Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HLAVNÍ JÍDLAOSTATNÍSALÁTYMOUČNÍKY ZDRAVÁ KUCHAŘKA 2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HLAVNÍ JÍDLAOSTATNÍSALÁTYMOUČNÍKY ZDRAVÁ KUCHAŘKA 2."— Transkript prezentace:

1 HLAVNÍ JÍDLAOSTATNÍSALÁTYMOUČNÍKY ZDRAVÁ KUCHAŘKA 2

2 ÚVOD Vážení příznivci zdravého stravování, nápad sepsat pokračování Zdravé kuchařky loňské 2. B mi vnukl kolega Kumpošt, jehož záliba v zdravých pokrmech je všeobecně známa. Také já (ač na to nevypadám) se už léta pokouším vyhledávat zdravou ( = dietní) a přitom chutnou krmi, a tudíž mě milý kolega nemusel dlouho přemlouvat a již druhý den jsem zaúkolovala současnou sekundu. Pravda, netvářili se nadšeně, studenti moji drazí, ale když jsem jim sdělila, že si za odměnu uděláme odpočinkovou hodinu s ochutnávkou námi připravených lahůdek a že se též účastním, hned pookřáli a domáhali se spojené půlené hodiny, aby nepřišli o žádnou z pochoutek... Tak tedy, nyní se k vám dostává výsledek našeho snažení a doufám, že alespoň některé z našich vyzkoušených receptů vám budou trvalou inspirací v kuchyni. Zda je pokrm skutečně zdravý, je v některých případech poněkud sporné, ale snažili jsme se vyhýbat jídlům příliš tučným, velmi sladkým, nadmíru slaným a také „sušeným chemickým polotovarům“.

3 A nyní můj osvědčený recept! (Původně jsem chtěla upéct milované ovesné placičky, ale podobných receptů se zde sešlo několik, tak jsem zaimprovizovala...) Pro své žáky jsem připravila BRAMBOROVÝ KARI SALÁT. Recept jsem volně upravila podle televizního pořadu Prostřeno, kde měl velký úspěch. Přitom je tak jednoduchý! Budete potřebovat jen několik ingrediencí, které jsou běžně v domácnosti k dispozici: kilogram brambor, 5 – 6 velkých cibulí, olej (nejlépe olivový), kari koření, sůl a vodu. Nejdříve dáme vařit brambory ve slupce. Než se brambory uvaří, připravíme si zálivku: Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta osmažíme na oleji do zlatava, přisypeme docela hodně kari a řádně osolíme. Zalijeme hrnkem vody a krátce povaříme. Horké brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka do mísy, trošku prosolíme, posypeme kari, zalijeme zálivkou a necháme chvíli odležet. Salát je vynikající teplý i studený, lze jej podávat jako přílohu i zcela samostatně. A obsahuje velmi málo kalorií! Nyní už vám mohu jen popřát hodně úspěchů v kuchyni. Dita Motlová Vyučující češtiny v sekundě, amatérská kuchařka a gurmánka... ÚVOD

4 SALÁTY Těstoviny s kuřecím masem a zeleninouDagmar Prášilová6 Šopský salát Matouš Gorun 7 Zeleninový salátAdam Kraj8 Zeleninový salát s kuřecím masemŠtěpánka Nováková9 Barevný ovocný salátDenis Žaba 10 Zelný salát s mrkví Ondřej Coufal 11 OSTATNÍ Zapečený kuskus s brokolicí Jakub Šilar13 Pečené kuře s bramborami a zeleninouVlastimil Buben14 Těstoviny se špenátemLucie Černá15 Těstoviny s rajčatovou omáčkouKateřina Ducháčková16 Jablečné knedlíkyMatěj Bartoš 17 Tourtilla s kuřecím masem Marek Fogl18 Rizoto s cuketou a zelenými fazolkami Simeon Dalecký19 Ovesná kaše Anna Mlynářová20 Mrkvový dort Markéta Šinkovská22 Zdravé ovesné sušenkyJan Kleisl23 Jogurtové potěšení Šimon Tesař 24 Smažené banányJan Valčík 25 Skautské ovesné koláčkyMartin Bartoň26 Palačinky s ovocemVeronika Motlová27 Tvarohové rohlíčky třech druhůJosefína Saňáková28 Vajíčková pomazánka Klára Vavřínová30 Šneci z listového těstaKristýna Zálišová 31 Studentský chlébEliška Křížová 32 Rybí pomazánka Václav Grundman33 Dýňová polévka Jiří Hájek34 Jednohubky s pomazánkouVojtěch Coufal35 Pomazánka ala humrVojtěch Doleček36 OBSAH 4 HLAVNÍ JÍDLA DEZERTY

5 SALÁTY 5

6 Těstoviny s kuřecím masem a zeleninou Dagmar Prášilová 6 Jak zhubnout? Dietou. To je sice moc hezké, ale dokážete se přemáhat? Nejíst v čase, kdy jste byli zvyklí, malé množství a k tomu nějaké obilí? Ne! Určitě by se vám líbilo zdravé jídlo, které posilní a nasytí - těstoviny s kuřecím masem a zeleninou. Jednoduché, za pár minut hotové pochutnání s možností dochucení podle vaší chuti. Nejdříve si připravíme potřebné suroviny: těstoviny (špagety, ale můžete i kolínka, nebo prostě to, co doma najdete), zeleninu, kuřecí prsa, nějaký dressing a koření. Den předem naložíme maso z kuřecích prsou do misky, okořeníme a dobře ji uzavřeme. Dáme vařit vodu do hrnce, nasypeme do ní těstoviny a osolíme ji. Vaříme 8 - 10 minut. Mezitím si do misky nakrájíme zeleninu na malé kousky – v našem případě papriku a okurku, ovšem můžete přidat i mrkev, kukuřici a hrášek. Na pánvi restujeme kuřecí prsa na vodě 10 – 15 minut. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme vodou a smícháme s nakrájenou zeleninou a kuřecími prsy nakrájenými na kostky. Zalijeme dressingem nebo kečupem a podle svého uvážení ochutíme. Podáváme studené. Dobrou chuť

