Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník 15.12.2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník 15.12.2012."— Transkript prezentace:

1 Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník

2 FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ:
životní styl 60% - genetická zátěž 10-15% - životní prostředí 20% - lékařská péče 5-10%

3 PITNÝ REŽIM

4 PITNÝ REŽIM: vylučování odpadních látek z těla - metabolismus (trávicí šťávy) - krevní oběh - přenos důležitých látek (kyslík, oxid uhličitý, vitamíny) - dobrý stav kůže a sliznic - udržování tělesné teploty (pocení)

5 NEDOSTATEK VODY V ORGANISMU:
suchá kůže, zhoršení činnosti ledvin - relativní nadbytek iontů, minerálů - pokles fyzické a duševní výkonnosti - únava, nevolnost, bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu - zvýšené riziko úrazů, zmatenost Doba přežití bez vody 2-3 dny!

6 Nedostatek vody = vznik nervozity
voda prodlužuje život, dává sílu, osvěžuje srdce, zlepšuje zrak - vyplavuje jedovaté látky a soli z těla - příjem od 2,5 – 4 litry/den Nedostatek vody = vznik nervozity a vznik nemocí!!! ČISTÁ VODA

7 LIMONÁDY, KOLY obsahuje kolem 10 kostek cukru na jednu
sklenici, množství chemikálií a absolutně žádnou zdravou látku - poškození zubní skloviny poruchy trávení a pálení žáhy

8 VODA S OCHUCENÍM citron šumivé tablety (přínos i další látky)

9 NEKTAR = zbytky ovoce z výroby džusu + voda + cukr + barviva
DŽUSY A NEKTARY NEKTAR = zbytky ovoce z výroby džusu + voda + cukr + barviva kvalitní 100% džusy (poznáme je podle krátké expirační doby, hesla „bez přidaného cukru“ a vyšší ceny) Džus má ve 100g 10-15g cukru (3 kostky cukru)

10 ZELENINOVÉ ŠŤÁVY mají léčebný účinek na tělo
v neředěném stavu je to potravina zelí - prevence cukrovky červená řepa – silně zásaditá, prevence zácpy Šťáva má ve 100g 2,5-3,5g cukru

11 ČAJE Zelený a bílý čaj - obsahuje antioxidanty, přispívá ke snížení tělesné váhy Černý čaj – vyvazuje z těla železo Bylinkový čaj – individuální použití Ovocný čaj – lze i bez ibišku (nepřekyseluje) Rooibos – ideální vždy

12 DOPORUČENÍ - PITNÝ REŽIM:
naučit se propíjet se dnem, člověk není velbloud - pít před a po každém jídle - menší množství častěji - množství zvýšit při nemoci, průjmech, za horka, při intenzivním pohybu pít zejména neslazené tekutiny - pozor na bublinkaté nápoje

13 KVALITNÍ A PESTRÁ STRAVA

14 „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli!“
ROZLOŽENÍ DNE: snídaně 30 minut po probuzení rozestupy mezi jídly hodiny poslední jídlo 3 hodiny před spaním „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli!“ 30-60 druhů potravin a nápojů/týdně (pestrý, rozmanitý jídelníček plný barev)

15 ENERGIE POTRAVIN: Co můžete, ale nemusíte znát: 1kJ = 4,2*1Kcal
1g bílkovin = 4 Kcal 1g sacharidů = 4 Kcal 1g tuků = 9 Kcal

16 ROZLOŽENÍ MAKROŽIVIN:
Co můžete, ale nemusíte znát: 50-55% sacharidy 20-25% bílkoviny 25-30% tuky bílkoviny lehký propočet: 0,8g / 1 kg váhy vláknina: 30g / den realita 8-10g/den

17 A CO CUKR? pokud si denně dáme kousek kvalitní
hořké čokolády ráno, po obědě, odpoledne, tak ta trocha energie nenabourá náš metabolismus

18 NA CO SE ZAPOMÍNÁ? nadbytečný příjem tuků živočišných tučná masa, uzeniny,výrobky s majonézou, tučné sýry, smetanové výrobky, pokrmy rychlého občerstvení, čipsy, sladké pečivo, curkářské výrobky rostlinné tuky mají příznivý účinek - nenasycené mastné kyseliny - olivový, řepkový olej, ořechy, semínka, rybí tuk

