Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Migrace živočichů (s důrazem na faunu Libereckého kraje) Prezentace „ Film a Škola – O zvířatech a lidech očima obyvatel Libereckého kraje „ je podporován.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Migrace živočichů (s důrazem na faunu Libereckého kraje) Prezentace „ Film a Škola – O zvířatech a lidech očima obyvatel Libereckého kraje „ je podporován."— Transkript prezentace:

1 Migrace živočichů (s důrazem na faunu Libereckého kraje) Prezentace „ Film a Škola – O zvířatech a lidech očima obyvatel Libereckého kraje „ je podporován grantem Krajského úřadu Libereckého kraje č. OLP/3682/2013.

2 Martin Pudil, Severočeské muzeum v Liberci 15. 1. 2015

3 Migrace je jedním z kritických okamžiků v životě zvířat je energeticky náročná soustředění mnoha jedinců na malém prostoru láká predátory zvířata se stávají kořistí lovců

4 Překážky migrace Přírodní: horské masivy, vodní plochy, pouště apod. Lidské: stavby na vodních tocích, vysoušení mokřadů, liniové stavby (dálnice, železnice, el. vedení)

5 Hmyz migrace za potravou pravidelná migrace monarcha stěhovavý saranče stěhovavá babočka bodláková

6 Ryby migrace na místa rozmnožování z moří do řek (losos) z řek do moří (úhoř)

7 Migrační bariéry pro ryby jezy vodní elektrárny přehrady atd.

8 Rybí přechody

9 Obojživelníci migrace na místa rozmnožování

10 Plazi migrace jen na místa rozmnožování

11 Ptáci migrace na zimoviště migrace za potravou migrace na nocoviště

12 Migranti na krátkou vzdálenost – J, JZ Evropa rehek domácí, budníček menší Dálkoví migranti – subsaharská Afrika, Indie vlaštovka, kukačka, čápi ….

13 Výzkum migrace přímé pozorování kroužkování satelitní vysílače

14 Morčák velký původně severská kachna, u nás jen zimovala pak šíření na jih, dnes hnízdí na několika řekách i u nás (včetně Libereckého kraje) živí se rybami, na zimu přelétá na nezamrzlé řeky nebo jezera

15 Jeřáb popelavý význačný druh Liber. kraje několik migračních koridorů

16 barevné kroužky

17 Savci los, vlk, netopýři migrační koridory vedou i Libereckým krajem

18 Dálnice pro řadu druhů nepřekonatelná bariéra


Stáhnout ppt "Migrace živočichů (s důrazem na faunu Libereckého kraje) Prezentace „ Film a Škola – O zvířatech a lidech očima obyvatel Libereckého kraje „ je podporován."

Podobné prezentace


Reklamy Google