Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA"— Transkript prezentace:

1 Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Klára Kneeová UČO:

2 POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY
Česká republika (Česko) leží uprostřed Evropy. Je to vnitrozemský stát. Sousedí se čtyřmi státy: s Polskem, Slovenskem, Rakouskem a Německem. Od území těchto států je oddělena státní hranicí. Pro zvídavé: Rozloha České republiky je kilometrů čtverečných (jsme na 21. místě mezi 43 evropskými státy).

3 Náš stát je 1. května 2004 členským státem Evropské unie (EU), která usiluje o vytvoření jednotné Evropy – sjednocení všech evropských zemí. K EU se připojují průběžně další státy, které mají zájem stát se jejími členy a jejichž občané v referendu o přistoupení k EU odhlasovali většinově „ano“.

4 OBYVATELÉ ČESKÉ REPUBLIKY
Území České republiky bylo kdysi rozděleno hranicemi na tři historické země – Čechy, Moravu a Slezsko. Tyto země byly už v dávných dobách součástí Českého království – významné evropské země středověku. V České republice žije více než 10 milionů obyvatel. Jsou to Češi, Moravané a Slezané, kteří jsou české, moravské a slezské národnosti (to znamená, že jsou příslušníky skupiny obyvatel se společným jazykem, kulturou, historií atd.). Společně s nimi žijí v České republice příslušníci národnostních menšin (to znamená zástupci jiných národů, se kterými žijeme ve společném státě, např. Slováci, Poláci, Němci, Romové). Úředním jazykem v České republice je čeština.

5 ? ? ? Slyšeli jste někdy o rasové nesnášenlivosti? Vysvětlete, proč by neměli být příslušníci národnostních menšin utlačováni a proč mají zaručena stejná práva jako ostatní občané státu. V některých oblastech naší vlasti hovoří lidé místními nářečími (např. nářečí chodské, slovácké, hanácké, valašské). Některým slovům v nářečí je těžké porozumět. Znáte nějaká taková slova? Vysvětlete spolužákům, co znamenají.

6 ČLENĚNÍ ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY
V České republice je velké množství obcí. Tyto obce spravují území, které je jim přiděleno. Česká republika se člení do 14 krajů (13 krajů + hlavní město Praha). Každý kraj má své krajské město, kde sídlí krajský úřad. V čele krajského úřadu stojí hejtman kraje. Pro zvídavé: Obce s počtem obyvatel nad 3000 nazýváme města. Menším obcím říkáme vesnice. O zájmy obyvatel v meších obcích se stará obecní úřad a starosta, ve městech městský úřad a starosta. Velká města, která se rozdělují na městské části, nazýváme statutární města. Správu statutárních měst zajišťuje magistrát a primátor, v jednotlivých městských částech je to úřad městské části a starosta.

7 ? ? ? S pomocí mapky vyjmenujte všech 14 krajů České republiky. Všimněte si, která města jsou krajskými městy jednotlivých krajů. Zjistěte, kdo je současným starostou vaší obce. Pozvěte ho na besedu, kde vás seznámí se svojí činností a povíte si o možném řešení některých problémů vaší obce (Např. nedostatek parků nebo vzdělávacích středisek, pomoc životnímu prostředí aj.) Vyhledejte, ve kterém kraji se nachází vaše bydliště. Zjistěte co nejvíc zajímavostí ze svého kraje. Chcete-li se dozvědět o životě dětí z jiných krajů naší republiky, napište společně některým kamarádům žijícím v jiném kraji dopis se zajímavostmi ze svého kraje a požádejte je o informace z jejich kraje.

8 http://www.czech.cz Pro více informací o ČR klikni na tento odkaz
Zkus si test o České republice - Klikni sem TEST

9 STÁTNÍ SYMBOLY ZKUS SPOJIT: a) b) c) d) e) Vlajka ČR
Vlajka prezidenta republiky Státní pečeť Malý státní znak Velký státní znak Poslechni si státní hymnu od Škroupa a Tyla, Kde domov můj:

10 PRACOVNÍ LIST 1. Škrtněte nesprávné:
Česká republika leží (V Evropě – v Africe – v Asii). Je obklopena (Severním mořem – Černým mořem – pevninou). Od území sousedních států je oddělena (mořem – státní hranicí). Je to (přímořský – vnitrozemský) stát. 2. Zkuste uhodnout, co znamenají uvedená slova v moravsko-slováckém nářečí. Každé slovo spojte s jedním obrázkem. ERTEPLE TURKYŇ PALAZÓR ŠOHAJ OHARKY


Stáhnout ppt "Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google