Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konec pravěku, Slované Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konec pravěku, Slované Název školy"— Transkript prezentace:

1 Konec pravěku, Slované www.zlinskedumy.cz Název školy
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Konec pravěku, Slované Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_20 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu

2 Konec pravěku, Slované 0 – 400 n.l. - doba římská
400 n.l. – 600 n.l. - doba stěhování národů Před rokem 600 n.l. - příchod a usazování Slovanských kmenů Zakládání hradišť Asi 830 n.l. – 907 n.l. - založení nejstarší říše západních Slovanů, Velkomoravské říše, příchod Cyrila a Metoděje. Z hlediska členění minulosti je doba prehistorická, tedy před (psanou) historií pravěkem. Psaná historie, jak známo, u nás započíná rokem 863 n.l.. První Slovany tedy můžeme zařadit na konec cyklu o pravěku, technologie příchozích Slovanů navíc skutečně nedosahovala úrovně doby laténské.

3 Slovanská mohyla

4 Mohyla je dokladem pohřebního rituálu, ve kterém se nad zesnulým anebo nad urnou s popelem vybudoval hlinitokamenný násep. Několik takových mohyl můžeme najít třeba ve Zlíně na Štákových pasekách. Ze staršího období je ale znám pohřeb slovanského bojovníka ze Zlína – Louk.

5 Z inventáře hrobu se nedochovalo mnoho: železný meč a sekera bradatice.

6 Jak takový nález hrobu mohl vypadat? 2.

7 Slovanské sekery. Co bývalo dále součástí výbavy?

8 Třmen a ostruha prozradí jízdního bojovníka.

9 Šipka a nákončí. Nákončí, tedy ukončení řemene prozrazuje nejen estetické cítění, ale také technologickou znalost výroby takového užitého šperku.

10 Jak vypadala slovanská keramika?
V počátcích byly nádoby modelované v ruce - hrnčířský kruh nebyl znám. Charakteristické jsou jejich tvary a výzdoba vlnovkou.

11 Vrchní okraje hrnců s typickými ornamenty.

12 Výzdoba vlnovkou, vícenásobnou vlnicí, podélnou linkou a vpichy.

13 Vrchní okraj s plastickou vlnicí
Vrchní okraj s plastickou vlnicí. Podíváme – li se na tento střep pozorně, můžeme v něm ro- zeznat speciální příměs, kterou je tuha. Taková tuhová keramika sloužila jako nádoba, nepro- pouští totiž tekutiny.

14 ???? Je jednoduché vysvětlit, proč tento artefakt nepatří do doby prehistorické?

15 ???? Je jednoduché vysvětlit, proč tento artefakt nepatří do doby prehistorické? Samozřejmě. V úvodu jsme četli, že prehistorie končí s příchodem písma. A to, jak známo, přináší na Moravu Cyril s Metodějem, společně s křesťanstvím. Toho je tento slovanský křížek symbolem.

16 A co tento úkol: která z nádob do této prezentace o Slovanech patří?

17 S takovými typy jsme se setkali v obdobích starších.

18 Tyto dvě jsme ještě neviděli, jsou souměrné, asi na kruhu, budou mladší, nejspíše středověké.

19 Zbyla jsi ty, nádobo slovanská, prozradil tě tvar a vlnovky!

20 Tento úkol - která z nádob do této prezentace o Slovanech patří – byl tedy opět snadný.

21 Kresby Miroslav Černý Fotografie Jana Langová Fotografie č. 1 – archiv Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně fotografie č. 2 – M. Šmíd (ČIŽMÁŘ, Miloš; GEISLEROVÁ, Kateřina a kol. Výzkumy : Ausgrabungen Brno: Ústav archeologické památkové péče, 2006, ISBN ) Autorská práva vyhrazena


Stáhnout ppt "Konec pravěku, Slované Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google