Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_08.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_08."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_08 vedlejší věta přívlastková TEMA : skladba ČÍSLO PROJEKTU: 2674/21/7.1.4/2011

2 Anotace Autor: Mgr. Kateřina Křížová Jazyk: čeština Výukový materiál je určen žákům základní školy Zaměření: Výukový materiál je zaměřen na druhy vedlejších vět – vedlejší větu přívlastkovou. Nejprve je uvedena definice, spojovací výrazy, následuje příklad. Poté mají žáci sami tvořit vedlejší věty přívlastkové Klíčová slova: vedlejší věta přívlastková Klíčové kompetence: k učení, k řešení problému, komunikativní Na výukový materiál reagovali žáci pozitivně.

3 Vedlejší věta přívlastková

4 nahrazuje přívlastek věty hlavní váže se na podstatné jméno věty hlavní ptáme se na ni otázkou jaký, který, čí bývá uvozena zájmeny JAKÝ, KTERÝ ČÍ, JENŽ

5 příklad VHa VV přívlastková VHb Muž, kterého jsem potkal, se stal jaký muž se stal mým přítelem jaký muž se stal mým přítelem? Ten, kterého jsem potkal mým přítel.

6 nahraď přívlastky ve větě vedlejší větou přívlastkovou Potkal jsem dámu s brýlemi a kloboukem. Sbíral jsem jen zralé a červené jahody. Dala jsem mu svůj závazný slib. Štěkající pes nekouše. K narozeninám jsem dostala kytici růží. V pokoji mám medaile z vyhraných závodů.


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_08."

Podobné prezentace


Reklamy Google