Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Objekty na tepelných sítích

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Objekty na tepelných sítích"— Transkript prezentace:

1 Objekty na tepelných sítích
Střední odborná škola Otrokovice Objekty na tepelných sítích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/3–SO-2/7 Název DUM Objekty na tepelných sítích Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vytápění Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Druhy a účel objektů na tepelných sítích dálkového vytápění Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Kompenzátory a kompenzátorové komory, předizolované potrubí, rameno kompenzátoru, tvary a vedení kompenzátorů Datum

3 Objekty na tepelných sítích
Náplň výuky: Druhy a účel objektů Kompenzátory Tvary kompenzátorů Výpočet ramene kompenzátorů

4 Druhy a účel objektů Na potrubí dálkového vytápění se používají potrubí velkých průměrů a rozvody jsou dlouhé i několik kilometrů. Aby celá trubní soustava dobře fungovala, musí být v určitých místech některé objekty. Jsou to kompenzátory, které se dříve ukládaly do tzv. komor. V současné době se budují tepelné sítě z předizolovaných trubek a ty se do komor neukládají. Kompenzátory slouží k zachycení délkového prodloužení potrubí při jeho ohřátí teplonosnou látkou. Šachty pro trubní uzly a armatury. V určitých místech se potrubí rozděluje do větví. Zde se budují šachty a v nich jsou uloženy armatury pro uzavírání větví v případě poruchy a nutnosti uzavření průchodu topné látky.

5 Kompenzátory Ze všech objektů na trubních sítích dálkového vytápění jsou nejdůležitější. Jejich úkolem je zachycení roztažení potrubí při jeho ohřátí topným mediem. Kompenzátory se osazují do potrubí v předepsaných vzdálenostech podle montážních výkresů. Nejčastěji se umísťují v zemi, kde se mohou křižovat s jinými rozvody – proto je třeba dodržovat předepsané vzdálenosti mezi jednotlivými trubními a jinými rozvody. Umístěny mohou být také nad zemí. To je běžné v případech, kdy vedení v zemi v prostorových důvodů není možné. Při vedení nad zemí i pod zemí je nutná vždy izolace proti vlhkosti a tepelným ztrátám. Musí také odolávat mechanickému namáhání.

6 Obr.1 Kompenzátor tvaru U v nadzemním vedení

7 Obr. 2 Kompenzátor tvaru Z v nadzemním vedení

8 Obr. 3 Kompenzátor tvaru U z předizolovaného potrubí v zemi

9 Obr. 4 Kompenzátor může být součástí odbočky

10 Tvary kompenzátorů Obr. 5 Kompenzátory
vlevo osový, uprostřed tvaru U, vpravo tvaru Z Pro venkovní potrubí se používají běžně kompenzátory tvaru U a tvaru Z. Osové kompenzátory se používají pro menší průměry potrubí a ty se ve venkovních rozvodech vyskytují jen výjimečně.

11 Výpočet ramene kompenzátorů
U kompenzátorů se počítá délka ramene L podle vzorců: 1. U kompenzátor Lu = 0,045 . √ D.∆l 2. Z kompenzátor Lb = 0,025 . √ D.∆l D… průměr potrubí ∆l… prodloužení kompenzátorů Obr. 6 Prodloužení kompenzátorů tvaru U a Z

12 Kontrolní otázky: Jaké jsou na dálkových sítích objekty a k čemu slouží? Kde se vedou kompenzátory? Jaké jsou hlavní tvary kompenzátorů? Co je rameno kompenzátoru a na čem závisí jeho délka?

13 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

14 Seznam použité literatury:
[1] Štěchovský, J.: „Vytápění pro střední školy se studijním oborem TZB“, Praha, Sobotáles 2010, ISBN [2] anonym, firemní web [vid ], dostupné z:

15 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Objekty na tepelných sítích"

Podobné prezentace


Reklamy Google