Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_171_BUDOUCÍ ČAS Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_171_BUDOUCÍ ČAS Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_171_BUDOUCÍ ČAS Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace AutorMgr. Jana Hlistová Průřezové téma Gramatikas Člověk v demokratické společnosti Informační a komunikační technologie Tematický celekNěmecký jazyk Ročník2. Datum tvorby26. 10. 2013 Datum a místo ověření 7. 11. 2013 – německý jazyk 2. A Druh učebního materiálu Prezentace Pracovní list Učebnice - cvičení

2 Anotace Výklad o tvoření a použití budoucího času v němčině,je jasný a přehledný, doplněný příklady, upozorňuje na vyjádření budoucnosti přítomným časem. V pracovní části jsou využita cvičení z učebnice Sprechen Sie Deutsch? 1 a jsou doplněna překladovým cvičením. Inovativní je spojení výpočetní techniky s učebnicí a slovem učitele, žáci mají více času na procvičení. Klíčová slovaBudoucí čas, sloveso werden Metodický pokyn Určeno k výkladu a práci v hodině i k samostudiu. Některá cvičení nebo jejich části je nutno využít k domácímu úkolu. DUM je vhodný i pro opakování. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

3 Prezentace, cvičení

4 Tvoření časuje se neměnný tvar na konci věty ich werdewir werden du wirstihr werdet er wirdsie werden werden + infinitiv významového slovesa

5 Použití  Pro vyjádření vzdálenějších budoucích dějů (budounost je jistá, plánována) Ich werde 1 Jahr in Würzburg studieren.  K vyjádření domněnky, prognózy (odstín nejistoty), často také s wohl, vielleicht, wahrscheinlich Sie wird wahrscheinlich krank sein. Pravděpodobně je/bude nemocná.  Ve slibech Wir werden dich nicht mehr kritisieren.

6 Vyjadřování budoucnosti přítomn ým časem Budoucí čas je často nahrazován časem přítomným (pro bezprostřední budoucnost), hlavně ve spojení s časovým údajem vztahujícím se k budoucnosti, např. heute, morgen, in einer Woche, am Wochenende. Am Wochenende bin ich schon fertig. O víkendu už budu hotová. Morgen komme ich früher. Zítra přijdu dříve.

7 Cvičení  Učebnice „Sprechen Sie Deutsch“ – 1. díl, str. 146, str 150, cv.5  Přelož: 1. V budoucnu budu pracovat jako korespondent. 2. Hans bude dělat za 2 roky maturiu. 3. Kdy se budou Anja a Timo brát? 4. Asi tu chatu v budoucnu prodáme. 5. Budeš na dovolené hodně fotografovat? 6. Navštívíte na dovolené hodně měst? 7. Sabina bude o dovolené hodně nakupovat.

8 Řešení 1. In Zukunft werde ich als Korrespondent arbeiten. 2. Hans wird in 2 Jahren das Abitur machen. 3. Wann werden Anja und Timo heiraten? 4. Vielleicht werden wir das Wochenendhaus in Zukunft verkaufen. 5. Wirst du im Urlaub viel fotografieren? 6. Werdet ihr im Urlaub viele Städte besuchen? 7. Sabine wird im Urlaub viel einkaufen.

9 Použitá literatura Dusilová, Doris a kol.: Sprechen Sie Deutsch? – 1.díl. Praha: Polyglot, 2000, 2. přepracované vydání. ISBN 80-86195-08-2.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_171_BUDOUCÍ ČAS Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,"

Podobné prezentace


Reklamy Google