Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výuka cizinců na ZŠ Příbram II, Jiráskovy sady 273 Mgr. Jaroslava Fousová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výuka cizinců na ZŠ Příbram II, Jiráskovy sady 273 Mgr. Jaroslava Fousová."— Transkript prezentace:

1 Výuka cizinců na ZŠ Příbram II, Jiráskovy sady 273 Mgr. Jaroslava Fousová

2 20. 10. 2013Mgr. Jaroslava Fousová2 Zkušenosti s výukou  Vyučujeme již sedm let přímou metodou češtinu žáky- cizince z Vietnamu, Mongolska, Číny, Ukrajiny, Polska, Bulharska a Maďarska.  Děti nemají zprostředkující jazyk, slabá znalost angličtiny  využíváme metajazyk (hlavně pro organizační pokyny).  Naše škola má pověření Středočeského kraje vyučovat češtinu děti cizinců z EU, tímto sedmdesátihodinovým kurzem u nás prošlo 13 žáků.

3 20.10.2013Mgr. Jaroslava Fousová3 Zkušenosti s výukou  Žáky vyučujeme v menších skupinkách 2-3 žáci. Jedná se o časově velmi náročnou práci.  Zaměřujeme se hlavně na jazykové funkce poslech a mluvení.  Snažíme se, aby cizinci mezi sebou spolupracovali, aby si pomáhali.  Cizince vybavujeme kvalitními výukovými materiály a mnohým pomáháme i materiálně (zapůjčení magnetofonu …)  Když začne cizinec se mnou mluvit česky, považuji to za malý zázrak.

4 20.10.2013Mgr. Jaroslava Fousová4 Konzultační centrum  Určeno pro učitele ZŠ v našem regionu, kteří se věnují výuce cizinců.  Učitelé mohou využívat slovníky a učebnice z knihovny, kterou jsme vybudovali pro výuku žáků-cizinců.

5 20.10.2013Mgr. Jaroslava Fousová5 Knihovna pro žáky-cizince  Z prostředků grantů jsme si vybudovali ve škole knihovnu pro potřeby výuky žáků-cizinců.  Mezi nejčastěji využívané tituly patří: Učíme se česky I, Marie Hanzová, nakl. Albra Můj první slovník českého jazyka, nakl. Fraus Slovník spisovné češtiny, nakl. Fraus Easy Czech Elementary, O. Štindl, nakl. Akronym Vietnamská učebnice češtiny (nově doplněná o překladový slovník) Překladové slovníky

6

7

8

9

10

11

12

13 20.10.2013Mgr. Jaroslava Fousová13 Výuka prostřednictvím interaktivní tabule  Ve škole využíváme 10 interaktivních tabulí.  Český jazyk vyučujeme podle učebnic z nakladatelství Fraus, které máme také v elektronické podobě.  Můj první slovník českého jazyka a Slovník spisovné češtiny máme rovněž v elektronické podobě.  Připravujeme si vlastní výukové lekce.  Využíváme metodický portál RVP a inklusivní škola.  Klady: tabule „mluví“ výuka je pestřejší a přesvědčivější děti na ní rády pracují velmi dobře využíváme zeměpisné mapy

14 20.10.2013 Děkuji za Vaši pozornost.


Stáhnout ppt "Výuka cizinců na ZŠ Příbram II, Jiráskovy sady 273 Mgr. Jaroslava Fousová."

Podobné prezentace


Reklamy Google