Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Materiál slouží žákům k seznámení s měřením teploty, s pomůckami, kterými teplotu měříme a s nejznámějšími teplotními stupnicemi.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Materiál slouží žákům k seznámení s měřením teploty, s pomůckami, kterými teplotu měříme a s nejznámějšími teplotními stupnicemi."— Transkript prezentace:

1

2 Materiál slouží žákům k seznámení s měřením teploty, s pomůckami, kterými teplotu měříme a s nejznámějšími teplotními stupnicemi.

3 Teplota – Opakování Teploměr – jak funguje Různé stupnice teploty

4 Teplota - opakování Když ráno vstaneme, obvykle se podíváme z okna a zjišťujeme tak první informace o počasí. Někdy je jasno, svítí slunce, ale nás také zajímá, jaká je venku teplota a podle toho volíme své oblečení. Patrně máte doma za oknem teploměr a umíte na něm přečíst, kolik je stupňů nad nulou či pod nulou. Je-li teplota pod nulou, říkáme, že je mráz. Vstoupíme-li v zimě z mrazivého venkovního vzduchu do místnosti, bude se nám zdát, že je v ní poměrně teplo.

5 Měření teploty Vyber, čím můžeme změřit teplotu.

6 Měření teploty provádíme teploměrem

7 Teploměr skleněné pouzdro stupnice měrná kapalina (rtuť, líh) „Nic víc, nic míň.“ Jak je možné, že funguje?

8 Nápověda

9 Jak funguje teploměr na základě roztažnosti látek v určitém rozmezí teplot se některé látky rovnoměrně rozpínají Vysvětli: rozmezí rovnoměrně rozpínat se

10 Teplotní stupnice Kelvinova stupnice Réaumurova stupnice Fahrenheitova stupnice Celsiova stupnice K °R °F °C

11

12 Zdroje AUTOR NEUVEDEN. eshop.homesolar.cz [online]. [cit. 30.4.2013]. Dostupný na WWW: http://eshop.homesolar.cz/21/124/barevna-meteostanice-090.html AUTOR NEUVEDEN. echmania.cz [online]. [cit. 30.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.techmania.cz/edutorium/art_exponaty.php?xkat=fyzika&xser=4d6f6c656b756c6f76e120 66797a696b61h&key=296


Stáhnout ppt "Materiál slouží žákům k seznámení s měřením teploty, s pomůckami, kterými teplotu měříme a s nejznámějšími teplotními stupnicemi."

Podobné prezentace


Reklamy Google