Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu 14. 2. 2007
VĚDA A VĚDECKÝ PŘÍSTUP Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu

2 VĚDA „K čemu je člověku věda?“
….je produktem kvalit lidského druhu v jedné oblasti a zároveň náhradou za jeho nemohoucnost v oblastech jiných…. …. věda je nástrojem. Nese proto všechny znaky svého tvůrce…. ….je možné s ní zacházet zručně, se znalostí a snahou o zdokonalení, ale stejně tak i povrchně a nedbale….

3 CÍLE VĚDY Lidem je vlastní silná a prakticky neustálá touha porozumět světu a své každodenní zkušenosti. JEDNÍM Z HLAVNÍCH POSLÁNÍ JE POMOCI ČLOVĚKU INTERPRETOVAT REALITU a porozumět jí! Obyčejná lidská zvědavost, touha hledat a nacházet odpovědi na otázky – hlavní cíle vědeckého poznání. Popis – predikce – vysvětlení.

4 METODY POZNÁNÍ Metoda autority Metoda tradice Metoda a priori
Potřebuje sociální pedagog znát metodologii pedagogického výzkumu? Nestačí mu k řešení praktických problémů „selský rozum“ nebo studium příručky, vztahující se obsahově k tomuto problému?

5 Vlastnosti metody vědy
Systematičnost a organizovanost Empirická povaha vědy Objektivita a verifikovatelnost

6 FÁZE VÝZKUMU Fáze orientační, badatel hledá oblast vlastního bádání.
Fáze vymezující téma a problém výzkumu. Fáze hledání a vymezení teoretického východiska. Studium literatury, definice proměnných. Fáze zpracování projektu výzkumu. Fáze předvýzkumu. Fáze realizace vlastního výzkumu a sběru dat. Fáze zpracování dat získaných výzkumem. Fáze analýzy a interpretace. Fáze zpracování závěrů z výzkumu. Fáze zpracování výzkumné zprávy. Fáze obhajoby výzkumné zprávy.

7 ZÁKLADNÍ POJMY Problém, hypotéza, výzkumná metoda, výzkumná technika, plánování výzkumu, projekt výzkumu: vymezení oblasti vhled do problematiky upřesnění a formulace výzkumného problému analýza výzkumného pole –proměnné stanovení hypotéz vymezení základního souboru – výzkumného vzorku výběr vhodných metod a technik časový harmonogram formy zpracování výzkumu organizační, personální a materiální zajištění finanční rozvaha využití výstupů – cíl výzkumu

8 INFORMAČNÍ PŘÍPRAVA ČLÁNKY, KNIHY, VÝZKUMNÉ ZPRÁVY
KNIHOVNY A INFORMAČNÍ STŘEDISKA ČASOPISY – BIBLIOGRAFIE – soupis literatury REŠERŠE DATABÁZE – EBSCO, PROQUEST (ERIC) BIBLIOGRAFICKÁ NORMA

9 ÚKOL Problém – nesnáz – nápad (rozdíl mezi tématem a problémem)! Nalézt alespoň téma! Prostudovat literaturu z oboru a přinést s sebou výzkumnou zprávu (jakýkoliv článek z odborné literatury).


Stáhnout ppt "Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu"

Podobné prezentace


Reklamy Google