Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Receptury Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Receptury Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Receptury Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Emil Vašíček Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Emil Vašíček Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Gu-GT/1-PV-4/4 Název DUM Receptury Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 28-52-H/01 Obor vzdělávání Gumař-plastikář Vyučovací předmět Gumárenská technologie Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce s doplňujícím výkladem vyučujícího, náplň: druhy gumárenských receptur a jejich použití Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Základní receptura, laboratorní receptura, provozní receptura Datum

3 Receptury Náplň výuky: Složení směsi Receptura základní laboratorní
provozní Příklady

4 Obr. 1: gumárenský výrobek
Gumárenské směsi Samotné kaučuky nemají příliš výhodné vlastnosti a proto se výrobky připravují z gumárenských směsí. Kromě zlepšených vybraných vlastností se díky plnivům zároveň snižuje cena materiálu. Vhodnou skladbou směsi se dají připravit vlastnosti vulkanizátů „na míru“ Obr. 1: gumárenský výrobek

5 Skladba směsi Při přípravě kaučukových směsí se zvažuje skladba připravované směsi z těchto zorných úhlů: vlastnosti výrobku s ohledem na využití výrobní technologický postup ekonomické hledisko (cena výrobku) Podle výše uvedených hledisek se sestaví předpis zastoupení jednotlivých komponent ve směsi – receptura Obr. 2: skladba směsi

6 Základní receptura Laboratorní Provozní
Receptury Základní receptura Laboratorní Provozní Podle určení rozeznáváme tři druhy receptur Základní receptura – výchozí dokument Laboratorní receptura – pro laboratorní vzorky Provozní receptura – pro výrobní provozy Obr. 3: receptury

7 Receptura základní Na každou novou směs se vypracuje nejdříve tzv. základní receptura, v níž se udává množství jednotlivé složky ve hmotnostních dílech vztažených na 100 hmotnostních dílů základního polymeru (kaučuku, ale i plastu) s přesností na dvě desetinná místa. Tato jednotka se označuje dsk (Dílů na Sto dílů Kaučuku) Výhodou základní receptury je její přehlednost Z této receptury se následně vypočítá receptura laboratorní i provozní Obr. 4: výpočet receptury

8 Receptura laboratorní
Laboratorní receptura je vypočítána ze základní receptury Množství komponent se uvádí v gramech na 2 desetiny Používá se pro laboratorní vzorky Celkové množství 2 – 10 kg Obr. 5: laboratorní váhy

9 Receptura provozní Provozní receptura je opět vypočítána z receptury základní Celkové množství je v kg na 3 desetiny Je určena pro výrobní provozy Celkové množství závisí na strojním zařízení: pro kalandry cca 150 kg pro hnětiče cca 500 kg Obr. 6: hnětič

10 Příklad receptur Komponenta Běhoun Kostra Přírodní kaučuk (NR) 70 40 Isoprenový kaučuk (IR) 10 30 Butadienový kaučuk (BR) 20 -- BR nastavovaný olejem Oxid zinečnatý (ZnO) 3 – 4 Kyselina stearová 2 5 Saze retortové 50 Změkčovadlo 6 4 Urychlovač 0,9 Síra 1,8 2,6 – 3,0 Antioxidant 1,0 1,6 Retardér 0,2 Skladba receptury se liší v závislosti na způsobu použití směsi – pro každý výrobek jsou odlišné požadavky na vlastnosti pryže Obr. 7: směs pro nákladní pláště

11 Kontrolní otázky: Jaké znáš druhy receptur a čím se liší?
K čemu se používá laboratorní receptura? Jaké jsou druhy provozních receptur?

12 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 2: anonym, [vid ], dostupné z: kod?c=8981 Obr. 3: vlastní Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z: Obr. 6: Vašíček Emil, ing., „Gumárenská technologie“, učební texty, vydání třetí, Střední odborná škola Otrokovice, 2011 Obr. 7: vlastni

13 Seznam použité literatury:
[1] Vašíček Emil, ing., „Gumárenská technologie“, učební texty, vydání třetí, Střední odborná škola Otrokovice, 2011 [2] Vašíček Emil, ing., „Chemické suroviny“, učební texty, vydání druhé, Střední odborná škola Otrokovice, 2009

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Receptury Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google