7 Šopský salát Matouš Gorun 7 Moje mamka mně řekla, že v sobotu mám vařit večeři já. Pozdní jídla mají být lehká, proto jsem zvolil toto. Šel jsem nakoupit nějakou zeleninu (okurku, rajčata, papriku), také je tam potřeba balkánský sýr a též nějaké to koření (dle chuti). Příprava tohoto jídla je velmi rychlá a zároveň i snadná. Nakrájíme si umytou zeleninu. Smícháme ji dohromady a přidáme na drobné kostičky nakrájený balkánský sýr. Promícháme a okořeníme. Je to velmi dobré, ale nejlepší je, když se sní zrovna. Jinak je to vhodný pokrm spíše v létě, ale když je horko, dejte tento salát do ledničky.

8 Zeleninový salát Adam Kraj 8 Už se vám někdy stalo, že jste přišli domů, ale zapomněli jste nakoupit ? Takže máte v ledničce jen nějakou zeleninu, sýry a jogurt. Když dojde na tuto situaci, nezbývá nám nic jiného než si něco z těchto surovin ukuchtit. Třeba zeleninový salát! Je to velmi lehký a rychlý recept, avšak zasytí i velké jedlíky. Připravíme si: salátové okurky, ředkvičky, papriku, kedlubnu, sýr (eidam, kdo chce může i balkánský sýr), a také jogurt. Je možné do něj přidat i jinou zeleninu, například čínské zelí, ledový salát nebo rukolu. Množství zde neudávám, protože si můžete udělat tolik salátu, kolik chcete, a upřednostnit suroviny, které máte rádi. Nejprve všechnu zeleninu pečlivě omyjeme. Poté okrájíme okurku a kedlubnu. Papriku zbavíme celého vnitřku a stopky. A nezapomeneme odstranit listy a kořínky u ředkvičky. Ve chvíli, kdy máme všechnu zeleninu omytou a očištěnou, pustíme se do krájení. Postupně krájíme papriku, okurky, ředkvičky a kedlubnu na kostičky a pak je zamícháme v misce. Poté nakrájíme nebo nastrouháme sýr a přidáme ho k zelenině. Je možné nakrájet vše na drobno nebo na velké kostky podle toho, jak to máte rádi. Teď si připravíme bílý neslazený jogurt. (Použil jsem jogurt značky Activia, můžete si samozřejmě vybrat i jiný.) Jogurt dobře promícháme se všemi surovinami v misce. Nakonec celý salát dochutíme podle libosti solí nebo i jiným kořením, které máte rádi. Podáváme ho s celozrnným pečivem. A teď už jenom dobrou chuť!

9 Zeleninový salát s kuřecím masem Štěpánka Nováková 9 V dnešní uspěchané době se lidé stravují nezdravě různými instančními polotovary, potravinovými doplňky apod., proto bych vám chtěla ukázat, že se můžete najíst zdravě, rychle a bez dlouhých příprav. Představím vám recept zeleninového salátu s kuřecím masem a jogurtovým dressingem pro čtyři osoby. Příprava toho jídla trvá třicet minut. Budete potřebovat dva středně velké plátky kuřecího masa, jednu hlávku ledového salátu, čtyři rajčata, jednu papriku, sto padesát gramů bílého jogurtu, půlku citrónu, svazeček jarní cibulky. Zeleninu a maso očistíte, umyjete a nakrájíte na kousky. Maso osmažíte na slunečnicovém oleji s trochou grilovacího koření a špetkou soli. Krátce podusíte, přidáte k jemně nakrájené syrové zelenině a promícháte. Příprava dressingu k salátu, na který potřebujete sto padesát gramů bílého jogurtu, dužinu z citrónu, jarní cibulku, špetku pepře.Do misky dáte bílý jogurt, přidáte dužinu z citrónu, drobně nakrájenou cibulku a špetku pepře. Dobrou chuť.

10 Barevný ovocný salát Denis Žaba 10 Vážení přátelé, chtěl bych vám představit můj nový recept BAREVNÝ OVOCNÝ SALÁT. Nejdříve si musíme koupit tři větší jablka, trs bílého hroznového vína, trs červeného hroznového vína, jeden ananas (může být i kompotovaný), tři mandarinky, dva pomeranče, jeden citron a můžeme se pustit do práce. Ovoce omyjeme, oloupeme, očistíme od všech nejedlých částí, vybereme pecky a zrníčka. Pokrájíme ho na drobné kousky. Vymačkáme šťávu z citronu a promícháme ji s ovocem. Směs necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Podáváme při jakékoli příležitosti. Tento salát je velmi osvěžující, především v letním období. Přeji dobrou chuť!

11 Zelný salát s mrkví Ondřej Coufal 11 Člověk občas dostane chuť si dát k svačině něco zdravého, než aby si šel koupit nezdravý a tučný hamburger do Mc’donaldu, po kterém při časté konzumaci získá silnou nadváhu. Za prvé obézní člověk nevypadá opticky dobře a za druhé takový člověk může mít i zdravotní problémy. Já jsem dnes dostal chuť na zelný salát s mrkví. Tento pokrm velmi rychle a jednoduše připravíte. Co potřebujeme: malou hlávku zelí, 1 mrkev, robotický sekač, struhadlo a lák na zalití. Jak připravit lák: Do pětilitrového hrnce nalijeme 4 litry vody a 1 litr octa. Dále přidáme 28 dkg cukru, 12 dkg soli, 20 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření a 2 bobkové listy. Celou směs necháme projít varem a poté dáme vychladnout na balkon, popřípadě do sklepa. A lák je hotov. Příprava salátu: Na robotickém sekači nasekáme zelí, oškrábeme mrkev a nastrouháme ji na struhadle. Zalijeme lákem a dodatečně dochutíme cukrem moučkou. Stačí už jen popřát dobré chutnání.

