Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z www.zspraslavice.cz Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice Autor: Mgr. Eva Fojtíková Název DUM: VY_32_IN0VACE_128 Název sady: Český jazyk pro 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2061 Anotace: ¨ Datum: Materiál je určen k seznámení s vyjmenovanými slovy po P a slovy příbuznými a k procvičení psaní i/y po P v kořeni slov. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem. 10.1. 2013

2 Prohlédni si vyjmenovaná slova po p a zkus doplnit slova příbuzná: Vyjmenovaná slova po„p“, psaní i, í/y, ý po p pýchapýchavkapřepych pytelpytlovina pysk- pyskatá (rostlina) - netopýr-- slepýš-- pylpylové (zrnko) kopytolichokopytník klopýtatneklopýtej třpytit setřpytka pykatnepykat pýřit serozčepýřený pýrpýřavkasuchopýr-

3 Vysvětli – napiš slovo podobného významu ke slovům pykat pytel pysk klopýtat být potrestaný třpytit sepýcha pýřit se

4 Vyznač správné řešení -> slovo, které do věty patří: Na pysku / písku si dělal bábovičky. Mám žízeň, pil / pyl bych cokoliv. Slepíš / Slepýš je beznohá ještěrka. Maminka mi rychle spíchla / zpychla kostým. Rychle jsem běžel a pýcha / píchá mě v boku. Tati, slepíš / slepýš mi rozbité letadlo? Čmeláci přenášejí pil / pyl. Kráva se poranila na pysku / písku o ostnatý drát. Kamarádka spíchla / zpychla a už se se mnou nebaví. Jedna z nejhorších vlastností je pýcha / píchá.

5 Doplňte – pracujte ve skupinách: 1.skupina houba p__chavka řídká p__tlovina hrad z p__sku p__lné včelky odp__kaný trest op__ lovat květy chytrá op__ce 2. skupina p__lník na nehty p__tná voda klop__tavá chůze chytá ryby na třp__tku nechoď p__tlačit p__šnit se krásou slepit lep__dlem 3. skupina op__lý p__rát rozčep__řená slep__ce strašp__tel nap__navý příběh p__tel p__lin třp__tiví ozdoba prop__chnutý míč Kdo vyhrál? 1.skupina houba pýchavka řídká pytlovina hrad z písku pilné včelky odpykaný trest opylovat květy chytrá opice 2. skupina pilník na nehty pitná voda klopýtavá chůze chytá ryby na třpytku nechoď pytlačit pyšnit se krásou slepit lepidlem 3. skupina opilý pirát rozčepýřená slepice strašpytel napínavý příběh pytel pilin třpytiví ozdoba propíchnutý míč Správné řešení:

6 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z www.zspraslavice.cz Zdroje: Galerie MS Office


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice."

Podobné prezentace


Reklamy Google