Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FOOD Mgr. Petr Kalus. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5. AJ.19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FOOD Mgr. Petr Kalus. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5. AJ.19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114."— Transkript prezentace:

1 FOOD Mgr. Petr Kalus

2 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5. AJ.19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: říjen 2012 Ročník: 3. ročník a 4. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G), Septima a Oktáva – osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblastJazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oborAnglický jazyk Tematický okruhFOOD Tento materiál byl vytvořen jako osnova pro maturitní okruh: Food na Gymnáziu a JŠ Svitavy na několik tematicky propojených hodin (pro výklad i opakování – shrnutí učiva). Obsahuje přehled slovní zásoby a základní frazeologie doplněný o cvičení na upevnění a procvičení dané slovní zásoby(doplňování, reakce na otázky, apod. ). Zahrnuta jsou i cvičení na samotný rozvoj mluvní dovednosti v dané tematické oblasti. Materiál je primárně zaměřen na dva poslední ročníky gymnázia, i přesto se dá využít i v nižších ročnících osmiletého i čtyřletého studia vcelku nebo jeho jednotlivé části. Pomůcky: interaktivní tabule

3 FOOD MEAT FRUIT AND VEGETABLES BAKERY PRODUCTS DAIRY PRODUCTS

4 Meat beef: meat from cows veal: meat from young cows poultry: meat from birds pork: meat from pigs game: meat from wild amimals fish: meat from fish ( tuna, trout, salmon, carp, cod) mutton: meat from sheep lamb: meat from a lamb hovězí telecí drůbeží maso vepřové maso zvěřina ryby skopové jehněčí

5 Bakery products bread (white bread, whole wheat bread) rolls baguette pastries cookies cake biscuits short bread tortilla

6 Fruit and vegetables lemon/lem. ə n/citrón lime/laɪm/limetka peach/pi:tʃ/broskev apricot/eɪ.prɪ.kɒt/meruňka melon/mel. ə n/meloun plum/plʌm/švestka fig/fɪg/fík cherry/tʃer.i/třešeň grapefruit/greɪp.fru:t/grep

7 Fruit and vegetables mango/mæŋ.g ə ʊ/ mango strawberry/strɔ:.b ə r.i/jahoda raspberry /rɑ:z.b ə r.i/ malina blueberry /blu:b ə r.i/borůvka blackberry /blæk.kʌr.ənt/ostružina gooseberry /gʊz.b ə r.i/angrešt cranberry /kræn.b ə r.i/brusinka blackcurrant /blæk.kʌr. ə nt/černý rybíz redcurrant /red.kʌr. ə nt/červený rybíz

8 Fruit and vegetables coconut /kəʊ.kə.nʌt/kokos avocado /æv.ə.kɑ:.d ə ʊ/avokádo kiwi /ki:.wi:/kiwi pineapple /paɪn.æp.l̩/ananas pear /pe ə r/hruška mandarin /mæn.d ə r.ɪn/ mandarinka grape /greɪp/hrozno nectarine /nek.tər.i:n/nektarinka

9 Fruit and vegetables broccoli /brɒk. ə l.i/brokolice leek /li:k/pórek garlic /gɑ:.lɪk/česnek onion /ʌn.j ə n/cibule courgette /kɔ: ʒ et/cuketa pepper /pep. ə r/paprika spinach /spɪn.ɪtʃ/špenát cauliflower /kɒl.ɪflaʊ.ər/ květák

10 Fruit and vegetables celery/sel. ə r.i/ celer (řapíkatý) radish/ræd.ɪʃ/ ředkvička lettuce/let.ɪs/salát cabbage/kæb.ɪ dʒ /zelí aubergine/ ə ʊ.b ə. ʒ i:n/ lilek cucumber/kju:.kʌm.b ə r/ okurka (salátová) beetroot/bi:.tru:t/červená řepa

11 Fruit and vegetables asparagus/ ə spær. ə.g ə s/chřest Brussels sprout /brʌs. ə lz spraʊt/ kapusta růžičková pumpkin /pʌmp.kɪn/dýně artichoke /ɑ:.tɪ.tʃəʊk/artyčok spring onion jarní cibulka shallot /ʃəlɒt/šalotka parsnip /pɑ:snɪp/pastinák