12 HLAVNÍ JÍDLA 12

13 Zapečený kuskus s brokolicí Jakub Šilar 13 Mamka vždycky před vařením prolistuje kuchařku, odloží ji, prohlásí, že tam nic není, a začne vařit. Na otázku, co to bude, většinou prohlásí, že vlastně ještě neví. Tak to bylo i s tímto receptem. Brácha nebyl doma a my tři ostatní máme všechny tyto suroviny rádi. Takže hurá do vaření! Nejprve si připravíme všechny suroviny, což je vždycky lepší, než běhat od rozpálené pánve k sousedce. Potřebovat tedy budeme kuskus, brokolici, kuřecí maso (postačí i šunka, ale maso je lepší) a sušená rajčata naložená v oleji. Dále olej, sůl, koření podle chuti, vývar na přípravu kuskusu a sýr (gouda, parmazán). Pokud jste všechno našli, tak už se konečně můžeme pustit do samotného vaření. Brokolici rozdělíme na růžičky a dáme na páru zhruba na 4 minutky, aby nám trošku změkla. Na pánvi si osmahneme na kousky rozkrájené kuřecí maso, okořeněné libovolně dle chuti. Dále si vezmeme sušená rajčátka a nakrájíme je na kousky. Nastrouháme si sýr. A teď přijde to hlavní - kuskus. Jeho přípravu nebudu popisovat, ten uvaříme prostě podle návodu na obalu. Potom všechny suroviny smícháme a dáme do zapékací misky, posypeme sýrem a vložíme do trouby. Péct budeme tak 15-20 minut do zrůžovění. Tento pokrm je snadný, lze libovolně obměňovat doplňující suroviny a připravit si takové jídlo, které vyhovuje vám a vaší chuti. Na talíři už se nijak zdobit nemusí, jelikož je samo o sobě pěkné. Dobrou chuť!

14 Pečené kuře s bramborami a zeleninou Vlastimil Buben 14 Přemýšlel jsem, co bych si měl dát k obědu, tu mě napadlo, že si dám maso, a když maso, tak kuře. Na tento pokrm budeme potřebovat: celé kuře, domácí brambory, kmín, ledový salát, rajče a jarní cibulku. Začneme tím, že si oloupeme brambory a společně se solí a kmínem je necháme povařit, než změknou. Dále si rozporcujeme kuře na čtyři díly, osolíme a potřeme kořením, dáme na pekáč a vložíme do trouby. Pečeme asi hodinu při 180 stupních, potom sundáme pokličku a pečeme asi 30 minut při 200 stupních dozlatova. Brambory nám změkly, a tak je dáme na talíř a k nim si naskládáme zeleninu, aby to vše hezky ladilo. Až se nám kuře dopeče, opatrně, abychom se nespálili, ho vyndáme na linku. Kuřetem doplníme talíř a vše je hotovo. Na tomto pokrmu si pochutná celá rodina a můžete si ho připravit kdykoli. Všem kuchařům a kuchařkám bych toto jídlo doporučil.

15 Těstoviny se špenátem Lucie Černá 15 Když přijdete večer z práce a dali byste si nějaké poměrně rychlé, teplé a chutné jídlo, zkuste těstoviny se špenátem. Pod slovem špenát si většina představí takovou nehezkou, řídkou kaši. Ale toto je úplně něco jiného a patří to mezi má velmi oblíbená jídla. Nejprve si připravte suroviny. Budete potřebovat jednu větší cibuli, tři až čtyři stroužky česneku, jednu krabičku mraženého špenátu, jeden sáček trojbarevných těstovin, tři vejce, sůl, muškátový květ a tři lžíce mléka. Na začátku si vyndejte z mrazáku špenát, aby se trochu rozmrazil. Dále si očistěte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte dozlatova na rozpáleném oleji. Mezitím naplňte velký hrnec studenou vodou asi do půlky. Osolte dvěma lžičkami soli, přidejte jednu lžíci oleje a dejte vařit. Až bude voda vřít, vysypte do ní celý sáček vrtulek. Teplotu stáhněte a vařte deset minut. Pak plotýnku vypněte a nechte dojít. Těstoviny musíte hlídat a míchat, protože by mohly vypěnit. A vraťte se k cibulce. Jakmile bude dozlatova, přihoďte k ní částečně rozmražený špenát. Zalijte třemi lžícemi mléka a za stálého míchání špenát úplně rozmrazte a trošku orestujte. Přidejte ještě prolisovaný česnek, tři vejce, osolte, okořeňte, promíchejte a plotýnku vypněte. Uvařené vrtulky sceďte a společně se špenátem vložte na talíř. Můžete to i promíchat, posypat nastrouhaným sýrem a dozdobit čerstvou zeleninou. Přeji dobrou chuť.

