Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_22_INOVACE_02.01.05 Food and Drink II Autor Mgr. Jitka Jindrová Tematická oblast The World Around Me Ročník Čtvrtý Datum tvorby leden – duben 2013

2 Anotace V druhé části se zabýváme tématy detailněji, hovoříme o různých způsobech přípravy jídel, různých druzích koření a srovnáváme českou a britskou kuchyni, vyjmenováváme typická jídla jednotlivých kuchyní a zkoušíme sestavit jednoduchý recept. Hovoříme o původu slova „sandwich“, rozšířenosti a podstatě spojení „fast food“. Snažíme se vysvětlit účel zdravé výživy a její důležitost pro zdraví. Zmíníme pojem vegetariánství. Metodický pokyn Student se seznamuje se specifickou slovní zásobou a s tématem souvisejícími frázemi, rozvíjí už osvojené gramatické struktury. Pokročilejší řeší diskutabilní problémy a navrhují řešení. Student si osvojuje reálie anglicky mluvících zemí a dokáže definovat specifičnost daného tématu.

3 Food and Drink II How can we prepare meat? Roast, grill, boil, smoke, bake, stew, mince

4 Food and Drink II Which spices may you add to flavour your meal? Garlic, sage, rosemary, thyme, marjoram, curry, pepper, ginger, red pepper, mace, cinnamon, clove, cumin, bay leaf, allspice, ketchup, soy sauce, Worchester, sugar,vinegar, mustard, peanuts, onions

5 Food and Drink II Give general description of British cuisine: overcooked vegetables, tasteless meat and a lot of gease, Christmas pudding, turkey, haggies, strong tea at 5 o´clock

6 Food and Drink II Give general description of Czech cuisine: rabbit, battered carp, tripe soup, potato soup, kulajda, roast goose and sauerkraut, Czech dumplings, sirloin beef in sour cream sauce and Czech dumplings, Moravian sparrows (roasted fat pork off-cuts, Spanish birds (rolled beef steaks filled with salami, pickle, egg and mustard, potato pancakes, fried cheese

7 Food and Drink II What is the origin of the word sandwich: the Earl of Sandwich loved playing cards, hated having a stop, put meat between 2 slices of bread – in this way he could play at the same time

8 Food and Drink II What does the word “ fast food ” mean? Do you know any fast food places?

9 Food and Drink II What do they serve there? Food stalls, you buy and you can go in the street, McDonald´s, Kentucky Fried Chicken, beverages: Coca Cola, tea, coffee, hamburgers, pizza, salads

10 Food and Drink II Do you believe that some foods are better for one´s health than others? Are you trying to eat healthily? How? What in your opinion are healthy foods? What are some examples of junk food?

11 Food and Drink II Are people today eating healthier than in the past? In what ways? Do you think about a vegetarian diet? If you were planning the meals for your family for a week, what foods would you include?

12 Food and Drink II http://www.fotosearch.cz/fotografii- snimku/british- breakfast.html#comp.asp?recid=34 66335&xtra= PECK, E., PECK A. M. Let´s Talk Anew. Plze ň : Fraus, 2010. ISBN 978- 80-7238-921-6.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google