Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2. stupeň ZŠ Téma: Věta jednoduchá Metodický list (anotace): s. 3 Charakteristika věty jednoduché s. 4 Holá a rozvitá věta s. 5 Procvičování s. 6 Podmětová a přísudková část věty jednoduché s. 7 Procvičování s. 8 – 10 Grafické znázornění věty jednoduché s. 11 Procvičování

2 Věta jednoduchá

3 Charakteristika Věta jednoduchá je větný celek vyjadřující jednu myšlenku. Věta jednoduchá se skládá z jednoho přísudku, podmětů však může mít více (například Petr a Pavel jdou ven - podmět je Petr, Pavel, jdou přísudek…). Může být holá i rozvitá.

4 Věta jednoduchá 1.holá Po Př sl. jed. Př. Pes štěká. 2. Rozvitá Pks Po Puz Přsl. jed. Pum Př. Náš pes zuřivě štěká u boudy.

5 Věta jednoduchá - cvičení Z vět holých postupně tvořte věty rozvité: Děti si hrají. ____________________________________ Alena čte. ____________________________________ Maminka vaří. ____________________________________ Zajíc běhá. ____________________________________ Houby rostou ____________________________________

6 Věta jednoduchá Ve větě jednoduché rozlišujeme část podmětovou a část přísudkovou. část podmětová část přísudková Pks Po Puz Přsl. jed. Pum Náš pes zuřivě štěká u boudy.

7 Věta jednoduchá - cvičení Rozdělte věty na část podmětovou a přísudkovou. Určete všechny větné členy. V noci se přehnala nad Severním mořem ohromná bouře. Na vodě tancovaly bílé koruny pěny. Na pobřeží se valily vysoké vlny. Nyní už tmavé mraky odtáhly. Rozbouřené moře se najednou uklidnilo. Na pobřeží vidíme ještě stopy po bouřlivé noci. Zde moře vysypalo svou klenotnici. Na břeh se naplavily řasy, chaluhy a prázdné schránky mlžů.

8 Graf věty jednoduché 1. Věta holá Podmět s přísudkem tvoří základní skladební dvojici. Oba členy jsou rovnocenné, oba členy mohou být pouze řídící. Př. Čáp letí. Po Př sl. jed čáp letí

9 Graf věty jednoduché 2. Věta rozvitá Podmět i přísudek mohou být dále rozvity rozvíjejícími větnými členy (předmět, přívlastek, příslovečné určení, doplněk). Př. Velký čáp letí do svého hnízda na komíně. Po Př sl. jed. Pks Pum Pks Pkn č.l. V. sv. na kom. do h.

10 Graf věty jednoduché 3. Věta rozvitá s několikanásobným větným členem Př. Tomáš hraje hokej i fotbal. Po Př sl. jed. Pt (4.) několikanásobný i hrajeT. h. f.

11 Graf věty jednoduché - cvičení Proveď grafický rozbor vět: Včera ukrad pes v řeznictví velký řízek. Slabý šelest na stromě upoutal jeho pozornost. V zelené trávě na hřišti leželo lákavé sousto. Blížily se ostré údery jeho hbitého biče. Náš Jindra přijel před hodinou z týdenního výletu. Omamně voňavé akáty se honosily bílými hrozny jarních květů. Slunce se pomalu a zvolna klonilo k západním horám.

12 Použité zdroje Opakujeme češtinu v 6. ročníku (2. díl), nakladatelství Nová škola Český jazyk s Tobiášem, Skladba, Věta jednoduchá II, nakladatelství Tobiáš 1993 Český jazyk 6, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, nakladatelství Fraus 2005


Stáhnout ppt "Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google