Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ35 Název školy SPŠ a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ35 Název školy SPŠ a."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ35 Název školy SPŠ a SOŠGS Most PředmětANJ Tematická oblast Gastronomie a restaurační provoz Téma Zdravá výživa - Charakteristika, příklady Zdravá výživa - Charakteristika, příklady Ročník 1, 2, 3, 4 – gastronomie, prodavač, obchodník Jméno autora Ludmila Křížová Datum tvorby 4.6.2013 Anotace Prezentace slouží k výkladu tématu zdravá výživa, charakteristika, příklady, zároveň lze tuto prezentaci využít jako materiálu pro opakování a prověřování znalostí žáků.

2 Characteristic, Examples

3  Essential nutrients  Vitamins  Minerals  Water  Salt  Roughage

4  Proteins  Fats  Carbohydrates

5  Potassium  Iodine  Iron  Sodium  Zinc  Calcium  Magnesium

6 Biologically valuable food:  Fruit, vegetable  Lean meat  Milk, eggs Energetically valuable food:  Desserts  Bacon  Butcher´s  Lard

7

8  With a healthy diet it is important what we eat and drink.  According to the nutrition circle food is divided into seven groups.  Each group contains important materials for human life.  Your daily diet is varied and healthy if it contains foods from all seven groups!  !

9  1. Milk and dairy products (calcium and protein)  2. Meat, fish, eggs (protein, fat, minerals and vitamins)  3. Pulse, nuts, potatoes (roughage)  4. Vegetables (vitamins and minerals)  5. Fruit (vitamins and minerals)  6. Bread, cereals, rice, pasta  7. Fats and oils (fatty acid and vitamins)

10  1. Eat as much fruit and vegetables as possible.  2. Avoid the three „white killers“: white sugar, white flour and salt.  3. Avoid chemicals such as preservatives, artificial colourants and flavourings.  4. Don´t consume loads of crisps, biscuits, chocolate and other junk food.  5. Drink a lot!!!  6. Eat slowly and chew thoroughly.

11  What does “healthy diet“ mean?  What does the food contain?  What belongs to the essential nutrients?  What minerals do you know?  What food is biologically/energetically vailable?  How is food divided acording to the nutrition circle?  What does each group contain?  Can you name some healthy principles?

12  Can you create your own healthy menu on a week? Tell the rest of class!

13  Šebelová Marie. Potraviny a výživa-učebnice. Parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4  Svobodová, Eva. Angličtina v gastronomii. Praha: Informatorium, 2002, ISBN 80 - 86073-94-7,s.115  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/com mons/thumb/4/41/Rueda_de_los_alimentos.j pg/220px-Rueda_de_los_alimentos.jpg-autor  David Lorenzana  Obrázky: Galerie Klipart /cit.30.9.2013/, dostupné pod licenci Microsoft Office 2007 na http://office.microsoft.com/cs- cz/images/


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ35 Název školy SPŠ a."

Podobné prezentace


Reklamy Google