Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 ZAPIŠTE DO KŘÍŽOVKY PODLE LEGENDY: 1. Nejčastější geometrický tvar sopky. 2. Název pro magma, které se dostane na povrch. 3. Pramen, starší název pro vřídlo. 4. Doprovodný jev sopečné erupce − prudce teče „bahno“. 5. Geologický děj, který měříme Richterovou stupnicí.

3

4  Lázně vznikaly v místech bohatých na termální prameny, jejichž léčivého účinku se zde využívá. Podle starého zvyku se vhozením mincí do léčivých pramenů děkovalo za uzdravení. Množství římských a keltských mincí nalezených v termálních pramenech v Teplicích dokazuje, že se historie českého lázeňství začala psát už před 2000 lety. Slavný alchymista, astrolog a lékař Paracelsus (15. století) zařadil lázně Teplice mezi 10 nejlepších v Evropě.  České lázně mají na svém kontě také několik světových historických prvenství: V lázních Jeseník založil roku 1822 Vincenz Priessnitz první vodoléčebný ústav na světě. V roce 1906 v Jáchymově vznikly první radonové lázně na světě. První lázeňská certifikovaná společnost v Evropě se stala společnost Anenské slatinné lázně Bělohrad.

5

6

7

8

9

10

11  Jsou to naše největší a nejznámější lázně. Byly založeny v roce 1358 českým králem a římským císařem Karlem IV. Za svoji neobyčejnou popularitu Karlovy Vary v mnohém vděčí slavné Becherovce − bylinnému likéru, často s nadsázkou nazývanému 13. pramen, minerální vodě Mattoni, karlovarským oplatkám, filmovému festivalu a Moserovu křišťálu. Nachází se zde 12 teplých minerálních pramenů (od 30 °C do 72 °C), nejznámější je Vřídlo.

12  Na území lázeňské zóny bylo objeveno okolo 100 studených pramenů minerální vody s vysokým obsahem oxidu uhličitého. Některé z nich se používaly už na počátku 16. století. Skutečnou perlou mezi městskými stavbami, postavenými v neoklasicistním stylu, je kolonáda z roku 1889, která byla v roce 2010 zařazena na seznam národních kulturních památek. Dominantou lázeňské zóny je tzv. Zpívající fontána, která láká nádhernou hrou světel a zvuků (úkol: najděte na internetu video fontány).

13  Malebné lázeňské městečko, založené v roce 1793, se nachází na západě Česka. Léčí se zde nemoci srdce a oběhové soustavy, nemoci pohybové soustavy, nemoci gynekologické včetně neplodnosti, následná onkologická péče. V parku je velmi známá socha Františka opředená známou legendou…

14  Jsou čtvrté největší a jedny z nejkrásnějších lázní v České republice i v Evropě. Na území Luhačovic vyvěrá 16 jedinečným léčivých pramenů s vysokým obsahem minerálních látek. Nejznámějším pramenem je Vincentka.

15  Lázně Teplice jsou nejstarší lázně ve střední Evropě, historie těchto lázní se datuje již od roku 762, kdy měl pasáček vepřů vladyky Kolostuje objevit horké léčivé prameny. V 18. a 19. století byly Teplice nazývány malou Paříží či salonem Evropy, jehož nejvýznamnějšími návštěvníky byli: car Petr I., švédský král Gustav IV., pruský král Bedřich Vilém III., Ludwig van Beethoven, Johann Wolfgang Goethe, Richard Wagner, Frederick Chopin a Franz Liszt.

16  Zdejší lázně byly založeny už v 17. století. Léčí se zde nemoci oběhové soustavy (hlavně srdce), nemoci z poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí − diabetes mellitus (cukrovka), včetně obezity, nemoci pohybové soustavy. Kdo je na koni?

17  Z hlubin podzemí zde vyvěrají unikátní léčebné prameny. Nikde na světě nenajdete lázně s tak propracovanou a efektivní léčbou radonovou vodou jako v Jáchymově. Základem léčby chorob pohybového aparátu jsou koupele v termální minerální vodě s vysokým obsahem radonu. Ten je zdrojem měkkého alfa záření tiší bolesti, zlepšuje hybnost kloubů, prokrvení a hojení, stimuluje regenerační procesy v tkáních pohybového aparátu, harmonizuje vegetativní funkce, kladně ovlivňuje hodnoty krevního tlaku a posiluje obranyschopnost organismu. Který nerost se těžil v Jáchymově a která slavná vědkyně ho zkoumala?

18  Roku 1935 zde byla založena první evropská léčebna dětské obrny. Díky významnému léčivému zdroji − termálním uhličitým pramenům o teplotě 27 °C − a rehabilitačním metodám se staly místem, kde se zlepšilo nebo zcela navrátilo zdraví řadě lidí po nejvážnějších onemocněních pohybového, centrálního a periferního nervového aparátu.

