Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_20_15_Asie_Indie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_20_15_Asie_Indie"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_20_15_Asie_Indie
Sada č. 20 VY_32_INOVACE_20_15_Asie_Indie Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ , „Modernizací výuky k vyšší vzdělanosti“. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Královič Milan. Vytvořeno dne: Základní škola a mateřská škola Hranice, Struhlovsko, příspěvková organizace

2 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Stupeň (ročník) základního vzdělávání: 2. stupeň (7. ročník) Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony světa Očekávaný výstup: Porovnává a přiměřeně hodnotí polohu, rozlohu, přírodní, kulturní, společenské, politické a hospodářské poměry, zvláštnosti a podobnosti, potenciál a bariéry jednotlivých světadílů, oceánů, vybraných makroregionů světa a vybraných (modelových) států. Anotace: Žák se seznámí s významným státem Asie Indií – fyzická geografie, hospodářství, města, obyvatelstvo, doprava. Žák pracuje s atlasem.

3 Indická republika španělská americká britská Obr. 1
Dnes ti seznámíme s další asijskou velmocí INDIÍ. Víš jak se Indii říkalo v minulosti?

4 Poloha a rozloha Kde leží: Jižní Asie Typ státu: přímořský Oceán:
Obr. 2 Kde leží: Jižní Asie Typ státu: přímořský Oceán: Indický Otevři si atlas a zkusíme spolu popsat polohu Indie. Rozloha: 3 287 590 km² Obr. 1

5 Geografie Na severovýchodě a severu se vypínají mohutné velehorské masivy ……………a…………….., pokryté horskými ……………. Zde se nachází nejvyšší hora Indie a druhá nejvyšší hora světa ……., měřící 8611 m n. m.Toto pohoří klesá k jihozápadu do ………………… nížiny.Nejvýznamnější řekou je ……………., která ústí do ……………….. zálivu. Na jihozápadě se nachází také pohoří Západní ………. ( 2695m ). Pobřeží bengálského zálivu nesouvisle lemuje nevysoký ……….….…Ghát. HIMÁLAJE KARÁKORÁMU LEDOVCI K2 INDOGANŽSKÉ GANGA V této části si zopakujeme něco z geografie Indie. BENGÁLSKÉHO GHÁT VÝCHODNÍ

6 Historie Španělsku Francii Británii
Obr. 3 – Tádž Mahal Jaká evropská velmoc ovládala Indii v minulosti? Od poloviny 19. století byla součástí tzv. Britské Indie. V roce 1947 došlo k rozdělení na Indii, Pákistán a dnešní Bangladéš.

7 Historie Stalin Kim Čong-il Gándhí Pol Pot Marco Polo
Obr. 4 Stalin Kim Čong-il Gándhí Pol Pot Marco Polo Den jeho narozenin 2.října byl vyhlášen „Světovým dnem nenásilí“ Víš kdo je na obrázku? Mahátma Gándhí, byl jeden z největších politických a duchovních vůdců Indie a indického hnutí za nezávislost.

8 Státní zřízení PARLAMENTNÍ REPUBLIKA V čele je prezidentka
Pratibha Pátilová. První žena v této funkci v Indii. Víš jaké má Indie státní zřízení? Obr. 5

9 Hlavní město Mumbai Kalkata Nové Dillí Madrás Kánpur Varánásí Obr. 6
Zkus vybrat z daných měst to hlavní. Použij atlas.

10 Hospodářství Černé uhlí, železná ruda, rozvíjí se těžba ropy.
Obr. 9 Černé uhlí, železná ruda, rozvíjí se těžba ropy. Textilní výroba, produkce potravin, výroba automobilů, letadel, chemikálií. Rozvinutý je jaderný a kosmický průmysl. Význam má filmový průmysl. Obr. 7 – Tata Nano Nyní si povíme něco o hlavních průmyslových odvětvích a zemědělství. Rýže, čaj, velká stáda skotu, buvolů, drůbeže. Nyní si povíme něco k hospodářství. Zkus v atlase najít těžené nerostné suroviny. Obr. 8

11 Obyvatelstvo Počet obyvatel je přes 1,2 miliardy.
Obr Počet obyvatel je přes 1,2 miliardy. Náboženství hinduismus. Jazyk je angličtina a hindština. Většina obyvatel pracuje v zemědělství a žije na venkově. V této části si povíme něco k obyvatelstvu.

