Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konstrukční uspořádání

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konstrukční uspořádání"— Transkript prezentace:

1 Konstrukční uspořádání
magnetický obvod – plechy 0,28; 0,33; 0,5 mm jádra - umístěno vinutí spojky - uzavírají mag. obvod vinutí – min. dvě mag. vázaná vinutí na fázi musí vyhovovat: tepelně mechanicky izolačně nádoba – u transformátorů chlazených olejem hladké žebrované hladké s radiátory (s ofukováním) - u velkých výkonů nucený oběh oleje + chladič mimo nádobu na víku keramické průchodky součástí nádoby – konzervátor a hygroskopická látka

2 Principy základních konstrukcí
A – jádrový B – plášťový C – toroidní

3 Chlazení transformátorů
VZDUCHOVÉ Odvod tepla konvekcí (prouděním) Přirozená nebo nucená konvekce Menší výkony, větší plocha chlazení – větší objem KŘEMIČITÝ PÍSEK Odvod tepla kondukcí (vedením) Místa s neb. výbuchu a požáru – doly, obch. domy, lodě Značná hmotnost, lze dopravovat v jakékoliv poloze

4 Chlazení transformátorů
PLYNEM Nejčastěji SF6  netečný plyn bez zápachu  3x větší tepelná vodivost než vzduch  lepší elektroizolační vlastnosti Vhodné pro omezené prostory (lodě, lokomotivy, doly)

5 Chlazení transformátorů
OLEJEM – minerálním nebo syntetickým MINERÁLNÍ El. oblouk  hořlavé plyny + vzduch  výb.směs! Je hygroskopický (už 0,01% H2O snižuje EP o 20%) Kaly  zhoršuje se tepelná vodivost SYNTETICKÉ Pro vysoká napětí a velké výkony Nehořlavé, nehygroskopické Dříve PCB (polychlorované bifenyly) – vysoce toxický!

6 Otázky ke zkoušení K jaké změně parametrů dochází u transformátoru ? Nakresli transformátor a popiš význam a funkci jednotlivých částí. Napiš vztahy pro vstupní a výstupní výkon a převod transformátoru. Nakresli jednofázový transformátor a popiš jeho jednotlivé části. Nakresli trojfázový transformátor a popiš jeho jednotlivé části. Jaké jsou typy transformátorů podle chlazení, použití. Jaké jsou typy transformátorů podle provedení vinutí, konstrukce. Jaké jsou vlastnosti chlazení transformátoru vzduchem ? Jaké jsou vlastnosti chlazení transformátoru křemičitým pískem ? Jaké jsou vlastnosti chlazení transformátoru plynem ? Jaké jsou vlastnosti chlazení transformátoru minerálním olejem ? Jaké jsou vlastnosti chlazení transformátoru syntetickým olejem ?


Stáhnout ppt "Konstrukční uspořádání"

Podobné prezentace


Reklamy Google