Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Živá příroda ve škole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Živá příroda ve škole"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/ Datum : Téma : Hmyz Název : Strašilky Ročník : 2.-5. Autor : Mgr. Dagmar Rolencová

2 Anotace Materiál je určen jako doplněk učiva Přírodovědy
5. ročníku – Podnebné pásy.

3 Strašilka Phasmatodea

4 Zařazení v živočišné říši
Říše: živočichové Kmen: členovci Třída: hmyz Podtřída: křídlatí Řád: strašilky

5 Charakteristika Tropický hmyz podivného vzhledu.
Tvar těla připomíná větvičku, list, kousek kůry. Dokonale splývá s prostředím. Latinský název pochází z řeckého slova phasma – znamená přízrak. Spectre insect – anglické pojmenování znamená v překladu „hmyzí duch“ Walking-leaf – znamená „chodící list“

6 Rozšíření na planetě Austrálie Nový Zéland Jižní Evropa
Severní Amerika Jihovýchodní Asie Malajsie Jižní Amerika

7 Třídění strašilek 1.pakobylky – tělo ve tvaru hůlky či větvičky, - jsou štíhlé a mají dlouhé nohy 2. strašilky - tělo je kratší a zavalitější, často pokryto trny zvláštních tvarů 3. lupenitky - tělo připomíná tvarem i barvou list strašilka pakobylka lupenitka

8 Popis Strašilky, pakobylky i lupenitky jsou tvarově rozdílné.
Nejmenší strašilky měří okolo 1 cm. Většina má délku okolo 5 cm. Největší mají až 30 cm. Křídla bývají zakrnělá – nemohou létat. U některých druhů létají pouze samci nebo samice.

9 Proměna v dospělce Hmyz s proměnou nedokonalou.
Z vajíčka se líhnou nedospělý jedinci – nymfy. Často jsou nepodobní svému druhu. Během růstu a vývoje ve skocích se přibližují podobě dospělých jedinců. Během dospívaní proběhne 5 – 6 svleků – nutné pro zvětšení velikosti těla. Utrženou nohu či tykadlo dokážou nahradit během svleků.

10 Ubytování Velikost insectaria musí být asi 3x větší než největší jedinec. Pro menší druhy stačí i velká pětilitrová zavařovací sklenice. Na dno patří vrstva rašeliny – zajišťuje vlhkost, nebo filtrační papír. Umělé osvětlení nevyžadují – jsou to noční zvířata. Pravidelně rosíme odstátou vodou. Větvičky na šplhání či jako zdroj potravy.

11 Čím krmit? Býložravci – živí se pouze rostlinnou potravou
Většina druhů je oligofágní – živí se pouze určitou skupinou příbuzných rostlin Některé druhy jsou monofágní – živí se pouze jedním rostlinným druhem. !!! POTRAVU VOLÍME PODLE DRUHU!!! Potrava MUSÍ BÝT čerstvá!!! U nás se nejčastěji chovají druhy, které se živí ostružinovým nebo maliníkovým listím.

12 Rozmnožování Ukázka vajíček: Většinou se rozmnožují partenogeneticky –
z vajíček, která nejsou oplodněna samcem. Kladení vajíček začíná okolo třetího týdne po posledním dospělostním svleku. Vajíčka lepí samice do štěrbin nebo zasouvá do země nebo tzv. zadečkem vystřeluje do prostoru. Počet nakladených vajíček za život samice – 1000. Z vajíček se po 50 – 200dnech líhne nymfa. Po 5 – 6 svlecích se mění v dospělce – několik měsíců. Ukázka vajíček:

13 Zajímavosti Na celé zemi je známo asi 2 500 druhů.
Nejdelší – pakobylka z Bornea – délka 32,8 cm. Je k vidění v Britském přírodovědném muzeu. Nejvíc vajíček naklade za život pakobylka z Austrálie – kusů Acrophylla titan

14 Co je na obrázku? Vylušti!! Pracovní list 1. Strašilky patří mezi _ _ _ _ _ _ k _ hmyz. 2. Během přeměny dochází ke _ _ l _ _ _ _ . 3. Nejvíc vajíček naklade pakobylka z _ _ _ _ _ á_ _ _ . 4. Dle potravy je řadíme mezi _ _ l _ _ _ _ _ c _ . 5. Podobné listům jsou _ _ _ _ n _ _ _ _ .

15 6. Nohu či tykadlo _ o k _ _ _ nahradit.
7. Na dno insectária se dává _ _ š _ _ _ _ _ . 8. Z vajíčka se líhnou _ _ _ _ y. 9. Překlad z latiny znamená _ _ _ z _ _ _ .

16 Zajímavá videa ke shlédnutí:

17 Citace obrázků: Slide 2: obr.1 DRÄGÜS. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 FIR0002. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 PIERO SAGNIBENE. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 5:MIGHTYSAIYAN. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 6: obr.1 MARKUS HENNIG. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr. 2 STEPHAN M. HÖHNE. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.3 SANDILYA THEUERKAUF. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

18 Slide 10: USER:DCOETZEE. wikimedia. org [online]. [cit. 16. 3. 2013]
Slide 10: USER:DCOETZEE. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 12: BJINSECT; ENGLISH WIKIPEDIA. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 13: OLOFE. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: Živá příroda ve škole"

Podobné prezentace


Reklamy Google