16 Těstoviny s rajčatovou omáčkou Kateřina Ducháčková 16 Jsou prázdniny, vstanu kolem 11 hodiny a přemýšlím, co bych si tak mohla uvařit k obědu a co by bylo za moment hotové. A napadnou mě těstoviny s rajčatovou omáčkou. Toto jídlo mám hotové asi za 30- 45 minut. Potřebuji k tomu jen 3 litry vody, 3 lžičky soli, cibuli, 3 stroužky česneku, olej, pórek, olivy, kuřecí prsíčka, loupaná nakládana rajčata a 500 g těstovin. Do vroucí vody přidáme 2 lžičky soli a dáme vařit na 6-8 minut. Mezitím si nakrájíme cibuli, česnek, kuřecí prsa na kostičky, na jemné kroužky pórek a olivy a nakládaná rajčata na kostky. Na rozpáleném oleji nechám zesklovatět cibuli, přidám kuřecí prsíčka, která lehce osmahnu, osolím a přidám nakrájená rajčata a česnek. Přikryji pokličkou a nechám přibližně 10 minut dusit. Do připravené směsi přidám uvařené těstoviny, pórek a olivy, zamíchám a krátce povařím. Ozdobím rukolou a kolečkem citronu. Tak a mám to. Nechcete ochutnat?

17 Jablečné knedlíky Matěj Bartoš 17 Jednoho nedělního rána jsem si řekl, že překvapím mamku a udělám k obědu jablečné knedlíky. Poté, co jsem se nasnídal, jel jsem do obchodu koupit potřebné ingredience: tvaroh, hladkou mouku, vejce a jablka. Když jsem jel domů, před kolo mi vběhla kočka. Prudce jsem zabrzdil, vejce mi vyletěla z tašky a rozbila se. Musel jsem tedy jet zpátky do obchodu a koupit nová. Konečně jsem dorazil domů a mohl jsem začít. Na kuchyňskou linku jsem položil vál, na který jsem si připravil tvaroh, ve kterém jsem udělal důlek a do něj rozbil dvě vejce. Poté jsem to vše obsypal hladkou moukou a začal hníst rukama těsto. Hnětl jsem tak dlouho, až se všechno krásně spojilo. Vytvořené těsto jsem nechal odležet a připravil jsem si jablka. Omyl jsem je, okrájel slupku, rozkrájel na kousky a zbavil jádřince. Těsto jsem rozdělil na čtyři díly. Z každého z nich jsem udělal dlouhý váleček o průměru dva centimetry, který jsem rozdělil na deset dílků. Na ně jsem vložil jablko, které jsem následovně do toho těsta zabalil. S vytvářením knedlíků mi pomáhala moje mladší sestra Josefína. Knedlíky jsem pak obalil v mouce a dal je do hrnce s vroucí vodou. Po deseti minutách byly uvařené a pomocí cedníku jsem je vyndal z hrnce a dal na talíř. Ozdobil jsem je jogurtem, cukrem, máslem a skořicí. Já a sestra jsme si k nim dali mléko a rodiče kávu. Celá rodina si na nich pochutnala a maminka byla ráda, že nemusela ten den vařit. Tento pokrm je velmi jednoduchý a zvládne ho každý. Dobrou chuť.

18 Tortilla s kuřecím masem Marek Fogl 18 V pátek večer jsem se rozhodl, že druhý den uvařím zdravou večeři. V sobotu ráno jsem šel do obchodu, nakoupit suroviny. Měl jsem s sebou lístek, na kterém bylo napsáno: malé červená cibule, svazek petrželky, červená paprika, 2 rajčata, 150 g kuřecího masa, 100 g mozzarelly, 4 pšeničné tortilly, bazalka, (pepř drcený). Nakoupil jsem a zamířil domů. Nejprve nasekám polovinu papriky a dvě rajčata na menší kousky. Červenou cibuli oloupu a pokrájím na drobné kostičky. Maso si omyji a naporcuji na drobné kousky a potom je dám na pánev, na které jsem si mezitím rozehřál trošičku oleje. S masem se musí míchat, aby bylo,,zatažené" ze všech stran. Poté, až všechno maso bude bílé, přisypu zeleninu. Vše orestuji. Přisypu podle chuti bazalku (kdo by to chtěl mít ostřejší, může opepřit). Tortilly opeču na grilovací pánvi z obou stran a položím na talíř. Na polovinu pšeničné placky položím směs a posypu nastrouhanou mozzarellou a najemno nesekanou petrželkou. Tortillu přehnu na půl a ozdobím znovu sýrem a petrželkou. Podávám za tepla. Je to jednoduchá, lehká, zdravá a chutná večeře.

19 Rizoto s cuketou a zelenými fazolkami Simeon Dalecký 19 Přemýšlel jsem, na co bych měl chut´, a napadlo mě, že si uvařím rizoto, protože je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel a také proto, že je docela zdravé a lehce stravitelné. Všechny ingredience pro přípravu rizota jsem našel doma. Nejdůležitější potravinou je rýže. Budeme jí potřebovat vrchovatý 250ml hrníček. Rýži nasypeme do hrnce. K ní přilijeme dva stejně velké hrníčky vody a přidáme sůl. Rýži vaříme podle návodu na obalu. Dále budeme potřebovat jednu hrst nastrouhaneho sýru, jednu lžičku rajského protlaku, menší cuketu, červenou čerstvou papriku, cibuli, tři hrsti zelených fazolek, bazalku, petržel, oregáno, česnek a sůl podle chuti. Zeleninu očistíme, cuketu, olivy a cibuli nakrájíme na tenká kolečka, papriku na kostičky a vše orestujeme na másle. Po chvíli ochutíme kořením a rajčatovým protlakem. Podáváme smíchané s rýží a sypané sýrem. Zeleninu očistíme, cuketu a cibuli nakrájíme na tenká kolečka, papriku na kostičky a vše orestujeme na másle. Po chvíli ochutíme kořením a rajčatovým protlakem. Připravenou zeleninovou směs smícháme s uvařenou rýží a nakonec servírujeme rizoto se strouhaným sýrem. 19