12 Ways of preparing food boil – food is put in water that is boiling grill – cooking food under a very hot surface bake – cooking cakes or bread in the oven roast – cooking meat or potatoes in the oven fry – cooking food in frying pan with hot oil stew – cooking meat or vegetables slowly in a little liquid

13 Taste bitter fruity meaty salty sweet mouth-watering bland spicy tasty WHAT DOES IT TASTE LIKE?

14 TEXTURE creamy chewy greasy crisp dry tough crunchy

15 SELF-CHECK Translate the following words and put them into the correct category: meat, fruit and vegetables, dairy products, texture, taste, bakery products. 1.skopové11. mastný21. sladký 2.cuketa12. okurka22. žvýkavý 3.mango13. drůbež23. bez chuti 4.ostružina14. červená řepa24. telecí 5.chutný15. lilek25. zvěřina 6.lákavý16. jehněčí26. kořeněný 7.květák17. vepřové27. zelí 8.salát18. chléb28. špenát 9.maliny19. bageta29. celer 10.hroznové víno20. šalotka30. rohlík

16 MEATFRUIT AND VEGETABLES BAKERY PRODUCTS TASTETEXTURE lamb skopové poultry drůbež pork vepřové veal telecí game zvěřina courgette cuketa mango blackberry ostružina cauliflower květák lettuce salát raspberry maliny grapes hroznové víno bread chléb baguette bageta tasty chutný mouth-watering lákavý greasy mastný sweet sladký chewy žvýkavý bland bez chuti roll rohlík spicy kořeněný

17 MEATFRUIT AND VEGETABLES BAKERY PRODUCTS TASTETEXTURE cucumber okurka beetroot červená řepa aubergine lilek shallot šalotka cabbage zelí spinach špenát celery celer

18 MEALS OF THE DAY Breakfast the first meal of the day light and easy to digest vs. rich and substantial breakfast traditional English breakfast vs. the Czech one breakfast menu: cereal, bread or rolls, butter, jam, salami, cheese, ham, scrambled eggs, yoghurt, fresh fruit and vegetables, porridge a day with breakfast vs. a day without breakfast

19 MEALS OF THE DAY Morning snack usually something light schoolchildren eat their snack at school morning snack menu: fruit, vegetables, yoghurt, sandwich and something sweet

20 MEALS OF THE DAY Lunch the main meal of the day (the Czechs vs. the English) mostly eaten at schools, company cafeterias or restaurants (workdays vs. weekends) eaten between noon and 1 p.m. consists of a starter (soup), the main menu (cooked meat and some side dish), dessert (cake)

21 MEALS OF THE DAY Afternoon snack often a piece of cake with some tea or milk sandwiches and pies are also common very similar to the morning menu

22 MEALS OF THE DAY Dinner the last meal of the day the main meal of the day for the English eaten around 6 p.m. some Czechs prefer warm meals dinner menu: sausage with mustard, pancake, soup, hard-boiled eggs … It is vital to drink enough liquids during the day.

23 Eating out Why do people eat out? meet friends try out new dishes/specialities have a chat with colleagues or relatives business meetings time pressure: take-away restaurants

24 Self-check Answer the following questions in detail. 1.What can you say about the meals of the day? 2.What is the difference between English and Czech lunch? 3.Why do people eat out? Do you like eating out?

25 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Zdroje a literatura 1.VINCE, Michael. FCE Language Practice. Oxford: Macmillan Publishers Limited, 2003, ISBN 1-4005-00765-6. 2.SMITH-DLUHÁ, Gabrielle. Angličtina Otázky a Odpovědi. Dubicko: Infoa, 2008, ISBN 978-80-7240-489-6. 3.EL-HMOUDOVÁ, Dagmar. Angličtina Maturitní Témata. Třebíč: Petra Velanová, 2006, ISBN 978-80-86873-04-6. 4.SMITH-DLUHÁ, Gabrielle. Anglicko-česká maturitní témata. Dubicko: Infoa, 2002, ISBN 80-7240-082-7. 5.CAMBRIDGE UNIVERSITY. Cambridge Advanced Learner's Dictionary. Cambridge : Cambridge University Press, 2003, ISBN 0-521-53105-5. Veškeré použité obrázky pocházejí z otevřené galerie Microsoft Office (Powerpoint 2010).


Stáhnout ppt "FOOD Mgr. Petr Kalus. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5. AJ.19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114."

Podobné prezentace


Reklamy Google