Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu."— Transkript prezentace:

1 Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu dat dělíme periferie na vstupní - předávají data z okolí do počítače vstup/výstupní - předávají data obousměrně výstupní - předávají data z počítače do okolí

2 Vstupní periferie klávesnice myš mechanika CD ROM
křížový ovladač (joystick) snímač obrazu (scanner) jiné snímače (čárového kódu, fyzikálních veličin)

3 myš klávesnice CD mechanika skener herní ovladač snímač čárového kódu

4 Výstupní periferie monitor (kromě dotykové obrazovky) tiskárna
souřadnicový zapisovač (plotter) zvuková karta ( bez mikrofonu)

5 LCD monitor tiskárna 3D tiskárna souřadnicový zapisovač - plotr zvuková karta

6 Vstup/výstupní periferie
jednotka pružného disku FDD jednotka pevného disku HDD čtecí/zápisová jednotka CD, DVD modem USB flash disk snímač SD karet

7 externí FD pevný disk HD modem

8 Speciální periferie Joystick (křížový ovladač)
slouží k pohybu kurzoru po obrazovce, využívá se hlavně u her Scanner (snímač obrazu) umožňuje převést snímanou předlohu (obraz, písmo) do digitálních dat

9 Modem (Modulátor-DEModulátor)
technické zařízení, které převádí digitální signál z počítače na analogový telefonní signál a naopak (A/D, D/A). Používá se k napojení počítačů na telefonní síť a tím k jejich vzájemnému propojení (např. elektronická pošta, Internet, mobilní telefony)

10 Shrnutí Jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím se nazývají periferie. Podle směru toku dat je dělíme na vstupní (klávesnice, myš, snímače fyzikálních veličin, čárového kódu, atd.) přenášejí data do počítače výstupní (monitor, tiskárna, souřadnicový zapisovač, atd.) zobrazují data z počítače vstup/výstupní (pevný disk HD, pružný disk FD, RW mechanika pro CD, DVD, SD karty, Flash disky, atd.) přenášejí data oběma směry Za speciální periferie můžeme považovat např. skener (snímání obrazu), joystick (ovládání her), modem (komunikace po telefonní síti).

11 Opakování K čemu slouží periferie? Jak je dělíme a proč?
Vyjmenujte některé základní a speciální periferie a popište jejich funkci.


Stáhnout ppt "Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu."

Podobné prezentace


Reklamy Google