Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANEŽSKÝ ZPRAVODAJ čtvrtletník Domova U Anežky, středisko Benátky nad Jizerou číslo 4/2014 Úvodní slovo paní ředitelky Ing. Ludmily Bulířové Vážení klienti,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANEŽSKÝ ZPRAVODAJ čtvrtletník Domova U Anežky, středisko Benátky nad Jizerou číslo 4/2014 Úvodní slovo paní ředitelky Ing. Ludmily Bulířové Vážení klienti,"— Transkript prezentace:

1

2 ANEŽSKÝ ZPRAVODAJ čtvrtletník Domova U Anežky, středisko Benátky nad Jizerou číslo 4/2014 Úvodní slovo paní ředitelky Ing. Ludmily Bulířové Vážení klienti, doufám, že jste prožili krásné léto. Ani jsme se nenadáli a už tu máme podzim a s ním čtvrté číslo našeho Anežského zpravodaje. S tímto ročním obdobím k nám přicházejí svátky jako Dušičky či Halloween a právě o nich si můžete v tomto výtisku přečíst. Najdete tu však i informace o akcích, které již proběhly, o těch které nás čekají a o dalších aktivitách, jež Vám Domov U Anežky nabízí. I přesto, že je tu již podzim, přeji Vám i nadále co nejvíce slunných dní. Ing. Ludmila Bulířová Naši klienti několik měsíců spolu s pracovnicemi aktivizace a rehabilitační pracovnicí nacvičovali zpěv a tanec České besedy a jejich premiéra na Anežském posvícení se velice povedla. Měli obrovský úspěch, proto bychom chtěli všem, kteří se zúčastnili moc poděkovat za hezký zážitek, zároveň se už moc těšíme na další vystoupení.

3 Novinky v Domově Držáky na dezinfekci rukou: Vážení klienti, z důvodu nastávajícího chřipkového období jsme pro Vás v Domově nainstalovali držáky s dezinfekcí na ruce, abychom vyhověli nejnovějším poznatkům v oblasti hygieny. Tyto držáky s dezinfekcí jistě oceníte v období chřipek. Dezinfekční prostředek aplikujte na suché ruce, v dostatečném množství do nastavené dlaně. Dezinfekční přípravek rozetřete po celém povrchu rukou, po zaschnutí jsou Vaše ruce bezpečně čisté. Prostor „U rybiček“ Zajisté jste si všichni všimli, že byl zrekonstruován prostor „U rybiček“. Jelikož se rádi na tomto místě shromažďujete, snažili jsme se Vám co nejvíce zvětšit prostor, aby se Vás tu mohlo scházet co nejvíce. Prostor je útulně vytapetován a doplněn o automat na kávu. Doufáme, že se Vám prostor líbí a že bude stále hojně využíván. Kuřárna S rozšířením prostoru „U rybiček“ souvisí změna kuřárny. Místo vyhrazené pro kouření bylo přemístěno na 2. patro do bývalého „retro obýváčku“, v tom samém místě akorát o patro výše. V ostatních prostorách je přísný zákaz kouření a porušení tohoto zákazu bude považováno za hrubé porušení vnitřních pravidel a může být důvodem k ukončení poskytování služby. V zařízení je rovněž z důvodu možného ohrožení klientů zakázáno používání otevřeného ohně v jakékoliv formě. Porušení tohoto zákazu je rovněž považováno za hrubé porušení těchto vnitřních pravidel. Všichni dbáme hlavně o Vaši co nejvyšší bezpečnost.

4 Nutriční okénko

5 Zásady pro správnou výživu ve stáří A nyní pro Vaši představu uvádíme příklad nutričně vyváženého jídelní lístku: Snídaně: krůtí šunka (50g), grahamový rohlík (50g), paprika nebo rajče Svačina: jablko (150g) Oběd: ryba – filé (150g) dušené, bramborová kaše (nízkotučné mléko, půl lžičky másla), salát zeleninový Svačina: jogurt (150g), graham pečivo Večeře: kuřecí rizoto se zeleninou (200g) Snídaně: káva bílá, rohlíky, máslo, debrecínka, ovocná výživa Oběd: polévka kuřecí, kuřecí maso po čínsku, rýže Svačina: piškotová roláda Večeře: tvaroh míchaný s broskví Nutriční hodnoty: 9.215 KJ, 90,1g B, 73,5g T, 290,4g S Zmíníme ještě několik zásad pro správnou stravu seniorů. Pokrmy se mají připravovat šetrně, aby se zamezilo co nejmenší ztrátě vitamínů. Jíst alespoň pětkrát denně menší porce, nehladovět ani se nepřejídat. Nezapomínat na svačiny a na polévky (vhodné jsou zeleninové vývary), večerní jídlo nejpozději dvě hodiny před spaním. Při výživě seniorů by se mělo dbát na pohodovou atmosféru při jídle. Příjemné prostředí, přítomnost ostatních spolustolovníků. Lákavě upravené a chutné jídlo, pomáhá lidem upevnit stravovací návyky a posilují jejich pocit sounáležitosti klientům se specifickou dietou, jako je např. vegetariánská, bezlepková a další strava, je jídelníček na požádání připravován individuálně. Dále: doplňky a PEG – dle potřeb klienta je možno, zajistit doplňkovou stravu v podobě nutričních přípravků. Ty jsou na doporučení prak. lékaře a klient si je hradí ze svých prostředků(nebo se podává v ceně podávané stravy).

