Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové kurzy AutorMgr. Pavel Lintner Tematická oblastFinanční gramotnost Tematický okruhFinanční trh Ročník2 Datum tvorbyzáří 2013 Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Měna a měnové kurzy

3 Měna  Měnou se nazývá konkrétní peněžní soustava.  Každá měna má svůj název (např. švýcarský frank), nominální strukturu (mince a bankovky určitých hodnot) a zákonná pravidla vydávání, ochrany, nabývání a používání

4 Konvertibilita měny  znamená směnitelnost měny s ostatními měnami v určitém kurzu  plně konvertibilní měna – měna, která je směnitelná kdekoliv na světě (např. US dolar, euro, švýcarský frank, japonský jen)

5 Konvertibilita měny  nekonvertibilní měna – nesměnitelná měna, platná pouze na území daného státu. Nesmí se vyvážet za hranice státu. Její kurz je dán centrální institucí státu. (Do roku 1991 byla nekonvertibilní československá koruna)

6 Konvertibilita měny  vnitřní konvertibilita – domácí subjekty mohou doma za vlastní měnu nakupovat zahraniční měnu, ale v zahraničí se měna nepřijímá  vnější konvertibilita – zahraniční subjekty mohou volně disponovat domácí měnou

7 Měnový trh  Pro uskutečňování obchodů s měnami slouží tzv. měnové trhy.  valutový trh – obchoduje se s penězi v hotovostní formě (valuty)  devizový trh - obchoduje se s penězi v bezhotovostní formě (devizy)

8 Měnový kurz  cena jedné měny vyjádřená v jednotkách jiné měny  přímý kurz – počet jednotek domácí měny k jednotce měny zahraniční (př. 1 USD = 19,57 Kč)  nepřímý kurz – počet jednotek zahraniční měny k jednotce měny domácí (př. 1 Kč = 0,0511 USD)

9 Stanovení měnového kurzu  nepružné kurzy – používají se u nesměnitelných měn. Kurzy se nevytváří na devizových trzích, ale jsou stanoveny centrálními orgány státu, v němž se nesměnitelná měna používá.

10 Stanovení měnového kurzu  pružné kurzy – používají se u volně směnitelných měn. Kurzy se vytváří na devizových trzích v závislosti na vývoji poptávky a nabídky dané měny (přesněji na faktorech, které mohou tuto nabídku a poptávku ovlivnit)

11 Pružné měnové kurzy  kurz volně pohyblivý (floating) – volně kolísá na základě nabídky a poptávky, bez zásahů centrální banky. Vzniká riziko nestability kurzu.

12 Pružné měnové kurzy  kurz pohyblivý v rámci limitů (řízený floating) – režim volně pohyblivého kurzu, ale centrální banka má výsadní právo konat příslušná opatření k ovlivnění kurzu (ne pravidelně a ne příliš často). Režim využívaný v ČR a řadě dalších zemí.

13 Pružné měnové kurzy  vázaný kurz (fixní) – kurz dané měny je odvozen od kurzu stabilní, silné měny jiného státu (nebo koše měn). Např. dánská koruna je pevně fixována na euro.

14 Změny měnového kurzu  apreciace – zhodnocení (posílení) domácí měny vůči jiným měnám zlevňuje dovoz zahraničního zboží do země znevýhodňuje vývozce týká se plovoucích kurzů

15 Změny měnového kurzu  depreciace – znehodnocení (oslabení) domácí měny vůči jiným měnám zdražuje dovoz zahraničního zboží do země zvýhodňuje vývozce týká se plovoucích kurzů

16 Změny měnového kurzu  devalvace – státem vyhlášené znehodnocení domácí měny  revalvace – státem vyhlášené zhodnocení domácí měny  tyto změny se týkají volně nesměnitelných měn a měn s fixním kurzem

17 Použité zdroje: DVOŘÁKOVÁ, Z. – SMRČKA, L. a kol.: Finanční vzdělávání pro střední školy. 1. vydání. Praha: C. H. Beck, 2011. 312 s. ISBN 978-80-7400-008-9. Česká národní banka [online]. [cit. 25. 9. 2013]. Dostupné z: http://www.cnb.cz


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0811 Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové."

Podobné prezentace


Reklamy Google