19  Je to perla jesenických hor − v okolí vyvěrá z nitra země okolo 80 pramenů velmi kvalitní horské vody. Za svou existenci a pozdější proslulost vděčí Priessnitzovy léčebné lázně Vincenzi Priessnitzovi. Tento místní lidový léčitel, nazývaný „vodní lékař“, založil první vodoléčebné centrum a hydroterapeutický institut na světě. Díky tomu se Jeseník proslavil jako „kolébka současné balneologie“. Připravte si referát o tomto člověku, který se sám vyléčil v 16 letech ze smrtelné nemoci.

20  O skutečné založení lázní se zasloužila roku 1885 pruská hraběnka Anna z Asseburgu, která zde provedla první úspěšné pokusy s léčivostí místní rašeliny. Odtud tedy pojmenování Anenské. Slatinná léčba, čistý horský vzduch a klidná atmosféra, to vše je zde pro úspěšné a blahodárné léčení pacientů s různými neduhy pohybového, nervového, gynekologického a kožního původu.

21  Lázně Kynžvart mají specifické klimatické podmínky, které jsou bohatě využívány při léčbě nemocí dýchacích cest u dětí. Lázně byly založeny v polovině 19. století rodem Metternichů. V roce 1950 se při rekonvalescenci dětí postižených epidemií černého kašle potvrdil nápadný léčebný efekt místních klimatických podmínek a lázně se od té doby specializují pouze na léčbu dětí − v současné době jako jediné lázeňské zařízení v ČR, které má pouze dětskou klientelu.

22  Již v průběhu 14. století byly objeveny léčivé účinky místních minerálních pramenů, jejichž voda si postupem času vysloužila název Boží voda. Lázně nabyly věhlasu především v průběhu 18. století, kdy byly také jedním z rezidenčních sídel šlechtického rodu Clam-Gallasů. Léčí se zde onemocnění srdce a kardiovaskulárního systému, onemocnění pohybového ústrojí, nervová onemocnění.

23  V roce 1897 zde byla objevena křídová slatina (peloid), která je dodnes ceněna pro své unikátní chemické ložení. To tehdy vedlo k otevření lázeňského sanatoria, které se v současnosti těší velké popularitě. Léčí se zde nemoci nervové a nemoci pohybové soustavy.

24 1. Soustava, která se hlavně léčí v Teplicích a v Bechyni. 2. Říká se jí 13. pramen z Karlových Varů… 3. Je dodnes známý jako Priessnitz. 4. Známá minerálka z Karlových Varů. 5. Nejznámější pramen Luhačovic. 6. Prvek, který se využívá v lázních Jáchymov.

25

26  http://www.ceskelazenstvi.cz/Lazne.aspx http://www.ceskelazenstvi.cz/Lazne.aspx  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paracelsus.jpg?uselang=cs  SCHUBERT, Richard. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bad_V.JPG  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Becher_1.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Charles_IV.jpg  MANECKE. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:V%C5%99%C3%ADdlo-Sprudel.JPG  HARKE. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Singende_Font%C3%A4ne_Marianske_Lazne.jpg  PALOCH, David. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mari%C3%A1nsk%C3%A9_l%C3%A1zn%C4%9B_(Czech_town)_-_colonnade.jpg  RAWAC. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Franti%C5%A1ek_Franti%C5%A1kovyL%C3%A1zn%C4%9B.JPG  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Franti%C5%A1ek_v_zim%C4%9B_1.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Franti%C5%A1kovy_L%C3%A1zn%C4%9B_Aquaforum.jpg

27  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jurkovi%C4%8D%C5%AFv_d%C5%AFm.JPG  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luhacovice_Vincentka.JPG  WOWOVR2. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ClappingHands.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kammen%C3%A9_l%C3%A1zn%C4%9B_dnes_-_1.jpg  AZENION. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Teplice_25.5.2006.JPG  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Podebrady_- _Flower_Clock.JPG  PRAZAK. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pod%C4%9Bbrady_-_socha_Ji%C5%99%C3%ADho_z_Pod%C4%9Bbrad.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Podebrady_-_Hotel_Zamecek.JPG  HUBICKA. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spa_J%C3%A1chymov.jpg  EDWTIE. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pichblende.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mariecurie.jpg

28  Oberlack, G. Hans. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Janske_Lazne_Colonades_at_night.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Coat_of_Arms_JanskeLazne.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vincenz_Priessnitz,_supporter_of_hydrotherapy.jpg  PRAZAK. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%A1zn%C4%9B_B%C4%9Blohrad_-_pam%C3%A1tn%C3%ADk_K._V._Raise.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Znak_m%C4%9Bsta_L%C3%A1zn%C4%9B_B%C4%9Blohrad.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kyn%C5%BEvart_z%C3%A1mek_1.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Znak_Lazne_Kynzvart.jpg  POLÁK, Jan. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lazne_Libverda_-_zamecek.jpg  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Znak_Lazne_Libverda.png  MOS810. [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velichovky_promenade.JPG  [cit. 2011-03-29]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Velichovky_CZ_CoA.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného."

Podobné prezentace


Reklamy Google