Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Veronika Dostálková MBA OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Veronika Dostálková MBA OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."— Transkript prezentace:

1 Ing. Veronika Dostálková MBA OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012

2 ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Finanční gramotnost je poskytnout studentům oboru Klempíř potřebné informace o bankovních produktech, spoření a zadlužování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Ekonomika na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na osobní a rodinný rozpočet.

3 OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET

4 Příjmy a výdaje Každý z nás mé nějaké příjmy a výdaje Příjmy: kapesné od rodičů příjem z brigád kapesné od prarodičů stipendium Výdaje: mobilní telefon kino, kultura, sport občerstvení

5 Příklad: Ondra dostává každý týden od rodičů kapesné ve výší 200 Kč. Měsíční příjem z brigády je 500 Kč. Ondrovi je vypláceno stipendium 200 Kč měsíčně. Ondra si hradí každý měsíc výdaje za telefon 250 Kč. Kulturní akce /kino, disco, koncert atd.) 400 Kč a náklady na občerstvení 500 Kč. Ostatní výdaje mu hradí rodiče. PříjmyKčVýdajeKč Kapesné od rodičů 800 Mobil 250 Stipendium 200 Kultura, sport 400 Příjem z brigády 500 Občerstvení 500 Celkem 150 0 Celkem 1150 Měsíčně Ondrovi zbude 350 Kč.

6 Přebytek nebo deficit Platí, že: Jsou-li příjmy vyšší než výdaje– vzniká přebytek osobního rozpočtu, Jsou-li příjmy nižší než výdaje– vzniká schodek – deficit osobního rozpočtu.

7 Příklad: Ondra by šel rád na koncert. Cena jednoho, lístku je 700 Kč. Jakým způsobem bude Ondra nákup tohoto lístku financovat? Použije úspory z předchozích měsíců Vydělá potřebné peníze na brigádě Vypůjčí si peníze na lístek od rodičů s tím, že musí peníze do 2 měsíců vrátit.

8 Rodinný rozpočet

9 Domácí výdaje Pevné výdaje: opakují se pravidelně každý měsíc ve stejné výši. Je obtížné je snížit. Nájem, Splátky půjček Splátky leasingu Splátky hypotéky Měsíční zálohy na energie (elektřina, plyn, voda)

10 Kontrolované výdaje: jejich výši můžeme ovlivnit například snížením spotřeby. Potraviny Poplatky za telefon Nákup oblečení a obuvi Výdaje za PHM (benzín, nafta) Výdaje za cestování, zábavu, kulturu a sport.

11 Jednorázové výdaje: vynakládají se na delší dobu. Jedná se o vyšší částky. Dají se dopředu naplánovat a v některých případech odložit. Nákup domácích spotřebičů (televize, lednice) Pořízení nového auta (hotovost + leasing) Výdaje za rodinnou dovolenou Oprava a údržba nemovitosti (výměna oken, oprava střechy)

12 Domácí příjmy Pravidelné příjmy: příjmy se kterými můžeme počítat každý měsíc. Jejich výše je každý měsíc přibližně stejná. Příjmy ze zaměstnání Příjmy z podnikání Příjmy z pronájmu nemovitosti Čerpání sociálních dávek (rodičovský příspěvek, důchod)

13 Nepravidelné příjmy: příjmy které se neopakují každý měsíc. Můžeme s nimi počítat jen v určitém období. Odměny Úroky z vkladů Příjmy z cenných papírů

14 Jednorázové odměny: Jsou spojeny s jednorázovou aktivitou. Příjem z prodeje majetku (auta, nemovitosti, nepotřebného vybavení domácnosti, prodeje dluhopisů).

15 Sestavení rodinného rozpočtu příjmy a výdaje bychom měli pravidelně porovnávat, abychom zjistili, zda máme přebytek prostředků, nebo zda se nám jich nedostává – máme deficit. do domácího rozpočtu zahrnujeme všechny čisté příjmy. nezahrnujeme jednorázové příjmy ani výdaje.

16 Příklad: Seznamte se s rodinou Škudlíkovi. Uvedená rodina se skládá z pana Škudlíka, který dochází pravidelně do zaměstnání a podniká. Z paní Škudlíkové, která je na rodičovské dovolené s 2 letou dcerou Aničkou. Do rodiny patří 12-ti letý syn Michal. Rodina pronajímá nájemníkům byt po babičce. PŘÍJMY - PravidelnéVÝDAJE - Pevné Čistá mzda pana Škudlíka 15 500 KčNájem + energie 8 000 Kč Pronájem nemovitosti 5 000 KčSplátka půjčky 3 000 Kč Rodičovský příplatek 7 600 KčPojištění nemovitostí 1 000 Kč Podnikání pana Škudlíka 8 200 Kč Celkem: 36 300 KčCelkem: 12 000 Kč PŘÍJMY - NepravidelnéVÝDAJE - Kontrolované Žádné 0 KčProvoz domácnosti 2 000 Kč Provoz auta 2 000 Kč Potraviny 12 000 Kč Oblečení 3 000 Kč Zábava 2 000 Kč Škola 500 Kč Příjmy celkem: 36 300 KčVýdaje celkem: 33 500 Kč

17 Přebytek nebo deficit Přebytek: příjmy do rodinného rozpočtu jsou vyšší než výdaje. Každý měsíc nám zůstává finanční rezerva, kterou můžeme využít ke spoření, nebo investování. Deficit: výdaje z rodinného rozpočtu jsou vyšší než příjmy. Tento finanční rozdíl, který nám v rozpočtu každý měsíc chybí, musíme krýt úsporami, půjčkou, nebo snížením kontrolovaných nákladů. Pozor na dluhovou past (krytí jednoho dluhu dluhem jiným).

18 Vyrovnaný rodinný rozpočet Příjmy i výdaje se rovnají. Každý měsíc utratíme veškeré naše rodinné příjmy. Ideální je přebytkový rodinný rozpočet. U vyrovnaného rodinného rozpočtu se snažíme snížit výdaje.

19 Závěr Soukromý i rodinný rozpočet je nutné sledovat pravidelně každý měsíc. Získáváme tím přehled nad výší jednotlivých výdajů a příjmů. Je to pro nás vodítko zda máme prostor pro některou formu spoření, nebo naopak potřebu čerpání úvěru. Při plánování rodinného rozpočtu musíme zvažovat všechna rizika (např. ztrátu zaměstnání, dlouhodobou nemoc, prudké zvýšení cen) Je nutností mít připravenu finanční rezervu.

20 ZDROJE www.office.microsoft.com KLÍNSKÝ, Petr; CHROMÁ, Danuše; TESAŘOVÁ, Svatava. Finanční gramotnost [online]. [cit. 16.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nuov.cz/uploads/Financni_gramo tnost_obsah_a_priklady_z_praxe_skol.pdf


Stáhnout ppt "Ing. Veronika Dostálková MBA OSOBNÍ A RODINNÝ ROZPOČET Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google