Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Od Karla IV. k husitským válkám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Od Karla IV. k husitským válkám"— Transkript prezentace:

1 Od Karla IV. k husitským válkám
Pohled do českých dějin 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co mají tyto osobnosti společného?
Karel IV. Eliška Přemyslovna Jan Lucemburský

3 Vyber věty o Karlu IV., které jsou pravdivé:
Původně se jmenoval Václav, jméno Karel přijal po svém strýci. Žádná důležitá bitva v Evropě se bez něj neobešla, do Čech se vracel jen pro peníze. Udělil městům výhody pro pořádání trhů. Dbal na to, aby obchodníci prodávali špatné zboží, aby obchodovali nepoctivě. Dal roku 1357 postavit kamenný most v Praze. Dal stavět opevnění napříč Petřínem, a protože při jeho stavbě všichni hladověli, říká se mu Hladová zeď.

4 Co všechno Karel IV. za své vlády založil nebo nechal vybudovat
Co všechno Karel IV. za své vlády založil nebo nechal vybudovat? (Obrázky ti pomohou při vzpomínání.)

5 Vzpomeneš si? 1) Jak se jmenoval syn Karla IV.? 2) Kdo byl rektorem Karlovy univerzity v roce 1409? 3) Jak se jmenovala listina, kterou se změnily poměry na Univerzitě?

6 MISTR JAN HUS Spoj každé číslo s písmenem, které k němu patří.
Mistr - a) Upálení na hranici. Husinec u Prachatic - b) Zasedání koncilu – nejvyšší rady církve. Betlémská kaple - c) Místo, kde se narodil. 4. Kostnice - d) Učitel na Univerzitě. e) Místo, odkud vedl kázání.

7 Co k sobě patří? (Vyber si z nabídky.)
Po smrti Jana Žižky se postavil do čela husitů. Město, jež bylo oporou husitského hnutí. Stál v čele husitů. Stoupenci J. Husa, povstali po jeho upálení. Tak dlouho trvaly husitské války. Bratr Václava IV., nakrátko se stal českým králem. Bitva na Vítkově – husité zvítězili. Bitva u Lipan – husitská vojska poražena, Prokop Holý padl. (husité, Zikmund, rok 1420, Jan Žižka z Trocnova, Tábor, Prokop Holý, 15 let, )

8 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009–27–01] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Od Karla IV. k husitským válkám"

Podobné prezentace


Reklamy Google