6 Ohlédnutí za Anežským posvícením Každoročně jsme velkolepě oslavili posvícení. Dne 13. 9. 2014 v Domově U Anežky probíhala akce, které se účastnili klienti, jejich rodiny i známí. Přes očekávanou nepřízeň počasí, se nám jako zázrakem počasí vyvedlo, to napomohlo i výborné náladě, která po celý den v Domově panovala. Jsme velice rádi, že přišla spousta rodinných příslušníků i Vašich kamarádů. Anežské posvícení zahájila operní pěvkyně paní Jana Heryánová Ryklová. Dokonce si zazpívala i s kapelou Trampskej děs, kterou již dobře znáte z pravidelných vystoupení v našem Domově. Za nejúspěšnější vystoupení, mohou sami klienti. Ti dlouhou dobu nacvičovali zpěv a tanec České Besedy. Jejich vystoupení bylo několikrát podpořeno potleskem. Z vystoupení jsme byli velice nadšeni a doufáme, že nebylo poslední!!! Taneční skupina Kbelské kočky v čele s naší Mili Michlovou si pro nás připravili velice hezké taneční vystoupení. Dále nás Paní Šnajdrová naučila moderní tanec s názvem Zumba. Vystoupení těch nejmladších

7 Pan Jaroslav Kopa nám během odpoledne ukázal výcvik psa. S pejskem předváděli povely u nohy, povely na dálku a v neposlední řadě nám ukázal výcvik obran. A samozřejmě nezapomeneme poděkovat i kapele Trampskej děs, která nám po celý den krásně hrála a zpívala. Kapela se líbila i malým dětem, které jim poctivě pomáhaly se zpěvem. Všem účinkujícím patří náš velký srdečný dík za ochotu a krásná vystoupení!!

8 Halloween je anglosaský lidový svátek, který se slaví 31. října den před Svátkem všech svatých. Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu s tradičním pořekadlem Trick or treat (Koledu, nebo vám něco provedu - v Americe je typické pomalovávání automobilů, dveří, zubní pasta na dveřích...) a „koledují“ o sladkosti. Svátek se slaví většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu aj. Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Typickými barvami jsou černá a oranžová. U nás jsme Halloween oslavili 31. 10. 2014 v pátek. Mohli jste se zúčastnit dlabání dýní a tvoření halloweenské výzdoby. Dušičky Svátek zesnulých, památka zesnulých či lidově Dušičky. Dušičky se slaví od 10. století, patří k nejstarším svátkům vůbec. V zemích s křesťanskou tradicí je zvykem během tohoto dne či období navštívit hřbitov, rodinný hrob a rozsvítit na něm svíčku či položit živé květiny, což má symbolizovat víru ve věčný život a demonstrovat přesvědčení, že život hrobem nekončí. Kdo měl zájem, mohl zavzpomínat na své zesnulé a přijít zapálit svíčku v pondělí 3. 11. 2014 v 10:00 hod. Svíčky a drinky na zahřátí byly volně k dispozici.

9 A pár dat pro připomenutí… Den vzniku samostatného československého státu je státní svátek České republiky, který se slaví každoročně 28. října. Slaví se jako připomenutí výročí vzniku Československa v roce 1918. Svatý Václav byl český kníže a světec, který je považován za patrona Čech a Moravy a symbol české státnosti. 17. listopad 1939 17. listopad patří mezi jeden z nejvýznamnějších dnů v dějinách České republiky. V roce 1939 nacisté brutálně zakročili proti vysokoškolským studentům. O padesát let později vypukla sametová revoluce. Hádanky: Kdo zavraždil Václava? Kde byl svatý Václav zavražděn? Znáte nějaké Významné osobnosti 17.listopadu? Kdo byl jmenován jako první prezident ČS státu? Odpovědi Vám může zkontrolovat aktivizace.

10 Informace z Domova – ÚSCHOVA CENNÝCH VĚCÍ Při nástupu je klient seznámen s možností uschovat si cenné předměty či finanční prostředky do úschovy správy Domova (jedná se o tzv. věcná a finanční depozita). Za cennosti nebo finanční hotovost, kterou si klient ponechá u sebe, nenese Domov odpovědnost. Cenné věci, vkladní knížky a peněžní hotovost, o jejichž úschovu klient požádá, jsou řádně označeny aby nedošlo k jejich záměně a vede se o nich evidence. Jsou uloženy v trezoru Domova (u sociální pracovnice). Po dobu hospitalizace klienta, nesmí žádná osoba vstoupit na pokoj, výjimkou je rodinný příslušník, zajišťující odvoz osobních věcí klienta do nemocnice. Rodinný příslušník může vstoupit do pokoje pouze za přítomnosti zaměstnance, který učiní přesný zápis o všech předaných věcech. Bez souhlasu klienta nemohou příbuzní či jiné osoby s penězi nebo cennostmi, které jsou uloženy na depozitu u sociální pracovnice, manipulovat, ani jim nebudou sdělovány informace o stavu účtu klienta.

