Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Laserová tiskárna Základní přehled

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Laserová tiskárna Základní přehled"— Transkript prezentace:

1 Laserová tiskárna Základní přehled
Antonín Burian SOŠ, SOU a OU Třešť úterý, 25. dubna :06

2 Laserová tiskárna - úvod
Laserová tiskárna využívá dvou fyzikálních jevů Usměrněného tenkého světelného paprsku (laseru). Vlastnosti selenu, který se světlem elektricky nabíjí. Dále se používá tiskový prášek, který se horkem zataví do papíru.

3 Pojmy a zkratky LED = svítivá dioda (Light Emitting Diode) Používá se jako kontrolka u přístrojů a jako laser. LASER = kvantový zesilovač světla (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), Zdroj úzkého paprsku zesíleného světla, který se téměř nerozbíhá (polovodičový, plynový laser) LPT = logická tiskárna (Logic Printer) Takto bylo pojmenován výstupní konektor pro tisk. U počítače je standardně jeden (LPT1), lze přidat další (LPT2, LPT3). DPI = bodů na palec (Dot Per Inch) Počet bodů, které tiskárna dokáže vytisknout na délce jednoho palce (= 25,4 mm).

4 Průběh tisku 1 Hlavní tiskovou částí laserové tiskárny je válec pokrytý světlocitlivým materiálem (selen nebo jiný polovodič). Na začátku tisku se působením světla celý válec elektricky nabije (kladným nábojem).

5 Průběh tisku 2 Na povrch válce dopadá laserový paprsek - buď vysílaný z mnoha laserových LED diod - nebo vysílaný jedním zdrojem a odrážený optikou. Řádek po řádku se vykreslují body, které se budou tisknout.

6 Průběh tisku 3 Kam dopadl laserový paprsek, tam se náboj na válci vybije. Na vybitých místech se přichytí jemný tiskový prášek – toner.

7 Průběh tisku 4 Válec se otáčí a k němu se přiblíží list papíru se záporným elektrickým nábojem. Toner přeskočí na papír. Poznámka: V tuto chvíli je obraz na papíru tvořen pouze práškem, který lze setřít.

8 Průběh tisku 5 Zahřátím se toner zataví do papíru a hotový výtisk vyjíždí z tiskárny. Hmatem cítíte, že výtisk je teplý – podobně jako u kopírky, která pracuje podobně, jen místo laseru používá světlo.

9 Kvalita tisku Laserová technologie dává nejvyšší kvalitu tisku – až DPI. Běžné tiskárny tisknou v kvalitě 600 DPI. Když netiskneme obrázky, pro úsporu toneru si nastavíme - nižší rozlišení (300 DPI) - ekonomický režim (černý obrys písma, šedá výplň)

10 Parametry Vysoká kvalita tisku; rozlišení bývá obvykle 600 DPI, u kvalitnějších tiskáren 1200 DPI. Vysoká rychlost tisku; u „osobních tiskáren” zpravidla 6/8/12 str./min, u dražších a výkonnějších „síťových” modelů 17 až 40 str./min. Téměř bezhlučný provoz. Vyšší pořizovací cena, ale lacinější provoz, než u inkoustových tiskáren. Při provozu laserové tiskárny vzniká lidskému zdraví škodlivý ozón, který způsobuje dráždění sliznice, kašel a bolesti hlavy (obdobně jako u kopírky). Proto bývají moderní laserové tiskárny vybaveny ozónovým filtrem.

11 Na co lze tisknout Tiskne se na papír nebo speciální průhledné fólie.
Papír musí mít jistou kvalitu (papír pro kopírky). Fólie musí být určeny pro laserové tiskárny nebo kopírky (jsou horkovzdorné – jiná se připeče na tiskový válec!) Na traktorový papír nelze tisknout (ani se o to nepokoušejte!)

12 Podavač papíru Tiskárny jsou vybaveny zásobníkem na listy papíru (A4, případně A3). Do zásobníku lze vkládat i menší papíry a obálky. Traktorový podavač se nepoužívá.

13 Barva tisku Laserové tiskárny se vyrábějí pro - černý tisk (barvy nahradí odstínem šedi) - barevný tisk Tiskárny pro barevný tisk jsou složitější a dražší. Používají čtyři různé tonery: - azurový (Cyan) - červený (Magenta) - žlutý (Yellow) - černý (Black) (= skládání barev CMYK)

14 Druhy laserových tiskáren
LED tisková hlava Laserová tisková hlava LED tiskárny svítí na povrch Laserová tisková hlava přejíždí tiskového válce paprsky povrch tiskového válce z mnoha laserových svítivých jedním laserovým paprskem, diod. který po válci přejíždí pomocí rotujícího zrcadla.