12 KASTY – sociální vrstvy
Obyvatelstvo KASTY – sociální vrstvy 1. kněží 2. válečníci, politici, státní správa 3. obchodníci, řemeslníci a zemědělci 4. služebníci, dělníci, bezzemci Jsou 4 základní. Mimo ně stojí kasta NEDOTKNUTELNÝCH. Podle hinduistické tradice se lidé rodí do sociálních vrstev. Kdo si myslíš, že bude Nedotknutelný? Konají tu nejšpinavější práci, žijí pod hranicí chudoby. Jejich přítomnost nebo už jen samotný jejich stín může způsobit rituální poskvrnění. Obr Nedotknutelný

13 Obr Kašmír Problémovým územím je oblast Kašmíru. Kašmír je historické území a bývalé knížectví v Himálaji, dnes nárokované a spravované Indií, Pákistánem a částečně i Čínou.

14 Města Mumbai Kalkata Zkus v atlase najít největší indická města.
Obr

15 Doprava Obr. 19 Obr. 18 V dopravě dominuje železnice. Silniční je rozvinutá v okolí velkých měst. K největším přístavům patří Mumbai, Kalkata, Madras.

16 Tádž Mahal Obr Poznáš co je na obrázcích? Obr. 30 Stavba zrealizována v letech byla postavena šachem Džahanem jako památka na jeho ženu, jež zemřela při porodu.

17 Váránasí Obr Varanasi je městem na břehu svaté řeky Gangy. Před dvěmi tisíci lety bylo nejdůležitějším náboženským městem Indie, dnes je centrem vzdělání, spisovatelů, filosofů. Ve městě je více než 100 ghátů - prostranství pro upalování mrtvol a vykonávání očisty. To byla poslední informace o Indii. Nyní si vše můžeš zopakovat v jednoduchých otázkách.

18 Jaký je přibližný počet obyvatel Indie?
Opakování Jaký je přibližný počet obyvatel Indie? 1,2 milionů 4,1 miliardy 1,2 miliardy

19 Opakování Jak se jmenuje hlavní město Indie? Kalkata Mumbai Nové Dillí

20 Opakování Jak se jmenuje největší město Indie? Kalkata Mumbai
Nové Dillí

21 O které území se Indie dělí s Pakistánem a Čínou?
Opakování O které území se Indie dělí s Pakistánem a Čínou? Kašmír Tibet Kosovo

22 Jak se jmenuje jeden z divů světa ležící v Indii?
Opakování Jak se jmenuje jeden z divů světa ležící v Indii? Socha Krista Colosseum Tádž Mahal

23 Jak se jmenuje posvátná řeka Indů?
Opakování Jak se jmenuje posvátná řeka Indů? Indus Ganga Huang He

24 Kdo byl politickým a duchovním vůdcem v boji za nezávislost?
Opakování Kdo byl politickým a duchovním vůdcem v boji za nezávislost? Ghándí Kim Čong-il Mao Tse-tung

25 Jaké náboženství převládá v Indii?
Opakování Jaké náboženství převládá v Indii? Hinduismus Buddhismus Judaismus

26 Opakování Obyvatelstvo je rozděleno do sociálních vrstev. Jak se tyto vrstvy jmenují? kasty třídy skupiny

27 Jak se jmenuje nejnižší kasta v Indii?
Opakování Jak se jmenuje nejnižší kasta v Indii? nepotřební nečistí nedotknutelní

28 Jak se jmenuje významné náboženské město?
Opakování Jak se jmenuje významné náboženské město? Mádras Dillí Váránasí

29 Která evropská velmoc ovládala Indii v minulosti?
Opakování Která evropská velmoc ovládala Indii v minulosti? Británie Francie Portugalsko

