Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť"— Transkript prezentace:

1 Batika www.zlinskedumy.cz Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Batika Označení DUM VY_32_INOVACE_07_1_12 Mgr. Vlastimil Hrbáček Datum Vzdělávací oblast Umění a kultura Vzdělávací obor Výtvarná výchova Tematický okruh Výtvarné techniky, materiály a náměty Ročník Kvarta, 1. ročník a kvinta, 2. ročník

2 Batikování Jedná se o vykrývací techniku (rezerváž), která se používá především při zdobení a barvení textilií (např. triček, šatů, šátků), ale lze ji využít při tvorbě obrazů na papírové podkladu, velikonočních kraslic, keramiky, dřevěných výrobků apod. Podstata této metody spočívá v překrytí míst, jež mají zachovat svoji původní barvu nějakým překryvným materiálem, např. provázke, voskem, lepicí folií nebo i jiným vhodným materiálem. Nezakrytý povrch předmětu se pak obarví. Když barva zaschne, krycí materiál se z barveného povrchu odstraní a původně vykryté plochy vytvoří ornament nebo zachovají obrys původního vzoru v barevně tónované ploše. Technika batikování se hojně uplatňuje při výtvarné tvorbě i při lidové umělecké tvořivosti, ale můžeme s ní pracovat i v domácím prostředí.

3 Historie a současnost Batika je stará technika barevného zdobení látek, původem z Asie. Batikování je dnes v našich končinách oblíbené hobby zejména ve spojení s textilem. Již se nejedná o ryze přírodní postupy, ale jednoduše o barvení oděvů, kdy se za pomocí různých triků a speciálních barev dociluje náhodných či chtěných efektů na barevných textilu. Dnes známe mnoho druhů batikovacích technik – vosková, šitá, vázaná, skládaná, sypaná, namáčecí, šibori, savová, ….

4 Indonéská batika - vosková

5 Ukázky vázané (vyvazované) batiky

6 http://commons. wikimedia

7

8 Batika vzniklá odbarvením (savová)
Jedná se vlastně o druh rezerváže. Rezerva, v tomto případě, papír, nalepovací fólie nebo různé předměty zakrývají místo, které nebude odbarveno (v klasické rezerváži nebude barveno). Odbarvujeme např. bělicím savem. Lze použít roztřkovače, ale na kresbu a psaní i štětec, dřívko apod. (musíme počítat s postupným zničením – savo je žíravina) Jako materiál se nejlépe hodí bavlněná látka, umělé textilie většinou odbarvovat nelze.

9

10

11 Použití černé šablony jako svrchní vrstvy a bílého podkladu

12 Ukázky prací -

13

14 1. Figurální motivy – Nový Zéland tričko s nalepenou šablonou

15 2. Výsledek po odbarvení

16 3. Odbarvovacími prostředky lze také kreslit nebo psát:

17 Úkol: Jaký druh batiky je na obrázku?

18 Úkol – řešení: jedná se o vázanou batiku s opakovaným vyvazováním a barvením

19 Zdroj – fotografie 9 - 17 – archiv autora


Stáhnout ppt "Batika Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť"

Podobné prezentace


Reklamy Google