Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 HARDWARE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 HARDWARE"— Transkript prezentace:

1 KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 HARDWARE
Autor: Mgr. Aleš Kozák

2 Hardware Co je to hardware?
Pevné (hmatatelné) vybavení počítače Lze jej dělit na externí a interní periferie Externí — je vnější vybavení počítače (monitor, klávesnice, atp.) Interní — součástky uvnitř počítače (pevný disk, operační paměť atp.)

3 Počítače kolem nás PDA (Personal digital assistant), MDA
Netbook (malý notebook) Notebook (laptop) PC Personal Computer (stolní počítač) Tower (mini, midi, big) Desktop Server (tower, rack) Superpočítač (výpočetní clustery)

4 Vnější zařízení - periferie
Jedná se o vnější součástky počítače Dělíme do tří skupin: Vstupní (INPUT) Klávesnice, myš, skener Výstupní (OUTPUT) Monitor, tiskárna, reproduktor Vstupně-výstupní (I/O) Dotykový display, vibrační volant Interní součástky počítače (Procesor, paměť, záznamová média, atp.)

5 CRT — Monitory Hlavními ukazateli jsou velikost, rozlišení a obnovovací frekvence. Nevýhody: Velká spotřeba el. energie, Velké rozměry, Ergonomie. Výhody Zobrazuje velkou paletu barev (vhodné na zpracování obrázků). Zobrazuje tenké čáry (grafika, rýsování tech. dokumentace, atp.)

6 LCD — panel Hlavními ukazateli jsou velikost, rozlišení, odezva, pozorovací úhel, jas, kontrast, poměr stran. Nevýhody: Horší pozorovací vlastnosti (pozorovací úhel, jas a kontrast, nízká odezva). Neumí zobrazit všechny barvy dokonale. Výhody: Není zdraví škodlivý. Levné pořizovací a provozní náklady. Malé rozměry.

7 Tiskárny Rozdělení: Dle možností tisku na černobílé a barevné.
Dle technologií: Jehličkové (levný provoz, hlučné, možnost průklepu => využití v účetnictví apod.) Inkoustové (kvalitní tisk, rozpíjí se, drahé provozní náklady) Laserové (dražší pořizovací, ale levné provozní náklady, kvalitní a stálý tisk, nutno počkat při zahřívání zažehlovacího válce!) Termální (v obchodech na pokladnách, nestálý tisk, teplem papír zčerná => NELAMINOVAT !!! V účetnictví vytvářet kopie pomocí jiných tiskáren!) Plotter — velkoformátový tisk plakátů nebo technických výkresů Multifunkční tiskárna je vstupně-výstupní (umí vytvořit kopii), skenovat a tisknout.

8 Klávesnice a myš Klávesnice Myš
Klasické Hráčské (Bez)drátové Speciální (pokladny, bankomaty, atp.) Myš Pro leváky a praváky – ne univerzální Laserové nebo optické ( dříve existovaly i kuličkové) Touchpad, trackpoint — pro ovládání kurzoru na notebooku Trackball — aneb myšička na zádech Ergonomie — uzpůsobení pro zvýšení výkonu člověka a zachování jeho zdraví

9 Zapojení periferií k počítači
Většina periferií se zapojuje do zdířek v zadní části počítače. Většina je barevně označena, ale přesto je potřeba dávat pozor, abychom zastrčili správný „kolík“ do správné „zdířky“ Nejdůležitější si pojmenujeme: DVI (digitální) a VGA (analogový) výstup z PC do monitoru DVI je kvalitnější, max. délka cca 3,5 m VGA může mít kabel delší než 3,5 m, nižší kvalita signálu, signál lze snadno dělit (do LCD a projektoru).

10 Zapojení periferií k počítači
USB – univerzální rozhraní pro připojení klávesnice, myši, tiskárny, webkamery, atp. PS2 (kulatý) je zelený a fialový pro připojení klávesnice a myši (pozor na barevné rozlišení) LAN (RJ45) Připojení k síti internet (dole)

11 Interní zařízení Všechny další součástky jsou ukryty ve skříni (bedně)
Označení v angličtině je CASE Rozdělit je můžeme podle vzhledu na: Desktop — leží rovně na stole, využíval se spolu se starými CRT monitory. Tower (mini, midi, big) — je rozdělení podle velikostí, big tower většinou používají ti, kteří v něm potřebují mít větší množství přídavných komponent, disků, DVD mechanik atp. Rack — prakticky se s tímto řešením setkáte jen u firemních sítí, kde se používá pro umístění serveru.