15 Výrobci Nejznámější a nejvíce používané jsou tiskárny firem 1. Hewlett-Packard 2. OKI Výrobci označují každý typ kromě názvu ještě kódem, například: HP LaserJet 1000 OKIPAGE 14e HP LaserJet 6P OKI C7500 Další výrobci jsou například Epson, Minolta, Lexmark, Kyocera, Canon

16 Propojení s počítačem 1 Pro připojení tiskárny má každé PC jeden paralelní port, je to 25kolíková zásuvka typu Canon. Tento port se nazývá LPT nebo LPT1. K němu se připojí kabel tiskárny. Poznámka: Kabel se nedá připojit chybně. LPT = Logic Printer, logická tiskárna

17 Propojení s počítačem 2 Druhý konec kabelu se připojí k tiskárně do speciálního konektoru. Říká se mu (rozhraní) Centronics.

18 Propojení s počítačem 3 Nově se místo paralelního kabelu začíná používat USB kabel. Propojení je opět snadné.

19 Ovládací panel panel Tiskárny
Nová tiskárna nepracuje ihned po připojení k PC – musí se nainstalovat v ovládacím panelu Tiskárny Nainstalovat znamená přihrát do počítače obslužný program určený danou tiskárnu. Zpravidla je přiložen i s návodem na CD-ROM přibaleném k tiskárně. V jednom PC může být nainstalováno více tiskáren.

20 Spotřební materiál Kromě papíru se dokupují kazet s práškovým barvivem – tonerem. Říká se jim cartridge [”kártridže”] Černobílé tiskárny potřebují jen černý toner, do barevných se doplňuje černý, azurový, purpurový a žlutý. Občas je třeba měnit i opotřebovaný fotocitlivý válec – někteří výrobci ho mění zároveň s tonerem, jiní za delší dobu.

21 Komerční tiskárny Jsou to laserové tiskárny pro velké firmy a úřady. U těchto tiskáren lze (volitelně) využít několik zásobníků papíru tisk na formát A3 oboustranný tisk třídičku sešívačku s vícebodovým sešíváním kompletační zařízení pro skládání a sešívání brožur Pracují jako samostatné síťové tiskárny s dálkovou správou po síti a po internetu nebo intranetu, s možností odesílat informace mailem.                                                        

22 Souhrn Laserová tiskárna je zařízení určené zejména pro profesionální použití. Poskytuje velmi vysokou kvalitu i rychlost tisku (desítky stránek za minutu). K tisku se používá laserové zařízení a práškové barvivo (toner). Ten se na papír přenáší pomocí elektrostatického náboje a horkem se do papíru zažehluje – podobný princip jako u kopírky. Výhody: - velmi kvalitní tisk - vysoká rychlost tisku Nevýhody: - vysoká pořizovací cena

23 ? Kontrolní otázky Uveďte hlavní část laserové tiskárny.
Co vykresluje obraz v laserové tiskárně? Uveďte hlavní druhy laserových tiskáren. Posuďte možnost barevného tisku u laserových tiskáren. Uveďte spotřební materiál černobílé laserové tiskárny. Uveďte spotřební materiál barevné laserové tiskárny. Jak se jmenuje tiskové médium v laserové tiskárně? Jak se jmenuje nádoba s tiskovým médiem u laserové tiskárny? Lze nějak šetřit náklady na vytištění stránky u laserové tiskárny? Uveďte výrobce laserových tiskáren. Jak se nazývá port pro připojení tiskového kabelu v počítači? Jak se nazývá konektor pro připojení tiskového kabelu v tiskárně? Pracuje tiskárna ihned po připojení k počítači? Zdůvodněte. Co si představíte pod pojmem ”komerční laserová tiskárna”? Na jaké materiály lze tisknout laserovo tiskárnou?

24 Odkazy Hewlett-Packard: http://www.hp.com OKI: http://czech.oki.com
Star Micronics: Minolta: Canon:

25 Princip tisku Tiskárna využívá fotoelektrických vlastností polovodičů (selenu), který je nanesen na tiskacím (fotocitlivém) válci. Neosvětlený selen se chová jako izolátor  povrch fotocitlivého válce lze nabít elektrostatickým nábojem. Fotocitlivý válec (viz obr. 4.10) je tedy nejprve nabit. Na takto připravený povrch válce se pak laserovým paprskem (obdobně jako na obrazovku monitoru) postupně přenese obraz, který má být vytištěn. Místa, která byla laserem osvětlena, se vybijí. Na povrchu válce tak vzniká skrytý (latentní) obraz, který je nutno v dalších krocích zviditelnit a přenést na tiskové médium. Zviditelnění obrazu se provádí nanesením barvicího prášku (toneru), který se přichytí na válci jen na vybitých místech. Z válce se toner přenese na papír, na kterém je tepelně fixován (zataven) průchodem papíru přes vyhřívané válce. V poslední fázi tisku se mechanicky odstraní zbytky toneru z válce a válec se před dalším nabíjením osvítí.

26 Ukázka činnosti laseru
Na povrch válce dopadá laserový paprsek. Pomocí čoček a otáčivého zrcadla řádek po řádku a bod po bodu vykresluje to, co se má tisknout.


Stáhnout ppt "Laserová tiskárna Základní přehled"

Podobné prezentace


Reklamy Google