19 DOPORUČENÍ - množství proměnlivé - dle věku, pohlaví,
výšky a hmotnosti změna dle zdravotního stavu, aktivit, režimu dne, podnebí a období výběr OZNAČENÝCH potravin – známý obsah živin i škodlivin skladování a výběr kuchyňských úprav potravin (omezení smažení,uzení)

20 - snížení množství soli a rafinovaného cukru - pravidelné rozložení stravy přes celý den – prevence hladovění - správně časově oddělené jídlo od sportovní aktivity - dostatek tekutin (1/2 čisté vody a zbytek % ovocné šťávy), hypotonické nápoje - před a po velmi aktivním tréninku doplňovat vitamíny omezení nápojů typu Cola

21 Pokud dospělí nesnídají, nejedí zeleninu, ovoce a celozrnné pečivo…
pak nemohou očekávat, že děti budou jíst jinak – zdravě

22 POHYB

23 LIDSKÉ TĚLO JE STVOŘENO K POHYBU
nečinnost = lenost - nemoci pohybového aparátu - nadváha - obezita - nemoci srdce, cévního systému - špatná fyzická kondice

24 POHYB VERSUS SPORT - pohyb, to není jenom sport a soutěž - můžeme ho pojmout i jako možnost sebevyjádření a rozvoje kreativity - pohyb může být spojený s filosofií (bojová umění, jóga), s estetikou (tanec), s nápravou zdravotních obtíží (zdravotní cvičení) apod.

25 POHYBOVÁ AKTIVITA alespoň minut denně - pohyb musí bavit - nechtějte vše strhnout - radit, které cvičení je pro děti a mládež nejvhodnější - zátěž zvyšujte postupně - vyberte vhodnou dobu ke cvičení - nezapomeňte na odpočinek - pohyb nesmí stresovat

26 PŘÍČINY ZMĚN POHYBOVÝCH AKTIVIT
- pokles výkonnosti s věkem nebo vyřazení z týmu změny aktivit s nástupem do školy či do zaměstnání, s přestěhováním následek vyčerpání z nezvyklého pohybu při změně hmotnosti (imunitní změny, častá nemocnost, úrazy)

27 POZITIVNÍ VLIV PRAVIDELNÉ POHYBOVÉ AKTIVITY
- kvalitní spánek bez problémů s usnutím trénovaný člověk= větší šance přežít krizové zdravotní situace vyšší dosažení věku bez vážných chorob uspokojení s vlastní image, zvýšení sebedůvěry vyšší odolnost vůči stresu, menší riziko úzkosti a deprese, menší riziko oběhových chorob

28 PITNÝ REŽIM A POHYB energetické nápoje dodávají energii a
povzbuzují (obsah 8 až 20 procent cukru a látky stimulující výkon a koncentraci - kofein, taurin a nikotinamid) iontové nápoje harmonizují případnou nerovnováhu mezi ionty (minerálními látkami) v těle, způsobenou třeba zvýšeným pocením

29 IONTOVÉ NÁPOJE osmolalita – sodík, draslík, sůl
izotonické – shodné s krví, vhodné doplnění tekutin po zátěži, regenerace hypotonické – nižší než krev, vhodné při zátěži hypertonické – vyšší než krev, po náročném fyzickém výkonu k regeneraci. NIKDY PŘI ZÁTĚŽI!!

30 ISOTONICKÉ IONTOVÉ NÁPOJE

31 ZAPOJENÍ RODINY

32 JAK NA TO? většinu stravy připravuje škola, rodiče
říct dětem a rodičům co víte z dnešní přednášky díky tomu můžete mít možnost zasáhnout do toho, co domů nakupují tím ovlivníte co budou následující dny jíst zlepšíte zdraví sportovcům i celé jejich rodině

33 JAK NA TO? - pozvat rodiče na akce, které budou
ve spojení se zdravým životním stylem pořádané oddílem informace, jak žít zdravě, budou dostávat děti i rodiče

34 PRAVIDELNOST

35 VŠECHNY ZMĚNY JE TŘEBA DĚLAT POSTUPNĚ

36 PRAVIDELNOST, TO JSOU RITUÁLY, TEDY VĚCI STÁLE SE OPAKUJÍCÍ

37 ZMĚNY SE STÁVAJÍ SOUČÁSTÍ VAŠEHO ŽIVOTA!

38 RYCHLOST ZMĚN JE INDIVIDUÁLNÍ!!

39 NIC VÁS NEZASTAVÍ!!!


Stáhnout ppt "Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník 15.12.2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google