20 Ovesná kaše Anna Mlynářová Troufám si tvrdit, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Pokud ji ošidíte nebo vynecháte, hrozí, že vaše tělo nebude mít dost energie. Ale protože energii potřebuje, tak si o ni brzy řekne. A to může skončit i tak, že ke svačině neodoláte čokoládové tyčince, třem marmeládovým koblihám a sladké limonádě k tomu. A to určitě není to, co by vám udělalo radost. A neudělá to koneckonců radost ani vašemu tělu - vitamíny chybí, živiny chybí a po koblihách brzy zase přijde hlad. Takže, jak by měla vypadat taková ideální snídaně? Určitě musí být - nevynechávejte ji! Že nemáte čas? Tak udělejte něco pro sebe a své tělo a vstaňte o půl hodiny dříve, abyste si ji stihli připravit. A jestli to nejde, tak si kaše připravte den předem a ráno ji jen přihřejte. Při přípravě vločkové kaše začneme tím, že vločky vsypeme do mléka. Potom je za stálého míchání přivedeme k varu a počkáme, až kaše zhoustne. Pak už jen stačí si na kaši nasypat cukr se skořicí, nakrájené ovoce nebo cokoliv jiného. Já osobně ji mám nejradši s jahodami, ale fantazii se meze nekladou. 20

21 DEZERTY 21

22 Mrkvový dort Markéta Šinkovská 22 Pokud žijete ve světě hamburgerů a hranolek, světě nezdravých tučných a přeslazených jídel, je čas říci dost a začít jíst zdravá jídla. Ty však nenajdete v rychlých občerstveních. Musíte je sami připravit, začněte třeba s mrkvovým dortem. K tomu budete potřebovat čtyřistapadesát gramů nastrouhané mrkve, dvestěosmdesát gramů hladké špaldové mouky, stodvacet gramů vlašských ořechů, sto gramů třtinového cukru, čtyřicet gramů kvalitní hořké čokolády, sto mililitrů olivového oleje, tři vejce, jednu lžičku vanilkového prášku, dvě lžičky prášku do pečiva a mleté skořice a špetku soli a na tvarohový krém jeden tvaroh a fruktózový cukr dle chuti. Nejdříve vytáhneme s kuchyňské skříňky dortovou formu, kterou vymažeme máslem a vysypeme špaldovou moukou. Připravíme si mrkev, již očistíme a nastrouháme na jemno na struhadle. To uděláme i s čokoládou, ale tu nastrouháme nahrubo. Dále nasekáme vlašské ořechy, které si prozatím dáme na stranu. Nyní opět zalovíme ve skříňkách a vezmeme si mísu, do které rozklepneme vajíčka, přidáme olivový olej, třtinový cukr a vanilkový prášek, poté začneme šlehat. Potom zašleháváme do směsi sůl, mletou skořici, mouku a prášek do pečiva. Odložíme šlehač a do ruky uchopíme vařečku, s níž zamícháme do těsta nastrouhané mrkve, ořechy a čokoládu. Důkladně těsto promícháme a dáme do dříve připravené formy. Pečeme asi hodinu. Po vychladnutí smícháme tvaroh s fruktózovým cukrem a naneseme na moučník. Dáme do lednice a po vychladnutí se můžeme pustit s chutí do jídla.

23 Zdravé ovesné sušenky Jan Kleisl 23 Poslední dobou je v televizi mnoho pořadů o vaření. Náhodou mě zaujalo vyprávění o zdravé výživě a jednoduché přípravě některých jídel. Protože maminka dbá na správné stravování, napadlo mě, že ji překvapím. Získat recept není těžké. Zapnul jsem počítač a hledal recept, který by mě zaujal a ještě u něj byla poznámka – snadná příprava. Recept byl brzy na světě a s ním i stručný postup. Zjistil jsem, že potřebuji 20 g medu, špetku soli, 70 g ovesných vloček, jeden balíček rozinek, 20 g másla, 1 vejce a 6 g kypřícího prášku do pečiva. Začala nejnáročnější činnost – práce. Vím, že polévková lžíce je asi 20 g, takže s medem a máslem nebyl problém. Ovesné vločky jsem navážil na váze, která se mi dlouho skrývala v kuchyňských zásuvkách. Pěknou chvíli mně zabralo zjišťování, jak velká je špetka soli, protože každý má jinak velké prsty. Použití rozinek bylo jednoduché, protože podle receptu se dalo použít celé balení. S vajíčkem nastaly potíže. Napoprvé se mi ho nepodařilo rozklepnout, pak mě upadlo a teprve třetí pokus byl úspěšný. A jestli se ptáte, jak jsem naměřil 6 g kypřícího prášku, jednoduše. Balení je 12-ti gramové a teď už asi víte, jak to udělat, pokud jste nepropadli z matematiky. Po smíchání všech ingrediencí mi vzniklo těsto, které se vůbec nelepilo. Dalo se lžíci nádherně tvarovat a umístit na pečící papír. Poslední práci za mě udělala předem rozehřátá trouba na 190°C. Sušenky se pekly 12 až 15 minut. Má snaha a práce byla všemi kladně oceněna. Jen maminka prohlásila, že kuchyň je jako po výbuchu.

