Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy."— Transkript prezentace:

1 Karlovarský kraj

2 Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart a Jáchymov. Životní prostředí oblasti negativně ovlivňuje těžba hnědého uhlí v Sokolovské pánvi.

3 Přírodní podmínky

4 Jedním z pozůstatků dávné sopečné činnosti v kraji jsou léčivé minerální prameny, kolem kterých postupně vznikly proslulé lázně. Povrch kraje tvoří převážně pahorkatiny a vrchoviny – Karlovarská vrchovina a Doupovské hory. Hranici s Německem na severozápadě tvoří Krušné hory s nejvyšším bodem kraje – Klínovcem (1 244 m n. m.). Pod Krušnými horami se rozkládá Chebská a Sokolovská pánev. Nejvýznamnější řekou kraje je Ohře s přítokem Teplá. Vodní nádrže Skalka a Jesenice. Přírodní památky – CHKO Slavkovský les a Český les, NPR Soos.

5 Obyvatelstvo

6 Krajským městem jsou Karlovy Vary Další známá města jsou Sokolov a Cheb.

7 Hospodářství Je to jediný kraj, kde je rozloha zemědělské půdy menší než rozloha lesů. Velký význam má těžba hnědého uhlí v Chebské a Sokolovské pánvi, které slouží především k výrobě elektrické energie v tepelných elektrárnách (např. Tisová a Vřesová). V okolí Karlových Varů se těží kaolin, jenž se využívá k výrobě porcelánu. V Karlových Varech jsou známé sklárny (Moser). Město je proslulé také výrobou oplatek, likéru Becherovka a minerálky Mattoni. Výrobou hudebních nástrojů jsou proslulá města Luby (strunné) a Kraslice (žesťové). Nejdůležitějším odvětvím je lázeňství.

8 Zajímavosti Hrad Loket, zámek Bečov nad Teplou, městská památková zóna v Chebu. Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.

9 Na následujících snímcích urči názvy vyobrazených památek a zajímavostí Karlovarského kraje

10 Hrad Koleno Hrad Kost Hrad Loket

11 Zámek Bečov nad Teplou Zámek Žleby Zámek Opočno

12 Františkovy Lázně Karlovy Vary Lázně Bohdaneč

13 Vřídlo Bílinská kyselka Gejzír Nápověda: Nejteplejší pramen v ČR.

14 Karlovy Vary – Mlýnská kolonáda Františkovy Lázně – Glauberovy prameny Luhačovice – Pramen Vincentka

15 Lázně Kynžvart Jáchymov Mariánské Lázně

16 Sokolov Františkovy Lázně Mariánské Lázně

17 Aš Nejdek Cheb

18 NPR Soos NPR Božídarské rašeliniště NPR Velký močál

19 Lesný Klínovec Špičák Nápověda: Nejvyšší vrchol Krušných hor.

20 Konec prezentace!

21 Toto není správná odpověď. Zkus to znovu!


Stáhnout ppt "Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy."

Podobné prezentace


Reklamy Google