12 Nejprve trocha hrubé teorie
Do PC přivádíme ze zásuvky střídavý proud, zdroj v počítači tento proud usměrní a díky tomu pak můžeme vysílat v rámci počítače malou jednoduchou morseovku. Počítač si veškeré informace ukládá a přenáší pomocí jedniček a nul. Této informaci 1 nebo 0 říkáme bit (čti krátce bit) Abychom mohli přenést kód celého znaku (jako v morseovce A . – H ....) potřebujeme alespoň osm míst (tedy 8 bitů) takto můžeme provést až 256 různých kombinací. Těmto osmi bitům se říká Byte (čti bajt). V Bytech se udává velikost souborů (např. fotografie má velikost cca 1,5 MB, MP3 písnička 4 MB, DVD film 4,5 GB). Pozn.: předpony kilo 1 000, mega , giga , tera V bitech se udává například přenosová rychlost internetu 10 Mbit/s tzn., že daná rychlost umožní přenést až znaků za vteřinu. To je 1,25 MB/s tedy přibližně jedna fotografie. Z toho plyne, že si musíme dávat pozor na to, co nám kdo nabízí, a jestli dané rychlosti jsou vůbec reálné.

13 Základní deska Někdy se také označuje jako Mother Board nebo MainBoard (zkr. MB). Můžeme ji přirovnat k nervové soustavě počítače, pomocí ní se přenáší data mezi jednotlivými částmi (komponenty) jako je procesor, pevný disk, grafická karta, atp. Její cena je cca od Kč, ale nevyplatí se na ní šetřit. Může obsahovat integrované součásti jako je grafická karta (rovnou k ní připojím monitor pomocí DVI nebo VGA konektoru), síťovou kartu, zvukovou kartu. Když nepotřebuji nej… počítač, tak mi na domácí práci, filmy atp. postačí integrované součásti (šetřím jak na kupní ceně tak na provozu) DŮLEŽITÉ PARAMETRY: Patice (socket) — k němu připojujeme procesor, musí být stejný jinak procesor nelze nasadit! FSB = Front Side Bus — rychlost sběrnice, čím vyšší tím lepší. Údaj udává, jak rychle dovede přesouvat data mezi jednotlivými komponenty Rozšiřující sloty (na další přídavná zařízení jako je grafika atp.), počet slotů na RAM paměti a způsob připojení disků (ATA vs. SATA <= dnes je používanější )

14 Základní deska Vlevo dole jsou kone-ktory pro integrova-nou grafickou, zvuko-vou a síťovou kartu. Bílá plocha je patice (socket) pro CPU a nad něj patří chla-zení. Dva bílé a dva černé pruhy jsou pozice pro operační paměť (RAM). Bílé sloty vpravo jsou pro přídavné karty (zvuk, grafika atp.)

15 Procesor (CPU) Central Processing Unit
Přirovnání: mozek PC => řeší jednotlivé úkony (operace) Výrobci AMD a INTEL Parametry: Patice (neboli socket — určení typu a velikosti patice na základní desce, kam se procesor umisťuje př. LGA 775, není-li stejný typ jako na základní desce, pak tyto díly nikdy nemohu spojit). FSB (rychlost sběrnice — souvislost se základní deskou, jedná se o údaj, jak rychle dovede odesílat a načítat data přes základní desku, je-li jedna ze součástek pomalejší, pak se rychlost přizpůsobí pomalejší části počítače). Počet jader (podpora tzv. multitaskingu — zpracování více úloh najednou, jednotlivá jádra si vezmou svoje úkoly a těmi se zabývají). Frekvence (řádově v jednotkách GHz, udává počet informací, který dovede zpracovat za sekundu př. 2,5 GHz = bitů za sekundu). Cache (interní paměť procesoru, kam si dočasně ukládá mezi-výpočty, rozdělení na L1, L2, L3 atp. L1 je pro jedno-jádrové, další jsou pro sdílení mezi jádry, čím větší tím lépe).