24 Jogurtové poěšení Šimon Tesař 24 Víte, jak sladce potěšit mamku v její sváteční nebo narozeninový den? Připravte jí zdravý, lehký a moc dobrý ovocný dort s jogurtem, který s radostí ochutná a hlavně po něm nepřibere. Tento nepečený dezert stihnete vyrobit během pár minut. Vyniká svou osvěžující chutí a jednoduchostí. Na dortík budeme potřebovat 500g bílého jogurtu, nejlépe smetanového. V případě, že chceme, aby byl velmi dietní, použijeme jogurt se sníženým obsahem tuku. Dále si připravíme větší sáček dětských piškotů, 3 lžíce rumu, ovoce, želatinu a šlehačku na ozdobení. V letních měsících se snažíme využít jahody a rybíz ze zahrádky. Větší radost samozřejmě uděláme, když si sami natrháme v lese borůvky, maliny či ostružiny. V zimě použijeme kompotovaný ananas nebo broskev. Dobře chutná i s hroznovým vínem a kiwim. Kromě ingrediencí si připravíme dortovou formu, lžíci a kastrůlek na želatinu. Poté se můžeme pustit do práce. Dno formy vyskládáme piškoty, lehce je pokapeme rumem, potřeme jogurtem a poklademe různým ovocem. Tohle všechno opakujeme ještě dvakrát. Končit bychom měli vrstvou ovoce, ze kterého můžeme vytvořit různé obrazce, neboť bude prosvítat pod želatinou. Tu si zhotovíme dle předepsaného návodu na obalu. Obsah sáčku vysypeme do o,25l vody nebo šťávy z kompotu, v malém kastrůlku minutu povaříme a necháme chvilku vychladnout. Poté nalijeme na dort. Takto připravený dort lze ozdobit šlehačkou. Výborně také chutná, necháte-li ho přes noc uležet v ledničce. Věřím, že si pochutnáte a zdravou dobrotou potěšíte.

25 Smažené banány Jan Valčík 25 Jednoho dne taťka dělal oběd, avšak musel jít něco nakoupit do obchodu, tak mě napadlo, že mu uvařím dezert, ale nevěděl jsem jaký. Proto jsem hledal na internetových stránkách a našel tam odkaz na smažené banány. Přišlo mi to jako dobrý nápad, příprava snadná, ingredience dostupné a na obrázku vypadal božsky. Máte také chuť? Jestli ano, tak to pojďme společně připravit. Nejdříve si nachystáme tři banány, jedno vejce, trochu hladké mouky, dvě lžíce vody a špetku soli. Jakmile si suroviny připravíme, postupně smícháme a vytvoříme těstíčko. Banány nakrájíme asi na 1,5cm široké kola, namočíme do těstíčka a ihned vkládáme do rozpáleného oleje. Nakonec můžeme dosáhnout zdokonalení tím, že je obalíme v kokosu nebo v oříškách a polejeme medem. Jakmile se otec vrátil, snědl si hlavní chod. Já poté řekl, ať zavře oči, a když je otevřel, uviděl před sebou “dobrůtku“. Oba dva jsme se pustili do jídla, doslova se to rozplývalo na jazyku. Nic už nezbylo a navíc mě pochválil, že umím dobře vařit a že na něho myslím. Jestli chcete někoho mile potěšit, doporučuji tento lahodný recept.

26 Skautské ovesné koláčky Martin Bartoň 26 Tento název mě napadl, protože ovesné koláčky jsem poprvé jedl na skautském táboře, tudíž jsem pojmenování této dobroty z toho odvodil. No a koláčky jsou nazvány proto, že tvarem připomínají malý koláček. Nápad jsem získal onu neděli, když jsem koukl do špajzu a uviděl jsem plno ovesných vloček a marmeládu. Řekl jsem si, že bych si mohl upéci něco méně sytého, zdravého z ovesných vloček. Na kaši jsem chuť neměl, ale věděl jsem, že to není jediný pokrm, který lze uvařit, tak jsem se rozhodl pro tuto ovesnou pochoutku: koláčky. Nejdříve si vyndám z lednice citrón, 50g rostlinného másla a jedno vejce. Dále vylovíme ze špajzu další potřeby: 200g ovesných vloček, 100g celozrnné pšeničné mouky a krupicový cukr. Teď vám řeknu postup: Vymačkáme z citrónu šťávu tak, aby byla na 1 plnou lžíci, připravíme si mísu a v ní vše promícháme, až vznikne vláčné těsto. Z něho vytvoříme placičky a položíme je na vymaštěný plech. Na každou placičku dáme lžičku marmelády a pečeme v troubě 5-8 min. Teď ochutnáme náš výrobek a můžeme k němu pít zázvorovou limonádu, na kterou vám řeknu přísady: 1,5cm zázvoru, 2 lžíce medu, 1l sodovky, šťáva z citronu nebo pomeranče. Doufám, že vám chutná…

27 Palačinky s ovocem Veronika Motlová 27 Dali byste si něco dobrého a chutného? Mám tu recept na palačinky s ovocem! Množství, které si omažíme, bude přibližně sedm palačinek. A teď už se pusťme do receptu. Nejprve si připravíme středně velkou mísu. Do ní rozklepneme tři vejce a promícháme. Můžete míchat metličkou, ale já používám mixér. Dále přidáme 750 ml mléka a smícháme s vejci. Vznikne vám taková řídká směs a je třeba ji něčím zahustit, použijeme mouku, přibližně 400 g. Mouku přidáváme postupně a důkladně mícháme! Mohly by vám totiž vzniknout hrudky a ty nejsou v palačinkách moc dobré. Když už máme základní směs, přidáme ještě jednu lžici slunečnicového oleje a jednu čajovou lžičku cukru. Poté smícháme a necháme odstát přibližně deset minut. Teď nastane pro někoho ta lehčí část, pro někoho ta těžší. Budeme smažit! Je dobré mít na smažení palačinek speciální pánev, ale když jí nemáte, tak to nevadí. Pánev dejte na plotnu, nalijte do ní trochu slunečnicového oleje a můžete začít. Naběračkou naberte těsto a nalijte ho na pánev. Kontrolujte, jestli už není palačinka z jedné strany hotová. Až bude taková ''do zlatova'', tak můžete otáčet, ale opatrně! Pokud jste ji již otočili, opět kontrolujte, jestli není hotová i z té druhé strany. Pak osmaženou palačinku dejte na talíř a takto pokračujete se všemi palačinkami, dokud vám nedojde těsto. A abychom nejedli palačinku samotnou, musíme do ní něco dát. Můžete použít tvaroh, mardeládu, džem. To už je čistě na vás. Pak palačinku jen srolujete a máte hotovo. Přeji vám dobrou chuť!

