Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 4. Základní druhy dlát Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 4. Základní druhy dlát Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 4. Základní druhy dlát Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro 1. - 4. ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 1.6.2012 – 30.6.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Dřevořezba v odborném výcviku (pro 1. - 4. ročník uměleckých oborů)“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak postupovat při dřevořezbě. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány na praxi oboru umělecký rytec kovů na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na ukázky různých druhů dlát a orientaci žáka při jejich volbě pro praxi. 2

3 Na řezby se používá převážně dřevo lipové-je relativně měkké a dá se snadno opracovávat. Dále se používají: ořech, olše, dub, třešeň, hruška, javor, jasan, buk, švestka, mahagon a mnoho jiných. Nástroje pro práci se dřevem bývají choulostivé a proto je třeba jejich nákupu, skladování a použití věnovat velkou pozornost. Pak vám vydrží celý život. Vždy si kupte ty nejlepší nástroje, jaké si můžete dovolit. Nákup levných nástrojů je šetřením na nesprávném místě.

4

5 Ruční nástroje S většinou nástrojů, určených pro opracování dřeva, se pracuje rukama, ale v některých případech si můžeme pomoci elektrickým nářadím. Existuje však celá řada případů, kdy je použití ručních nástrojů výhodnější a rychlejší, protože je nemusíme dlouze nastavovat a pak po práci čistit. Ruční nástroje tvoří vždy podstatnou část našeho vybavení a jednou z největších radostí při práci se dřevem je doplňování výbavy vlastní kolekce nástrojů

6 Všechny nástroje jsou vyrobeny ze speciální chrom- molybdenové nástrojové oceli. Nástroje jsou kovány a broušeny na speciálních strojích a tepelně opracovány v elektrických pecích v ochranné plynové atmosféře. Čepele jsou kaleny v celé délce na 59 - 61 Rockwellů. Dláta jsou osazena olejem leštěnými jasanovými rukojeťmi. Rukojeti dlát jsou vyrobeny z domácích dřevin a ošetřeny oleji bez použití rozpouštědel.

7 Anatomie dláta K úspěšné práci potřebujeme kvalitní dláta. Dláto je v podstatě nástroj s podlouhlým želízkem, které je na jednom konci naostřeno a na konci druhém opatřeno rukojetí. Přestože existuje celá řada druhů dlát, základní typy jsou pouze tři: dláta stopková, z jejichž korunky vede do dřevěné rukojeti stopka, moderní dláta s rukojetí z tvrzeného plastu a dláta s dřevěnou rukojetí, zasunutou do objímky. Kvalitu a životnost dláta ovlivňuje jeho délka, materiál, z něhož je vyrobeno, jakož i způsob uchycení rukojeti.

8 Hlavní části dláta

9 Základní druhy dlát V-dláta: Vyrábí se v různých velikostech, podle potřeby použití. Dláto typu „kozí noha“, tvar profilu mírně zakulacené. Vhodné pro tvorbu reliéfů, linek, veškerých kontur. Ideální k řezání písmen a ornamentů.

10 Základní druhy dlát Plochá dláta:

11 Plochá dláta lze použít k opracování dřeva bez ohledu na směr letokruhů. Dláta umožňují práci oběma rukama. Při práci jednou rukou by se druhá měla nacházet vždy za nástrojem, aby se předešlo zranění. Šíře ostří se pohybuje v rozpětí 3-50 mm. Plochá dláta slouží k hrubší práci, při níž se používá rovněž palička. Vzhledem k jejich tenkým ostřím z popouštěné oceli by se dláta neměla používat jako náhražka páčidel. Při zhotovování hlubších záseků lze do dláta udeřit paličkou. Nikdy však nepoužíváme tvrdé údery a mezi dvěma následujícími ranami vždy raději mírně změníme úhel svíraný ostřím dláta a opracovávaným dřevem. V opačném případě by se mohlo ostří poškodit.

12 Základní druhy dlát Dutá dláta:

13 Duté dláto se podobá obyčejnému dlátu, jeho ostří má ale zaoblený profil. Dělí se na dvě velké skupiny – jedna mají zkosení na vnitřní straně žlábku, druhé na vnější. Jedná se o nejdůležitější nástroj řezbářů a sochařů, kteří mají nepřeberné zásoby těchto nástrojů nejrůznějších velikostí a tvarů, aby vyhověly všem jejich potřebám. Při vyřezávání se dřevo opracovává opakovanými pohyby směřujícími dopředu a dozadu, jimi se dodává na síle údery paličkou na rukojeť. Existují různé druhy dutých dlát, například plochá, zakřivená, skosená dovnitř či ven a lžícovitá.

14 Základní druhy dlát Opačná dláta: jsou speciální dláta s velmi krátkým prohnutím, vhodná pro tvorbu konvexních tvarů. Ostré rohy dláta snadno pronikají i do těžko přístupných a těsných míst. Dláta toho typu jsou vhodná pro začišťování dutin u větších plastik.

15 Základní druhy dlát Řezbářský nožík: Používá se k obrývání kontur, zajišťuje nám kolmost stěny vůči hloubce plastiky. Také nám slouží k vytváření drážek pro vkládání kovů do dřeva atd.

16 Pro malé a detailnější řezby používáme ruční dláta.

17 Dláta mají tvarovanou rukojeť, kterou si zapřeme do dlaně své ruky.

18 Důležité při řezbování je pevný úchop (tím zajistíme aby se dláto v ruce nevychylovalo) a úhel rytí (který nám reguluje hloubku rytí).

19 Ukázka dalších druhů od různých výrobců. Je dobré vyzkoušet více dlát, abychom získali mnoho zkušeností.

20 Další možností je si dláto vlastnoručně vyrobit a ergonomicky přizpůsobit úchopu rytce.

21 Ukázali jsme si základní druhy dlát se kterými řezbáři nejčastěji pracují. Je důležité nenakupovat laciná dláta. Cena kvalitního nástroje dnes začíná kolem částky čtyř set korun. Základní orientaci mohou poskytnout katalogy osvědčených výrobců, do nichž nás nechají nahlédnout ve své specializované prodejně výtvarných potřeb, nebo které si vyhledáme na internetu. Výběr velikosti a profilu dláta závisí na tom, jakému druhu řezbářské práce se budeme chtít věnovat. Teprve později, jak postupem času budeme zdokonalovat své řezbářské dovednosti, můžeme přikupovat další dláta vhodná pro specializovanější a složitější řezbářské postupy nebo výtvarné záměry.

22 Zdroje pro textovou část 22 Text byl tvořen autorem

23 Seznam zdrojů pro použité obrázky Ve všech snímcích byly používány pouze vlastní fotografie. 23


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 4. Základní druhy dlát Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google