Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ČERNOBYLSÁ HAVÁRIE OČIMA MLÁDEŽE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ČERNOBYLSÁ HAVÁRIE OČIMA MLÁDEŽE"— Transkript prezentace:

1 ČERNOBYLSÁ HAVÁRIE OČIMA MLÁDEŽE
Vytvořila – Valentina Davídková Dne

2 ÚVOD V televizi uváděli dokumentární film o Černobylské havárii. Jde o nejhorší jadernou havárii v historii jaderné energetiky. Uvědomila jsem si, jak jaderné elektrárny mohou ublížit lidstvu (při haváriích) a jakým způsobem tragicky ovlivní způsob života dalších generací. Autor dokumentu prováděl diváky opuštěným Černobylem – mohli jsme vidět prázdnou školu, kde ležely na lavicích zaprášené knížky a sešity, ve školkách byli opuštěné hračky, jakoby děti před chvilkou odešli. Zastavil se tam čas.

3

4 HISTORIE MĚSTA ČERNOBYL A KDE LEŽÍ?
Je to město, jehož historie sahá do roku Před kozáckými válkami zde byl důležitý komunikační uzel a středisko obchodu. V 19. století převažovalo židovské obyvatelstvo. Před 118 lety žilo v Černobylu až 10 000 obyvatel, dnes je jich tam přibližně Náboženství je tam pravoslavné křesťanství. Leží na severu Ukrajiny, poblíž hranic s Běloruskem v kraji zvaném Polesí. Protéká jím řeka Pripjať

5

6 Kdy se stala havárie v Černobylu?
Černobylská havárie se stala 26. dubna v jaderné elektrárně. Ke katastrofální explozi došlo ve čtvrtém reaktoru v 1:24 místního času, která odtrhla víko reaktoru, vyústila v požár, sérii dalších explozí a roztavení reaktoru. Do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval do celé severní polokoule.

7

8 Jaký to mělo dopad na lidstvo?
Po 36 hodinách od výbuchu bylo z blízkého okolí evakuováno a přesídleno cca 350 000 lidí, odpovědní činitelé všem slíbili, že je to jen na několik dní a neřekli, že už se nikdy nikdo do Černobylu nevrátí. Přesto se časem přibližně 300 lidí přestěhovalo zpátky do svých domovů v Černobylu, protože se nechtěli smířit s tím, že by vše trvale opustili. Do roku 2001 i přes havárii, byla elektrárna otevřená a pracovalo v ní několik stovek lidí. Jako první se k havárii dostali hasiči, kteří vše začali hasit vodou. To ale ještě nikdo nevěděl, že je to ta nejhorší věc, kterou mohli udělat. Do Černobylu by se mohli lidé vrátit přibližně za 145 let.

9 Nemoci z ozáření Při velkém ozáření dochází k velkým změnám v mozku a k těžké poruše vědomí a člověk může umřít do několika hodin. Silně postižená je hlavně trávicí soustava. Při středním ozáření dochází u ozářeného k průjmům, ve kterém nalezneme i krev, zvracení a ledvinovému selhání. Slabší ozáření postižený zpravidla přežívá - trpí krvácivým syndromem a anémií. ANÉMIE = onemocnění krve neboli ztráta červených krvinek Postiženým v Černobylu nejprve zčervenala kůže, následovalo zvracení, otekly citlivé tkáně, jako např. jazyk a postupně začal kolabovat celý organismus.

10

11 Vliv na zdraví v současnosti
Ve vnitřní zóně je úplný zákaz jakéhokoliv pohybu s výjimkou exkurzí a osob, které pracují v elektrárně Černobylská příroda se s havárií vypořádala překvapivě velmi dobře. Přírodě zvýšená radioaktivita nevadí. Dnes žijí v Černobylu divoká prasata, vlci, jeleni, bobři, koně, lišky a také rys a los. Hnízdí tam i například jeřábi, čápi černí, orlovci říční nebo orli mořští.

12

13 Cestovní ruch v Černobylu
Černobyl je pro přibližně 300 lidí domovem, ale pro nás je to pouhá smrtelná atrakce. Do Černobylu se pořádají zájezdy samozřejmě s průvodcem, který vás provede po Černobylu, nesmí se v Černobylu kouřit a také se tam nesmí konzumovat alkoholické nápoje. Z Černobylu je přísný zákaz cokoliv si s sebou odnést, něčeho se dotýkat a chodit mimo povolenou cestu. Výlet do Černobylu není levná záležitost a osoby mladších 18 let mají vstup zakázán. O Černobylu byly nejen natočeny dokumentární filmy, ale i filmy s hororovým žánrem.

14

15 Závěr Černobylská jaderná havárie byla největší
havárie v historii jaderné energetiky. Mnoho lidí se o havárii zajímá, zkoumá její příčiny a následky. Černobyl je přesto navštěvován a nikdo se nebojí. Odborníci navštěvují a chrání Černobyl před další havárií, stejně jako navštěvují obyvatele Černobylu, zda jsou v pořádku. Kontrolují také hlavně zvěř, přírodu. Proč jsem si toto téma vybrala? Toto téma jsem si vybrala proto, že mě zajímá minulost a současnost Černobylu, získané informace mě hodně překvapily a když jsem dostala možnost si vybrat toto téma na závěrečnou práci, šla jsem do toho. Je to zajímavé téma a při studiu podkladů jsem se hodně dozvěděla.

16 Zdroje Wikipedie Vlastní www.cernobyl.cz www.strem.cz


Stáhnout ppt "ČERNOBYLSÁ HAVÁRIE OČIMA MLÁDEŽE"

Podobné prezentace


Reklamy Google