Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I."— Transkript prezentace:

1 NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Ivana Brhelová Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu Newtonovy pohybové zákony I. Stupeň a typ vzdělávání Střední odborná škola s maturitou Vzdělávací oblast Fyzika Vzdělávací obor 63-41-M/01 Tematický okruh Mechanika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 1. ročník Anotace Žáci získají nové znalosti z fyziky a naučí se orientovat v Newtonových pohybových zákonech. Vybavení, pomůcky - Klíčová slova Newtonovy pohybové zákony, zákon setrvačnosti, zákon síly. Datum

2 NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY
Základ dynamiky tvoří tři Newtonovy pohybové zákony: Newtonův pohybový zákon – zákon setrvačnosti Newtonův pohybový zákon – zákon síly Newtonův pohybový zákon – zákon akce a reakce .

3 1. ZÁKON SETRVAČNOSTI Pokud na těleso nepůsobíme silou, zůstává těleso v relativním klidu, obr. č. 1. Každé těleso setrvává v relativním klidu, pokud není silovým působením jiného tělesa uvedeno do pohybu.

4 1. ZÁKON SETRVAČNOSTI Působením síly F se začne těleso pohybovat, čili mění pohybový stav tělesa, obr. č. 2. Obecnou vlastností všech těles je setrvačnost, která se projevuje tím, že bez silového působení jiných těles setrvávají v klidu nebo se pohybují rovnoměrným přímočarým pohybem.

5 1. ZÁKON SETRVAČNOSTI 1.Newtonův pohybový zákon – zákon setrvačnosti.
Každé těleso setrvává v relativním klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu, dokud není přinuceno silovým působením jiných těles tento pohybový stav změnit.

6 2. ZÁKON SÍLY Který automobil má větší tažnou sílu a zrychlení?
Automobil s výkonnějším motorem vyvine větší tažnou sílu a rozjíždí se s větším zrychlením než automobil o stejné hmotnosti, jehož motor má menší tažnou sílu.

7 2. ZÁKON SÍLY Závěr: Větší síla působící na těleso je příčinou jeho pohybu s větším zrychlením. Těleso s větší hmotností se působením určité síly pohybuje s menší zrychlením.

8 2. ZÁKON SÍLY 2.Newtonův pohybový zákon – zákon síly.
Síla F uděluje tělesu o hmotnosti m zrychlení a, jehož velikost je přímo úměrná velikosti síly a nepřímo úměrná hmotnosti tělesa. 𝒂= 𝑭 𝑚 kde F = m . a [F] = [m].[a] = kg . m . s −2 = N

9 Příklad: Automobil o hmotnosti 1 tuna se rozjíždí z klidu a za dobu 20 s dosáhne rychlost 90 km.h-1. Jak velkou tažnou sílu vyvinul motor automobilu? Odporové síly, které působí opačným směrem než tažná síla, nebudeme uvažovat.

10 Řešení: m = 1 t = 1000 kg, v = 90 km.h-1 = 25 𝒎. 𝒔 −𝟏 , t = 20 s, F = ? 𝒂= 𝒗 𝒕 F = m . a = m . 𝒗 𝒕 = 1000 kg . 25 𝒎. 𝒔 −𝟏 20 s = 1250 N Motor automobilu vyvinul tažnou sílu 1250 N.

11 Použité zdroje LEPIL, Oldřich, Milan BEDNAŘÍK a Radmila HÝBLOVÁ. Fyzika pro střední školy. 5., přeprac. vyd. Praha: Prometheus, 2012, 253 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN ŠTOLL, Ivan. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. 1. vyd. Praha: Prometheus, 2001, 263 s. ISBN Wikipedie. Newtonovy pohybové zákony [online] [cit ]. Dostupné z: pohybové zákony Obrázek č : Vlastní zdroj. Kliparty MS Office. [cit ]


Stáhnout ppt "NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I."

Podobné prezentace


Reklamy Google