28 Tvarohové rohlíčky třech druhů Josefína Saňáková 28 Stane se vám občas, že vás mamka pošle pro rohlíky ke snídani, ale vám se nechce? Tak si své zdravé rohlíky udělejte doma. Ovšem tyto rohlíky nebo rohlíčky nemusíte jíst jenom ke snídani, jsou výborné ke svačině nebo k večeři. Tak jdeme na to! Na těsto budete potřebovat 250 g nízkotučného tvarohu, 125 ml mléka, 150 ml oleje, 1/2 lžičky soli, 500 g mouky, 1 prášek do pečiva a mletý bílý pepř. Dále si připravte 50 g slunečnicových semínek, 1 žloutek, mouku na vypracování, kvalitní šunku a sýr a pečící papír. Začneme připravovat těsto. Tvaroh s mlékem, olejem a kořením utřeme do hladka. Mouku s práškem do pečiva prosejeme a smícháme do těsta. Těsto vyválíme na lehce pomoučené pracovní ploše na asi 0,5 cm tenký plát. Nyní ho nařežeme na 12 podlouhlých trojúhelníků, ovšem pokud chcete menší nebo větší trojúhelníčky, můžete si počet upravit. Potom z obou stran natiskneme slunečnicová semínka a jeden druh zabalíme a do dalších dáme šunku nebo sýr. Zarolujeme je vždy z delší strany. Rohlíčky potřeme rozšlehaným žloutkem. Naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme přibližně 20 minut. Ke konci časového limitu rohlíčky pohlídejte a vyndávejte, když mají načervenalou barvu. Pečeme v elektrické troubě na 200 stupňů, v horkovzdušné na 180 stupňů a v plynné na stupeň tři. Doporučuji podávat s tvarohovými pomazánkami, které si můžete stvořit sami. Například smícháme tvaroh se směsí nasekaných bylinek, osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Tvarohové pomazánky dáme do dutých půlek paprik nebo do dutých půlek rajčat.Takto jim nikdo neodolá! Přeji dobrou chuť!

29 OSTATNÍ 29

30 Vajíčková pomazánka Klára Vavřínová 30 Dali byste si něco zdravého a dobrého? Pokud ano, můžete vyzkoušet vajíčkovou pomazánku. A jak na to? Nejprve si uvaříme vajíčka natvrdo. Uvařená a vychladlá vajíčka oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme podle chuti pomazánkové máslo a lžíci polotučné hořčice. Přimícháme na drobno nakrájenou cibuli. Můžeme také přidat nasekanou papriku nebo kyselou okurku. Nakonec osolíme. Vše pořádně promícháme a máme hotovo. Pomazánku si můžeme namazat třeba na rohlík, chléb, no prostě na cokoli. Tak dobrou chuť.

31 Šneci z listového těsta Kristýna Zálišová 31 Pokud Vás někdy honí mlsná a nevíte, co si máte uvařit, radím Vám, abyste si upekli Šneky z listového těsta. Nejenže jsou velice snadní na přípravu, ale také jsou velice chutní. A teď začneme: Nejprve si připravíme listové těsto, šunku, plátkový sýr, mozzarellu, kečup, papriku, cibuli, sůl, pepř, česnekové koření a jedno vajíčko. Listové těsto rozválíme, natřeme ho kečupem a poklademe plátky tvrdého sýra a šunky. Na šunku rozložíme najemno nakrájenou zeleninu (pro barevnost červenou, zelenou i žlutou papriku a cibuli). Čím víc jí tam dáme, bude chuť lepší, ale hůř se nám to bude rolovat a krájet. Listové těsto stočíme a nakrájíme na plátky silné 1 až 1,5 cm. Na plech si připravíme pečící papír a položíme na něj nakrájené šnečky. Na každý plátek položíme kostičku mozzarelly. Vajíčko rozšleháme s kořením a každý plátek potřeme. Plech dáme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 180 až 200 stupňů, dokud šneci nezezlátnou. Šneci se hodí na jakoukoliv oslavu nebo jen tak doma na zub. Přeji vám dobrou chuť.

32 Studentský chléb Eliška Křížová 32 Máte chuť na něco chutného, ale aspoň trochu zdravého? Pak je tento recept přímo pro vás! Hodí se k odpolední svačině nebo k večeři a postup není vůbec složitý. Připravte si následující seznam surovin: 2 vajíčka, 1 veku, salám, sýr, kečup a jednu cibuli. K vaření budeme také potřebovat plech, na který si rozprostřeme veku a misku, do níž budeme připravovat směs. Začneme nastrouháním tvrdého sýra a kousku salámu. Pro tento recept se nejvíc hodí sýr uzený, můžete však použít ten druh, který máte zrovna rádi. Dále si do misky nakrájíme na drobno nakrájenou cibuli a 3/4 kečupu. Doporučuji kečup kvalitní, aby se předešlo alergiím a vyrážkám. Jako poslední surovinu do misky přidáme dvě vajíčka. Tímto máme hotovou směs, kterou budeme mazat na veku. Troubu si zapneme na 140 stupňů a namazané veky pečeme cca 11 minut. Po upečení stačí minutka na to, aby byly veky jen příjemně teplé a stačilo se do nich jen zakousnout. Nakonec můžeme chléb ozdobit petrželí nebo plátkem nějaké zeleniny. Dobrou chuť! :)

