Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.1713 Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.1713 Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum: (nutno poznamenat v TK)

2 PĚSTOVÁNÍ UŽITKOVÝCH PLODIN Předmět: zeměpis Ročník: 9. Anotace: Prezentace, která poskytuje informace o rostlinné výrobě. Klíčová slova: zemědělství, světové obilnice, gencentra, dělení plodin, obilniny, hlíznaté plodiny, olejniny, technické plodiny, pochutiny, ovoce, zelenina Jméno autora (vč. titulu): Mgr. Jiří Petrák Škola – adresa: ZŠ v Jemnici,p.o nám. Svobody Jemnice

3 Význam rolnictví: 1.produkce potravin (lidi) 2.produkce krmiv (zvířata) 3.produkce surovin (průmysl)

4 Faktory určující rozmístění plodin: přírodní podmínky teplota srážky délka vegetačního období intenzita slunečního svitu (pásmovitost odpovídá zhruba rozmístění vegetačních pásů, stupňovitost - nadmořská výška) úrodnost půd hospodářská vyspělost státu

5 Světové obilnice: Evropská (Francie - Ukrajina) – pšenice Severoamerická (USA a Kanada) – pšenice a kukuřice Asijská (monzunová oblast) – 90% světové produkce rýže Jihoamerická – pšenice Australská – pšenice

6 Genová centra 1.Východoasijské – proso, čirok, sója, citrusy, liči, moruše, zelí, česnek, čaj, skořicovník 2.Indočínské – jam, rýže, banánovník, kokos, hřebíček, muškát, zázvor, kurkuma, citrusy 3.Australské – tabák, bavlník, eukalyptus 4.Indické – rýže, čirok, cizrna, cukrová třtina, mango, bavlník, jutovník, konopí, okurka, meloun, pepř 5.Středoasijské – meruňka, pistácie, ořešák, mandloň, réva, česnek 6.Předoasijské – pšenice, ječmen, žito, granátovník, réva, fíkovník, jetel, vojtěška

7 Genová centra 7.Středomořské – pšenice tvrdá, réva, bob, olivovník, bobkový list, máta, tymián, levandule 8.Eurosibiřské – pšenice špalda, rybíz, angrešt 9.Africké – rýže, čirok, sezam, jam, bavlník, kávovník, datle 10.Středoamerické – kukuřice, fazole, batáty, avokádo, bavlník, paprika, vanilka, nové koření, kakaovník 11.Jihoamerické – kukuřice, brambor, maniok, bavlník, fazol, slunečnice, podzemnice, papája, ananas, rajče, paprika, kaučukovník, tabák, koka 12.Severoamerické – topinambur, tabák

8 Dělení plodin

9 OBILOVINY pšenice - nejrozšířenější, náročná na půdy a teplo rýže - subtropický a tropický pás, 2-3 sklizně za rok, umělé zavlažování, terasová pole ječmen - mírný pás severní polokoule kukuřice - na zrno nebo krmná žito, oves - menší plochy než ostatní obilí

10 pšenicerýže obr.č.1obr.č.2

11 ječmenžito obr.č.3obr.č.4

12 HLÍZNATÉ PLODINY brambory - výživa, krmivo, průmysl (škrob, lihoviny) batáty, maniok, jam, taro - jedlé hlízy pěstované v tropech (Afrika, Asie)

13 batátymaniok obr.č.5 obr.č.6

14 jam taro obr.č.7 obr.č.8

15 OLEJNINY sója - významná pro bílkoviny, tuky, min. látky, náročná na pěstování, převážně v mírném pásu slunečnice - teplý mírný, subtropický pás, JV Evropa řepka olejka - mírný pás, nenáročná, jedlý i technický olej olivy - nejkvalitnější olejnina, Středomoří palma olejná - tropický pás

16 olivypalma olejná obr.č.9 obr.č.10

17 TECHNICKÉ PLODINY cukrová řepa - mírný pás, Evropa cukrová třtina - tropy, náročná na teplo, vláhu a sluneční svit bavlník - subtropy (spíše suché) len - mírný pás, Východní Evropa kaučukovník - tropické lesy tabák - subtropy, teplý mírný pás

18 cukrová řepacukrová třtina obr.č.11obr.č.12

19 bavlníklen obr.č.13 obr.č.14

20 kaučukovníkjutovník obr.č.15 obr.č.16

21 POCHUTINY - NÁPOJE kakaovník - tropy kávovník - tropy, pochází z Etiopie čajovník - hlavně asijské monzunové subtropy vinná réva - teplý mírný pás, 90% na nápoj, 10% ovoce chmel - mírný pás, 70% Evropa