11 Co se u nás událo

12 DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Dne 7. 10. 2014 od 9:00 hod do 16:00 hod. se konal den otevřených dveří v rámci týdnu sociálních služeb. Domov U Anežky středisko Benátky nad Jizerou den otevřených dveří podpořilo prodejním stánkem s výrobky našich seniorů. Vaše výrobky budeme potřepovat i na již plánovanou vánoční výstavu na krajském úřadě v Praze. Budeme moc rádi, když nám svými výrobky opět přispějete. TANEČNÍ MISTR DR. PETR VELETA Pan Veleta si s námi zatančil dne 3.11.2014. Na další taneční hodinku, tentokrát ve vánočním stylu se můžete těšit v pondělí 1.12.2014 od 14:00 hod. NAROZENINY KLIENTŮ Již je v Domově U Anežky tradicí, že se jednou za dva měsíce konají narozeniny klientů. Oslavenci, kteří měli narozeniny v září a říjnu, oslavili své narozeniny dne 16.10.2014 ve velice hojném počtu. Všem oslavencům ještě jednou přejeme hlavně hodně zdraví. DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Dne 7. 10. 2014 od 9:00 hod do 16:00 hod. se konal den otevřených dveří v rámci týdnu sociálních služeb. Domov U Anežky středisko Benátky nad Jizerou den otevřených dveří podpořilo prodejním stánkem s výrobky našich seniorů. Vaše výrobky budeme potřepovat i na již plánovanou vánoční výstavu na krajském úřadě v Praze. Budeme moc rádi, když nám svými výrobky opět přispějete. TANEČNÍ MISTR DR. PETR VELETA Pan Veleta si s námi zatančil dne 3.11.2014. Na další taneční hodinku, tentokrát ve vánočním stylu se můžete těšit v pondělí 1.12.2014 od 14:00 hod. NAROZENINY KLIENTŮ Již je v Domově U Anežky tradicí, že se jednou za dva měsíce konají narozeniny klientů. Oslavenci, kteří měli narozeniny v září a říjnu, oslavili své narozeniny dne 16.10.2014 ve velice hojném počtu. Všem oslavencům ještě jednou přejeme hlavně hodně zdraví.

13 Technický úsek pod vedením pana Jiřího Hájka v roce 2014 vymaloval některé pokoje a společné prostory, opravil topení v suterénu, přízemí a na jídelně. Dále dle potřeby opravil či vyměnil větráky a vodovodní baterie na pokojích. Účastnil se rekonstrukce kavárničky, zřídil nám keramickou dílnu a vylepšil prostor „U rybiček“. Co se týče venkovních úprav nesmíme zapomenout na úpravu terénu před Domovem, jeho vydláždění a v nejbližší době se můžeme těšit na montáž cvičících prvků. V rámci spolupráce a dobrovolnictví se Škoda akademií byly natřeny ploty u teras pokojů. Nemůžeme se dočkat dalších změn, které si pro nás pan Hájek připraví. Technický úsek pod vedením pana Jiřího Hájka v roce 2014 vymaloval některé pokoje a společné prostory, opravil topení v suterénu, přízemí a na jídelně. Dále dle potřeby opravil či vyměnil větráky a vodovodní baterie na pokojích. Účastnil se rekonstrukce kavárničky, zřídil nám keramickou dílnu a vylepšil prostor „U rybiček“. Co se týče venkovních úprav nesmíme zapomenout na úpravu terénu před Domovem, jeho vydláždění a v nejbližší době se můžeme těšit na montáž cvičících prvků. V rámci spolupráce a dobrovolnictví se Škoda akademií byly natřeny ploty u teras pokojů. Nemůžeme se dočkat dalších změn, které si pro nás pan Hájek připraví. Technický úsek Anežský zpravodaj – noviny Domova U Anežky, poskytovatel sociálních služeb, Benátky nad Jizerou, Nám. 17. Listopadu 703, IČO: 008 74 736 Anežský zpravodaj vydává Domov U Anežky, poskytovatel sociálních služeb, středisko Benátky n. J. v nákladu 60ks, bezplatný tisk. Grafická úprava a tisk: Domov U Anežky, Redakční rada: Ing. Ludmila Bulířová, Bc. Jaroslava Piroutková, Mgr. et Bc. Jana Volfová. Pro tisk zpracovává a připravuje: Bc. Jaroslava Jonášová, e-mail:socialnib@domovuanezky.cz,, tel:733 736 485, Anežský zpravodaj číslo 4/2014 vydáno dne: 7. 11. 2014 Uzávěrka čísla 1/2015: 30. 1. 2015 www.domovuanezky.cz


Stáhnout ppt "ANEŽSKÝ ZPRAVODAJ čtvrtletník Domova U Anežky, středisko Benátky nad Jizerou číslo 4/2014 Úvodní slovo paní ředitelky Ing. Ludmily Bulířové Vážení klienti,"

Podobné prezentace


Reklamy Google