30 Kde pracuje většina obyvatel?
Opakování Kde pracuje většina obyvatel? průmysl zemědělství služby

31 Centrem čeho je Bollywood?
Opakování Centrem čeho je Bollywood? jaderného průmyslu kosmického průmyslu filmového průmyslu

32 S čím je spojována bohyně Kálí ?
Opakování S čím je spojována bohyně Kálí ? se smrtí s životem se štěstím

33 Které nerostné suroviny je v Indii dostatek?
Opakování Které nerostné suroviny je v Indii dostatek? hnědé uhlí černé uhlí uran

34 (tajenka) – Indické město
Křížovka (tajenka) – Indické město Území v Indii. Sociální vrstvy. Těžená surovina. Dopravní prostředek poháněný lidskou silou. Nejlidnatější město Indie. Pohoří na jihu Indie. Posvátná řeka.

35 KALKATA– Indické město
Křížovka K A Š M Í R S T Y U H L I B G Á N KALKATA– Indické město

36 Použité obrázky: Postava Pandy:
Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < Obr. 1 : Zscout370.Commons.wikimedia.org: Soubor:Flag of India.svg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Obr. 2 : Curtis Commons.wikimedia.org:Asia Map Plain.PNG [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obr.3 : PD-self . Commons.wikimedia.org: Soubor:Taj1.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Volné dílo na www: < >. Obr.4 : Unknown.Commons.wikimedia.org: File:MKGandhi.jpg [online]. 1940 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Obr.5 : Unknown. Commons.wikimedia.org: File:PratibhaIndia.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Použité obrázky:

37 Obr.6 : Rangoon11. Commons.wikimedia.org: File:Delhi Montage.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < >. Obr.7 : Nano. Commons.wikimedia.org: Nano.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Obr.8 : Antônio Milena .Commons.wikimedia.org: Soubor:Agni-II missile (Republic Day Parade 2004).jpeg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Obr.9 : bollywoodhungama.com .Commons wikimedia.org: File:Aishwarya Rai 11.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Obr.10 : Roberto Mura . Commons wikimedia.org: Soubor:Kochi India slums.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Použité obrázky:

38 Použité obrázky: Obr.11 : Jean-Pierre Dalbéra . Commons.wikimedia.org: File:Flickr - dalbera - Deepika Reddy (musée Guimet).jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Obr.12 : Kyli51 . Commons.wikimedia.org. File:Joueursindienspushkar.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < >. Obr.13 : Thomas Schoch.Commons.wikimedia.org: Soubor:Dalit India.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < >. Obr.14 : Sven-steffen arndt. Commons wikimedia.org: Soubor:Kashmir map big.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Obr.15 : Vyzasatya. Commons wikimedia.org: Soubor:Kashmir Dal lake boat.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >.

39 Použité obrázky: Obr.16 : Ondřej Žváček .Commons.wikimedia.org: Soubor:Chhatrapati Shivaji Terminus.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Obr.17 : Hopelessxl. Commons.wikimedia.org: Soubor:Rainy Kolkata.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < >. Obr.18 : Ondřej Žváček.Commons.wikimedia.org: File:Varanasi Trikes.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < >. Obr.19 : Jbritto.Commons.wikimedia.org: File:MumbaiPuneExpressway.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < >. Obr.20 : Jbarta.Commons.wikimedia.org: File:Taj Mahal, Agra, India edit3.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < >.

40 Použité obrázky: Obr.21 : Luca Galuzzi.Commons.wikimedia.org: File:TajCenotaphs3.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < >. Obr.22 : Jeff Hart. Commons.wikimedia.org: File:Jain Ghat, Varanasi, UP, India.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < >. Obr.23 : Marqueed.Commons.wikimedia.org: File:Benares 1.JPG [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na www: < >.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_20_15_Asie_Indie"

Podobné prezentace


Reklamy Google