16 Chlazení (nejen procesoru)
CPU běžně funguje při teplotě okolo 60—90 °C, není-li však chlazeno může se jeho teplota dostat i přes 250 °C CPU se snadno poškodí, není-li dobře chlazen, důvodem je miniaturizace součástek, které jsou vyrobeny pomocí nanotechnologií a šířka spojů je 45 nm (=0, mm, ve srovnání — tloušťka vlasu je cca 0,06 mm) V počítači chladíme i další části (grafické karty, pevné disky, atp.) a samotná skříň obsahuje větráky, které zajišťují odvod tepla ven. Pasivní chlazení aktivní chlazení kombinované vodní chlazení

17 Chlazení (nejen procesoru)
Pasivní chlazení se používá pro odhlučnění počítače. Většinou je použit pro části, které se moc nepřehřívají. Pro větší efekt musí být chlazení robustnější. Samostatné aktivní chlazení většinou zajišťuje cirkulaci vzduchu uvnitř počítače. Kombinované je použito pro chlazení procesorů. Vodní chlazení může nahradit všechny ostatní typy. Používá se pro odhlučnění počítače. Je dražší než ostatní typy. Chladí se pomocí jednoho aktivního chlazení, které chladí kapalinu. Ta je rozváděna pomocí čerpadla na ostatní komponenty do chladících bloků. POZOR!!! Hlásí-li Váš počítač při startu CPU FAN ERROR, pak je pravdě-podobně chlazení na procesoru mimo provoz nebo chladí nedostatečně. Důvodem může být rozbití elektromotorku na chlazení nebo ucpání vrtulky prachem a tím zabránění jeho pohybu.

18 Chlazení (DŮLEŽITÉ) Důležité je aby se počítač dobře chladil jako celek. Kabely uvnitř by měly být narovnány tak, aby umožnili co nejlepší cirkulaci vzduchu. Počítač by měl být umístěn tak, aby mohl teplý vzduch volně odcházet pryč (tzn. nesmí být v těsném uzavřeném prostoru jako někdy bývá v počítačových stolech), nefungoval jako vysavač prachu (tzn. neměl by stát přímo na zemi a na koberci, doporučená výška je cca 10 cm a více), nebyl zahříván vnějším zdrojem (tzn. neměl by stát u topení, na přímém slunci v létě (obzvláště je-li černý) a podobně). V případě, že se nám zdá, že výkon počítače klesá, počítač je hlučnější => pak je dobré počítač vyčistit. Vypneme a odpojíme od zdroje napětí. Není-li „zaplombován“ (záruka), odšroubujeme bočnici. Nejprve se „uzemníme“ (dotkneme se např. topení,futer, …). Poté můžeme začít odstraňovat chomáče prachu uvnitř. NEVYSÁVAT!!! Máte-li možnost obrátit chod vysavače pak můžeme vyfoukat. Pomoci nám může i malý štěteček. !!! Vysavačem se nesmíme dotknout vnitřních částí !!! (mohlo by dojít k elektrostatickému výboji a poškození některé části PC)

19 Operační paměť (RAM) Slouží k uchování dočasných informací. Pomocí opera-ční paměti si jednotlivé komponenty sdílejí základní data. Při restartu se obsah operační paměti vymaže. Označení typů DDR II, DDR III. Dual chanel – paměti umí pracovat v páru. Základními ukazateli: Velikost v GB (dnes lze považovat za standard 4 GB). Frekvence FSB (např MHz) stejně jako u MB a CPU, společný údaj jak rychle může dané zařízení odesílat a přijímat data Časování (CL ), lze říci, že čím menší hodnoty tím rychlejší. Obchodně se uvádí parametr propustnost PC12800 – čím větší tím lepší

