Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živočichové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živočichové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 Živočichové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Prohlédni si obrázky a řekni, která domácí zvířata jsi poznal. Zkus
pojmenovat i jejich mláďata. Kohout – slepice – kuře. Prase domácí – sele. Býk – kráva – tele. Houser – husa – house. Kozel – koza – kůzle. Kůň – kobyla – hříbě. Beran – ovce – jehně. Holub – holubice – holoubě.

3 Prohlédni si volně žijící zvířata a zkus je pojmenovat.
Jelen – laň – kolouch. veverka ježek Srnec – srna – srnče. Liška Prase divoké zajíc

4 Čáp bílý Bažant Husa Holub Sýkora Slepice Koroptev Krocan
Prohlédni si domácí ptáky vlevo a volně žijící ptáky vpravo. Zkus je pojmenovat. Malá nápověda: Čáp bílý Bažant Husa Holub Sýkora Slepice Koroptev Krocan

5 Nauč se části těla ptáků
hlava krk dvě křídla trup ocas dvě nohy Tělo ptáků je pokryto peřím.

6 Ptáky můžeme rozdělit na stěhovavé a stálé
VLAŠTOVKA VRABEC JIŘIČKA SÝKORA KOS ČÁP SOVA

7 Nauč se části těla čtyřnohých zvířat
hlava trup ocas krk zadní končetiny přední končetiny

8 Tělo čtyřnohých zvířat je pokryto
srstí štětinami bodlinami

9 Zvířata můžeme rozdělit také podle toho, čím se živí
Býložravci se živí výhradně trávou, rostlinami, senem, listy, plody. Do této skupiny patří např. Masožravci se živí převážně masem. Do této skupiny patří např. Všežravci se živí rostlinnou i živočišnou potravou. Jsou to např.

10 Nejpočetnější skupinou živočichů jsou savci
rodí živá mláďata, která jsou po narození krmena mateřským mlékem, tělo je pokryto srstí, mají stálou tělesnou teplotu.

11 OTÁZKY A ÚKOLY PRO CHYTRÉ HLAVY

12 Jmenuj domácí čtyřnohá zvířata. Jmenuj volně žijící čtyřnohá zvířata.
Vyjmenuj části těla čtyřnohých zvířat. Čím je pokryto tělo čtyřnohých zvířat – savců? Vyprávěj o některých volně žijících zvířatech, kde žijí a čím se živí. 6. Kdo jsou to savci? Kůň, kráva, koza, prase, ovce, … Srna, jelen, ježek, zajíc, veverka, laň, prase divoké, … Hlava, krk, trup, ocas, dvě přední nohy, dvě zadní nohy. Převážně srstí, (štětinami, bodlinami). Savci rodí živá mláďata, která jsou po narození krmena mateřským mlékem.

13 8. Jmenuj některé volně žijící ptáky. Můžeš použít encyklopedii.
7. Jmenuj domácí ptáky. 8. Jmenuj některé volně žijící ptáky. Můžeš použít encyklopedii. 9. Vyjmenuj části těla ptáků. 10. Čím je pokryto tělo ptáků. 11. O některých volně žijících ptácích vypravuj, kde žijí a čím se živí. 12. Jak se chováme ke zvířatům? Víš, co je to týrání zvířat? Husa, krocan, slepice, kachna, holub, kohout, ... Sýkora, jiřička, kos, bažant, kachna divoká, koroptev, … Hlava, krk, trup, ocas, dvě křídla, dvě nohy. Tělo ptáků je pokryto peřím.

14 Otázky a úkoly pro chytré hlavičky:
Čím se liší noha husy od nohy slepice a proč? Víš, co je to kurník, kukaň? 3. Jak přicházejí na svět mláďata ptáků? 4. Který z domácích ptáků svá mláďata krmí? 5. Čím jsou slepice, kachny a husy užitečné? 6. Víš něco o poštovních holubech? Husa má plovací blány, aby se mohla pohybovat ve vodě. Kurník je obydlí pro slepice, kohouta a kuřata. Mláďata se klubou z vajec ptáků. Holub krmí svá mláďata. Slepice chováme pro maso a vejce, husy a kachny pro maso a peří.

15 8. Jak přežívají ptáci zimu? Víš, kteří odlétají do teplých krajin?
7. Co víš o kukačce? 8. Jak přežívají ptáci zimu? Víš, kteří odlétají do teplých krajin? 9. Proč a jak ptáky chráníme? Kukačka obývá hnízda cizích ptáků. Vytlačuje jejich mláďata z hnízda a nechá se od nich krmit. Někteří ptáci odlétají do teplých krajin, jiní zůstávají a jsou odkázáni na přikrmování od lidí, kteří jim chystají pochoutky do krmítka. Ptáci jsou důležitou součástí přírody, živí se hmyzem, někteří dokonce malými hlodavci. Na zimu je přikrmujeme a chráníme je před pytláky nebo před dráty vysokého napětí.

