Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník:8. Tematická oblast: Témata do hodin angličtiny na 2. stupeň základních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník:8. Tematická oblast: Témata do hodin angličtiny na 2. stupeň základních."— Transkript prezentace:

1 Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník:8. Tematická oblast: Témata do hodin angličtiny na 2. stupeň základních škol. Téma:Have to Metodický list (anotace): Prezentace zaměřená na vyjádření nutnosti pomocí slovesa HAVE TO.

2 HAVE TO „Co musím a nemusím“

3 HAVE TO - muset Co musíme a nemusíme, vyjádříme nejlépe pomocí slovesa, které už by mělo být každému důvěrně známé - sloveso HAVE.

4 HAVE TO - muset Ve významu muset/nemuset za slovesem HAVE následuje infinitiv s částicí TO. 1) I have to be home by 11. 2) They have no money. They have to sell their car. 3) She is sick. She has to go to the hospital.

5 ZÁPOR a OTÁZKA Zápor (nemuset) vytváříme pomocí DON'T / DOESN'T: 1) You don't have to apologize. 2) Don't tell her about the kiss. She doesn't have to know. Otázku opět tvoříme pomocí DO/DOES: 1) Do you really have to go? 2) What does she have to do?

6 Complete the sentences with have to/has to/had to 1)Bill starts work at 5 a.m. He.............at four. (get up) 2) How old...............to drive in your country? (you/be) 3) I don’t have much time...................... (I/hurry) 4) How is Paul enjoying his new job?......................a lot? (he/travel) 5) There was nobody to help me. I...................... everything by myself. (I/do)

7 SOLUTION 1)Bill starts work at 5 a.m. He has to get up at four. 2) How old do you have to be to drive in your country? 3) I don’t have much time. I have to hurry. 4)How is Paul enjoying his new job? Does he have to travel a lot? 5)There was nobody to help me. I had to do everything by myself.

8 Complete the sentences with mustn’t or don’t/doesn’t have to 1)I don’t want anyone to know about our plans. You …………………… tell anyone. 2)Richard ……………………. wear a suit to work, but he usually does. 3)I can stay in bed tomorrow morning because I ………………………… go to work. 4)You ………………………. forget what I told you. It’s very important. 5)You ……………….. be a good player to enjoy a game of tennis.

9 SOLUTION 1)I don’t want anyone to know about our plans. You mustn’t tell anyone. 2)Richard doesn’t have to wear a suit to work, but he usually does. 3)I can stay in bed tomorrow morning because I don’t have to go to work. 4)You mustn’t forget what I told you. It’s very important. 5)You don’t have to be a good player to enjoy a game of tennis.

10 Zdroje http://www.helpforenglish.cz/article/2009091 002-have-to-co-musim-a-co-nemusim http://www.helpforenglish.cz/article/2009091 002-have-to-co-musim-a-co-nemusim http://www.helpforenglish.cz/files/astronauth astogo.gif http://www.helpforenglish.cz/files/astronauth astogo.gif MS PowerPoint 2010 Obrázky – klipart Raymond Murphy, English Grammar in Use, Cambridge University Press: 2004, p.63


Stáhnout ppt "Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): září 2013 Ročník:8. Tematická oblast: Témata do hodin angličtiny na 2. stupeň základních."

Podobné prezentace


Reklamy Google