33 Rybí pomazánka Václav Grundman 33 Přibíhám domů, vyhladovělý z kondičního běhání, a těším se, že se v klidu naobědvám, když vtom mě zpražila provinilá věta mladšího bratra: „Já ten oběd celý snědl, promiň.“ Chvíli jsem naštvaný, protože jsem se na oběd těšil, ale pak si uvědomuji, že guláš s buřty není úplně zdravý a já jsem při novoročních předsevzetích mluvil něco o tom, že můj jídelníček budou tvořit jenom zdravá jídla. Pohled do ledničky mě však moc nenadchl, je v ní jen citron, nějaký tvaroh, rybičky, sádlo, máslo, marmeláda, majonéza, hořčice, cibule, vejce a pár dalších věcí, vesměs nepoživatelných. Protože mám však velký hlad, zapátrám v kuchařkách a ejhle, nacházím recept na rybí pomazánku. Protože ryby obsahují mnoho zdravých látek, neváhám a začnu… Nejdříve dám do mísy půl vaničky tvarohu, lžíci majonézy, lžičku hořčice a sůl a rozmíchám to. Poté přidám konzervu rybiček saira ve vlastní šťávě, ale bez šťávy, jen maso. Znovu tuto směsici látek rozmíchám a přidám trošku citronové šťávy pro dochucení. Nakonec nadrobno nasekanou cibulku a vejce natvrdo. Kdo chce, může přidat i nasekanou petrželku, ta je opravdu zdravá a pomazánka i líp vypadá. Namazal jsem si pomazánkou několik krajíců a velice dobře jsem se najedl. A ani mně její výroba dlouho netrvalo. Zkuste tento recept taky - je jednoduchý, rychlý a zdravý.

34 Dýňová polévka Jiří Hájek 34 Ingredience: 2 kg dýně hokaido (pokud nemáme hokaido můžeme použít jinou dýni, ale polévka nebude tak oranžová a chutná), asi 3 l vody, 1 ks mrkve, 2 ks brambor, 1 ks velké cibule, 2 lžíce másla, trocha pepře a soli, 1 ks bylinkového bujónu Vitana Natural, 1 ks zakysané smetany, 1 lžička kukuřičného škrobu Maizena, 1 lžička oleje z dýňových semínek Postup: Dýni nakrájíme, vydlabeme semena a zbavíme ji slupky (u čerstvě sklizené můžeme slupku ponechat). Dýni rozkrájíme na kousky cca 3 cm dlouhé. Dále oloupeme a nakrájíme brambory, mrkev a cibuli. V hrnci rozpustíme dvě lžíce másla. Na másle orestujeme nakrájenou zeleninu, to zalijeme třemi litry vody a přihodíme trochu pepře, soli a bujón. Vaříme do měkka. Následovně rozmixujeme vše tyčovým mixérem. V případě, že je polévka moc hustá, přilijeme podle potřeby převařenou vodu. V troše studené vody rozmícháme lžičku kukuřičného škrobu a vlijeme do polévky. Mírně povaříme asi 5 min. Nyní do polévky rozkvedláme zakysanou smetanu. Podle chuti případně dosolíme a okořeníme. Úplně nakonec přimícháme olej z dýňových semen. Polévku můžeme podávat s opečenými kostičkami rohlíku nebo housky, není povinné. Dobrou chuť!

35 Jednohubky s pomazánkou Vojtěch Coufal 35 Jednoho dne mi maminka oznámila, že k nám přijede babička s dědečkem a svěřila mi přípravu obložených jednohubek. Poprosil jsem ji o ingredience na sýrovou pomazánku s bazalkou čili o tavený sýr, pomazánkové máslo, bazalku, sůl a pepř. Poté jsem se dal do kuchtění. Nasekal jsem bazalku najemno a na chvíli ji odložil do misky. Pokračoval jsem podle receptu a smíchal jsem pomazánkové máslo s taveným sýrem. Potom jsem do směsi přidal bazalku a sůl s pepřem podle chuti. Výslednou pomazánku jsem natíral na malé kousky toustového chleba. Hotové jednohubky jsem ozdobil vlašskými ořechy a hroznovým vínem. Když přišla návštěva, položil jsem můj výtvor na stůl a babička s dědečkem si ho nemohli vynachválit.

36 Pomazánka ala humr Vojtěch Doleček Velice rád vařím, a proto jsem se rozhodl udělat dnes k večeři pomazánku a la humr. Nebudu zabíjet žádné mořské zvíře, neboť tato pomazánka nemá s humrem nic společného. Připravíme si půl celeru, dvě mrkve, kelímek zakysané smetany, dvě až tři vajíčka a majonézu. Nesmíne zapomenout si vejce předem uvařit na tvrdo. Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemné nudličky a nasypeme do misky. Přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájená vajíčka. Promícháme společně s dvěma lžičkami hořčice a zakysanou smetanou. Kápneme trochu citronové šťávy a nakonec přidáme tři lžíce majonézy. Poté řádně promísíme. Podáváme nejlépe s tmavým pečivem nebo na vekovém chlebu. Ozdobíme citronem a zelenou petrželkou. Večeře je hotova a pochutná si na ni celá rodina.

37 © Gymnázium Ústí nad Orlicí 2013


Stáhnout ppt "HLAVNÍ JÍDLAOSTATNÍSALÁTYMOUČNÍKY ZDRAVÁ KUCHAŘKA 2."

Podobné prezentace


Reklamy Google