16 10. Zařaď správně živočichy podle toho, kde žijí.
U DOMU V ZAHRADĚ V POLI V LESE U VODY V SADU VE VODĚ ČMELÁK KOČKA ZAJÍC KOROPTEV KAPR VČELA PES DATEL BAŽANT ŠTIKA VRABEC VEVERKA BERAN ZAJÍC LABUŤ BĚLÁSEK JEŽEK KŮŇ SÝKORA SRNA ŠPAČEK LIŠKA DATEL, KOS KOROPTEV, BAŽANT, ZAJÍC, ČMELÁK, VČELA, VRABEC, KOČKA, BĚLÁSEK, SÝKORA, PES, ŠPAČEK, DATEL, VEVERKA, JEŽEK, SRNA, KAPR, ŠTIKA, KOS, LABUŤ, LIŠKA, BERAN, KŮŇ

17 11. Víš, kteří ptáci na podzim odlétají do teplých krajin?
VRABEC KUKAČKA SOVA SÝKORA VLAŠTOVKA KOS HAVRAN ČÁP BAŽANT JIŘIČKA ODLÉTÁ ZŮSTÁVÁ

18 12. Proč mají zvířata ochranné zbarvení?
13. Proč mají zvířata v zimě hustou srst? 14. Zvířata potřebují k životu kyslík, teplo, potravu, vodu. Co jim z toho může v zimě chybět? Jak jim můžeme pomoci? Ochranné zbarvení slouží k odlákání predátorů, kteří ohrožují je nebo jejich mláďata. Též slouží k námluvám a výběru samičky. Hustá srst chrání zvířata před mrazem. V zimě může chybět potrava, kterou zvířatům dodáváme do krmítek a krmelců.

19 15. Co bys nasypal do krmítka a přidal do krmelce,
15. Co bys nasypal do krmítka a přidal do krmelce, aby ptáci a zvěř v zimě neměli hlad? Semena, loupané ořechy, vločky, houska, lůj. Seno, žaludy, kaštany, (sůl). SEMENA, SENO, OŘECHY, KAŠTANY, HOUSKA, ŽALUDY, LŮJ, VLOČKY, SŮL

20 17. Znáš zvířata, která dokáží jak plavat, tak létat a chodit?
16. Co k sobě patří? CHODÍ PLAVE LÉTÁ PLAZÍ SE SKÁČE ŠPLHÁ KAPR, ŠTIKA UŽOVKA, ZMIJE MEDVĚD, JEŽEK VRABEC, KOS DATEL ŽÁBA 17. Znáš zvířata, která dokáží jak plavat, tak létat a chodit? Kachna, husa, labuť, racek, …

21 18. Co k sobě patří? Hlava, krk, zobák, tělo pokryté peřím,
nohy, křídla. Tělo pokryté krovkami s tečkami, křídla. Hlava, trup, ocas, čtyři nohy.

22 19. K čemu jsou uzpůsobena těla uvedených zvířat?
K ŽIVOTU VE VODĚ K LÉTÁNÍ K ŽIVOTU VE VODĚ I NA SOUŠI K RYCHLÉMU BĚHU, SKOKU A LOVU PTÁKŮ ŠELEM RYB OBOJŽIVELNÍKŮ Najdi ve slovníku slovo obojživelník.

23 20. Uveď dalšího živočicha, který má podobné tělo jako:
KAPR VLAŠTOVKA UŽOVKA PES ČMELÁK 21. Vyber si jednoho živočicha, prohlédni si ho v encyklopedii nebo na internetu: - nakresli ho a napiš název živočicha, - popiš části jeho těla, - napiš čím se živí, - nakresli nebo napiš, kde žije, - napiš, čím je pokryto jeho tělo – zbarvení, - napiš, jak přicházejí jeho mláďata na svět a čím se živí.

24 Povídání o ......... a kočičce Pásla .......... Já mám .......
Napadají tě názvy některých písní nebo pohádek, ve kterých vystupují zvířátka? Zkus si některou píseň zazpívat a pohádku přečíst. Nápověda: Povídání o a kočičce Pásla Já mám Dášeňka, čili život Malé

25 Zdroje: Kábrtová, Krista. Přírodověda pro 4. ročník ZvŠ. Pracovní sešit. 5. vyd. Parta, s.r.o ISBN Retuzková, Hana. Pracovní sešit pro prvouku ve 2. ročníku ZŠ. 1. vyd. Alter, ISBN [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < SROBIDEAU. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < IRMGARD. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < ERVÍN POSPÍŠIL. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < PIOTR KUCZYNSKI. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < FRANCES76. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < INDIGO ELENIEN. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < JORG MEMPEL. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < PRZYKUTA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < 4028MDK09. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < LUKÁŠ MIŽOCH. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <

26 THYMEFORHEP. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < ARTMECHANIC. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < LAITCHE. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < LUKASZ LUKASIK. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < MAREK SZCZEPANEK. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < FIR0002. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < GOLLIBOLLI. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < MELENE THYSSEN. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < MAREN WINTER. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < SOASTA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < QUADELL. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < ŠJŮ. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < AKA. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: < RAVENLOFT. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < SUNCREATOR. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < MPF. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Živočichové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Sochorová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google