20 Pevný disk V angličtině je kompletní označení Hard Disk Drive (zkratka HDD), počeštěně hardisk nebo lidově „Hadr“. Jedná se o stálé (pevné) úložiště dat. Na pevném disku jsou uloženy veškerá data a programy. Jeden disk (fyzicky) může být v počítači virtuálně rozdělen na více částí (místní disk C:, D: , …). Důležitými ukazateli jsou: velikost disku (řádově stovky GB až jednotky terabajtů pozn. 1 TB = GB). Velikost disku si uživatel vybírá dle vlastních potřeb a zkušeností. rychlost otáček (dnes std ot./min – anglicky rpm., pro notebooky ot./min) u větších disků hraje velkou roli i parametr CACHE, podobně jako u procesoru, slouží k dočasnému uložení dat, se kterými se pracuje (načítají se, ukládají se) Fyzická velikost disků 2,5 palce je většinou pro notebooky a 3,5 palce pro PC HDD neprospívají větší otřesy a rázy! Vylepšení v noteboocích pro náročné je v podobě SSD disků, které neobsahují pohyblivé části a je tak odolnější. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a menší kapacita (řádově desítky GB).

21 Přídavné karty Do počítače můžeme přidávat další zařízení jako jsou grafické karty, zvukové karty, speciální karty na střihání videa apod. Tyto karty se přidávají do rozšiřujících slotů PCI, PCIe, … je potřeba mít na základě potřebný slot pro danou kartu, jinak ji nemohu připojit. Pro běžnou práci stačí integrované součásti na základní desce. Často se přidávají také síťové karty. Jejich rychlost se udává   v Mbit/s a to buď jako (fast)ethernet 10/100 nebo GLAN 10/100/1000. Rychlosti u obou jsou pro běžné účely dostatečné. Většinou nemáte připojení od poskytovatele větší než 10 Mbit/s, je zbytečné utrácet za rychlejší, pokud k tomu nemáte jiné využití. WLAN nebo-li WI-FI, je bezdrátová síť. Než si ji na vlastní riziko zřídíte i doma, poraďte se s odborníky jak zabezpečit svou domácí síť, aby se nestala terčem útoku. Za tuto část sítě nesete odpovědnost a poskytovatel internetu je v tomto bodě krytý.

22 Vyměnitelná média Diskety (zastaralé, dnes se používají jen v některých sférách, dají se smazat magnetem !) Magnetické pásky (použití v kamerách, zálohy dat ze serverů, pro záznamy z bezpečnostních kamer apod.) CD, DVD a Blue Ray disky – jsou to nejrozšířenější média, liší se velikostí od 0,65 do 50 GB. Dle typu s nimi lze provádět jen některé úkony: ROM – Read Only Memory – pouze pro čtení (CD s hudbou koupené v obchodě) R – Recordable – umožní jeden zápis na disk, ten již nelze smazat RW – ReWriteable – přepisovatelné – mohu provést opakovaně zápis, před novým přepsáním však musím naformátovat (smazat) celý disk RAM – Random Access Memory – na takový disk mohu libovolně přidávat a odebírat jednotlivé části (soubory), jako by se jednalo o pevný disk Životnost médií není nekonečná a doporučuje se každé 3 roky média pře-zálohovat a nahradit stará. USB Flashdisk – přenosné médium (128 MB – 256 GB) slouží zejména k přenosu dat a ne k zálohování. Pozor na správné zacházení! Externí HDD – velikost v GB až 4 TB, pro velké objemy dat a zálohy

23 Zdroje obrázků: Fotografie na snímcích 5, 6, 9, 10 jsou pořízeny autorem prezentace Obrázek základní desky na snímku 13: Soubor: Acer E360 Socket 939 motherboard by Foxconn.svg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: < Obrázek procesoru na snímku 14: Soubor: Intel core i7 940 bottom R wp.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: < Obrázek pasivního chlazení na snímku 15: Soubor:Pasivni chladic.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: < Obrázek aktivního chlazení na snímku 15: Soubor: Aktivni chladic.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: < Obrázek kombinovaného chlazení na snímku 15: Soubor: AMD heatsink and fan.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: <

24 Zdroje obrázků: Obrázek vodního chlazení na snímku 15: Soubor: vodni_chlazeni_CPU_VGA_CHIP.jpg. HD elektro v.o.s. [online] [cit ]. Poradna - vodní chlazení. Dostupné z WWW: < Obrázek celkového chlazení na snímku 17: Commons. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: < Obrázek operačních pamětí na snímku 19: Soubor:RAM n.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation, , last modified on [cit ]. Dostupné z WWW: <


Stáhnout ppt "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 2 HARDWARE"

Podobné prezentace


Reklamy Google