Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.20 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.20 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.20 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace:. Materiál je určen žákům 6. ročníku. Podává základní poučení o větě jako celku. Jsou v něm zařazena cvičení k upevnění učiva o větě jednoduché a souvětí. Obsahuje animace.

2 Věta jednoduchá a souvětí

3 Opakujeme: Podtrhněte podměty a doplňte koncovky přísudků: Nad krajinou se stahoval- těžké mraky. Už jste vyplnil- přihlášku? Knihy a časopisy ležel- na polici. Měl- jste dost času na vypočítání příkladu? Děvčata si to rozmyslel-. Za vraty štěkal- psi.

4 Řešení: Nad krajinou se stahovaly těžké mraky. Už jste vyplnili přihlášku? (podmět nevyjádřený) Knihy a časopisy ležely na polici. Měli dost času na vypočítání příkladu? (podmět nevyjádřený) Děvčata si to rozmyslela. Za vraty štěkali psi.

5 Podmět a přísudek tvoří základní skladební dvojici Sotva se narodíš, už ti šijou kabát, kterej si voblíkneš jednou, dvakrát. Jednou, dvakrát, naposledy… Zelený sukno je zkrvavený.  Vyznač v textu písně všechny základní skladební dvojice, urči druh podmětu a přísudku.  Kolik je v textu vět? Jaké tvoří celky?

6 Řešení: Sotva se (ty) narodíš, už ti (oni) šijou kabát, kterej si (ty) voblíkneš jednou, dvakrát. Jednou, dvakrát, naposledy… Zelený sukno je zkrvavený. podmět nevyjádřený, přísudek slovesný podmět vyjádřený, přísudek jmenný se sponou

7 Jak poznáme větu jednoduchou a souvětí? Záleží na délce věty? Pokud ne, na čem? Čekali, ale nepřišla. Nově přijatá mladá paní učitelka a žáci z druhé třídy naší školy se včera odpoledne vypravili na dlouho plánovanou, ale kvůli špatnému počasí několikrát odloženou procházku do hájovny na rozhraní Sadské a Píst. oni ona

8 Řešení: Čekali, ale nepřišla. Nově přijatá mladá paní učitelka a žáci z druhé třídy naší školy se včera odpoledne vypravili na dlouho plánovanou, ale kvůli špatnému počasí několikrát odloženou procházku do hájovny na rozhraní Sadské a Píst. souvětí věta jednoduchá

9 Věta jednoduchá má pouze jednu základní skladební dvojici. Je-li ve větě více než jedna základní skladební dvojice, jedná se o souvětí. Kolik je v souvětí základních skladebních dvojic, tolik obsahuje dané souvětí vět. Pamatuj:

10 Rozlište větu jednoduchou a souvětí:  Přidáte-li ke žluté barvě modrou, vznikne odstín zelené.  Smíchali jsme žlutou, červenou a bílou barvu.  Měl by ses svému kamarádovi za ta slova omluvit.  Nevím, zda je to správně.  Všichni se radovali, že babička přijede a přiveze s sebou šest roztomilých štěňat, která se nedávno narodila.

11 Řešení:  Přidáte-li ke žluté barvě modrou, vznikne odstín zelené. (souvětí – 2 věty)  Smíchali jsme žlutou, červenou a bílou barvu. (věta jednoduchá)  Měl by ses svému kamarádovi za ta slova omluvit. (věta jednoduchá)  Nevím, zda je to správně. (souvětí – 2 věty)  Všichni se radovali, že babička přijede a přiveze s sebou šest roztomilých štěňat, která se nedávno narodila. (souvětí – 4 věty)

12 Z NÁSLEDUJÍCÍCH VĚT JEDNODUCHÝCH VYTVOŘ POMOCÍ VHODNÝCH SPOJOVACÍCH VÝRAZŮ SOUVĚTÍ:  Pavel nemohl přijet. Včera upadl a zlomil si nohu.  Maminka nám uvařila čaj. Zahřáli jsme se.  Bude pěkné počasí. Pojedeme na výlet.  Neříkej hop. Nepřeskočíš.

13 Příklady řešení:  Pavel nemohl přijet, protože/jelikož/poněvadž/neboť včera upadl a zlomil si nohu.  Maminka nám uvařila čaj, abychom se zahřáli./Maminka nám uvařila čaj, kterým jsme se zahřáli./Maminka nám uvařila čaj a my jsme se zahřáli.  Když/Jestli/Jestliže bude pěkné počasí, pojedeme na výlet.  Neříkej hop, dokud nepřeskočíš.

14 Zdroje: KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 80-7238-206-3 www.office.microsoft.com Obrázky z galerie Klipart


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_12.2.20 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk 6. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google