22 kávovníkkakaovník obr.č.17obr.č.18

23 čajovníkchmel obr.č.19 obr.č.20

24 POCHUTINY - KOŘENÍ slouží k chucení pokrmů tradičních regionálních kuchyní tropické - pepř, vanilka, skořice, hřebíček, chilli, kurkuma mírný pás - kmín, křen, kopr, fenykl, majoránka, oregano

25 vanilkovníkpepřovník obr.č.21 obr.č.22

26 skořicovníkhřebíčkovec obr.č.23 obr.č.24

27 dobromyslkřen obr.č.25 obr.č.26

28 fenyklmajoránka obr.č.27 obr.č.28

29 OVOCE tropické - banány, ananas, datle, avokádo, liči, mango, papája, durian subtropický pás - citrusy, kiwi, granátové jablko, fíky, meloun, vinná réva mírný pás - jablka, hrušky, třešně, višně, švestka, meruňka, broskev, rybíz, angrešt, malina, jahoda

30 papájadurian obr.č.29 obr.č.30

31 granátové jablkofíkovník obr.č.31 obr.č.32

32 višněangrešt obr.č.33 obr.č.34

33 ZELENINA brokolice, celer cibule, cuketa česnek, chřest kapusta, křen mrkev, petržel květák, zelí rajče, špenát obr.č.35 Pole s brokolicí.

34 LUŠTĚNINY fazol čočka hrách sója cizrna (obr.č.36) obr.č.36

35 PÍCNINY vojtěška (obr.č.37) jetel travní směsi obr.č.37

36 ÚKOLY: 1.Do obrysové mapy světa zakresli polohu jednotlivých genových center. 2.Které koření používáte doma v kuchyni při vaření? 3.Jaké znáš druhy ořechů?

37 Zdroje informací a fotografií Obr. č.1 Aconcagua (diskuse). Weizenfeld Vornbach-Neuhaus am Inn.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.2 XIAOHEI BLACK. Oryza sp (HEI !).jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.3 ToAr. Hordeum.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.4 User:Neurovelho. Rye field.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.5 H. Zell. Ipomoea batatas 004.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.6 Rameshng at ml.wikipedia. Tapioca exhbited in IITF 2008.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:.

38 Zdroje informací a fotografií Obr. č.7 Jurema Oliveira. YamsatBrixtonMarket.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.8 David Monniaux. Colocasia esculenta P jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.9 Lokal_Profil. Olives and foliage, Thasos.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.10 Cayambe. Elaeis guineensis oil palm fruit Portoviejo Ecuador.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.11 User:MarkusHagenlocher. Zuckerrübe.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.

39 Zdroje informací a fotografií Obr. č.12 B.navez. Saccharum officinarum yellow canes.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.13 Brian Dunnette. Cotton field outside Safford, Arizona.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.14 nickodoherty. Field of flax (nick-od) 3.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.15 AxelBoldt. Latex dripping.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.16 Abu Nayeem. The Jute Tree.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.17 Forest & Kim Starr. Starr Coffea arabica.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.

40 Zdroje informací a fotografií Obr. č.18 Medicaster. Cocoa Pods.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.19 Qwert1234. Camellia sinensis Japan.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.20 Ludek. Chmel detail.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.21 Fpalli. Vanilla planifolia (Vanille).jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.22 Taguelmoust. Poivre kampot01.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.23 Marion Schneider & Christoph Aistleitner. Cinnamomum verum sey 2.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.

41 Zdroje informací a fotografií Obr. č.24 AmonHeijne. Cloves fresh in hand.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.25 Garitzko. Oregano Mai2008.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.26 Jamain. Armoracia rusticana J1.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.27 H. Zell. Foeniculum vulgare 001.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.28 Forest & Kim Starr. Starr Origanum majorana.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.29 H. Zell. Carica papaya 002.JPG.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.

42 Zdroje informací a fotografií Obr. č.30 Yun Huang Yong from Harbord, Australia. Durians on a tree.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.31 Massimilianogalardi. Calcinaia 04.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.32 Marc Ryckaert (MJJR). Vijgenboom R01.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.33 Miehs at ro.wikipedia. Visine2.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:. Obr. č.34 Calle Eklund/V-wolf. Ribes uva-crispa Hedemora 02.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.35 Scott Bauer, USDA ARS. Broccoli crop.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain z WWW:.

43 Zdroje informací a fotografií Obr. č.36 User:BotBln. Cicer arietinum HabitusFruits BotGardBln0906a.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:. Obr. č.37 AnRo Altlussheim2.jpg.[online]. [ ]. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative commons z WWW:.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.1713 Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: Datum:"

Podobné prezentace


Reklamy Google