Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika, barevné modely

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika, barevné modely"— Transkript prezentace:

1 Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika, barevné modely
IKT MS Office Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika, barevné modely Ing. Bohuslava Vitekerová

2 Anotace Materiál se zabývá základními pojmy z oblasti počítačové grafiky, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. Autor Ing. Bohuslava Vitekerová (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Rastrová a vektorová grafika, barevné modely. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí tématu Počítačová grafika

3 Rastrová a vektorová grafika
Počítače pracují s obrazovými informacemi a podle způsobu jejich ukládání se rozlišují 2 základní typy počítačové grafiky: rastrová (bitmapová) grafika vektorová grafika Způsoby práce u obou typů jsou odlišné a každý typ je vhodný pro jiné použití.

4 vektorová grafika Kresba vektorové grafiky se skládá z matematicky definovaných křivek neboli vektorů. Vektorové programy obvykle pracují s velkým množstvím vektorových objektů, které mohou být libovolně uspořádány a modifikovány. Celkový obraz je pak složen z množství takových objektů.

5 vektorová grafika Výhody: Nevýhody:
Vektorový obrázek je možné libovolně zvětšovat nebo zmenšovat, křivky při tom mají stále stejný tvar, protože se matematicky dopočítají; při zvětšování obrázku nedojde k jeho rozostření Možnost pracovat s každým objektem odděleně Nevýhody: Pro většinu zobrazovacích zařízení je nutno ji převést na rastrový obrázek; neexistuje jednotný formát, což přináší problémy s otvíráním a přenosem souborů.

6 Programy pro vektorovou grafiku:
vektorová grafika Programy pro vektorovou grafiku: Corel Draw, Adobe Illustrator, Zoner Callisto (pro 2D grafiku) AutoCAD a veškeré CAD programy 3D Studio MAX, Cinema 4D, Blender a další programy pro 3D grafiku

7 Použití vektorové grafiky:
vektorová grafika Použití vektorové grafiky: Tvorba tiskovin Při tvorbě písem, z vektorů jsou tvořena písma Reklamní studia, agentury Počítačová konstrukce (technické výkresy), modelování Grafické a kartografické informační systémy Počítačové hry

8 rastrová (bitmapová) grafika
Rastry představují nejčastěji fotografie nebo namalované obrázky. Rastrový obrázek se skládá z mnoha malých bodů neboli pixelů. Pixel (picture element) je obrazový bod. Body jsou uspořádány do mřížky. Každý bod má svou přesnou pozici a barvu v nějakém barevném modelu.

9 rastrová (bitmapová) grafika
Tento způsob popisu obrázků používá např. televize nebo digitální fotoaparát. Kvalitu záznamu obrázku ovlivňuje především rozlišení a barevná hloubka. Výhody: Malá velikost pro fotografie Jednoduché zobrazení Nevýhody Problematická změna měřítka

10 rastrová (bitmapová)grafika
Rastrovým obrázkem je fotografie získaná z fotoaparátu nebo malba namalovaná některým nástrojem jako je tužka, štětec, sprej např. v programu Malování. ©Vitekerová

11 Barevné modely Monitory používají model RGB.
Barvy obrázků jsou zobrazovány pomocí barevných modelů, které vytvářejí (míchají) různé barevné odstíny z tzv. základních barev. Monitory a displeje zobrazují barvy pomocí paprsků, tiskárny pomocí pigmentů (inkoustů nebo tonerů). Monitory používají model RGB. Tiskárny používají model CMYK.

12 Barevný model RGB Monitory používají aditivní skládání barev, které pracuje se třemi základními barvami: červenou (Red), zelenou (Green) a modrou (Blue). Dochází při tom k vzájemnému prolínání tří barevných paprsků světla. Část plátna, která je osvětlená rovnoměrně všemi třemi reflektory, je bílá.

13 Barevný model cmyk Tiskárny používají k míchání barev 3 inkousty, které mají barvy: Cyan (azurová – světle modrá), Mageta (purpurová – fialová) a Yellow (žlutá). Smícháním všech těchto barev vznikne černá barva.

14 Procvičování učiva Jaké jsou typické vlastnosti vektorové grafiky? (Vyberte správnou odpověď). Vektorový obrázek je možné libovolně zvětšovat nebo zmenšovat, křivky při tom mají stále stejný tvar. Při zvětšování obrázku dojde k jeho rozostření. Soubory mají jednotný formát.

15 Procvičování učiva Jaké jsou typické vlastnosti vektorové grafiky?
Vektorový obrázek je možné libovolně zvětšovat nebo zmenšovat, křivky při tom mají stále stejný tvar. Při zvětšování obrázku dojde k jeho rozostření. Soubory mají jednotný formát.

16 Procvičování učiva Vyberte, která tvrzení jsou pravdivá pro rastrovou grafiku: Rastry bývají nejčastěji fotografie nebo namalované obrázky. Rastrová grafika se používá při tvorbě tiskovin. Kvalitu záznamu obrázku ovlivňuje jeho rozlišení.

17 Procvičování učiva Která tvrzení jsou pravdivá pro rastrovou grafiku
Rastry bývají nejčastěji fotografie nebo namalované obrázky. Rastrová grafika se používá při torbě tiskovin. Kvalitu záznamu obrázku ovlivňuje jeho rozlišení.

18 Použité zdroje Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: QUARK67. AdditiveColorMixiing.svg ‎: Additive color mixing with RGB colors [online] [cit ]. Dostupné z: QUARK67. Synthese-.svg: Subtractive color mixing with CMY colors [online] [cit ]. Dostupné z: ING. ROUBAL, Pavel. Počítačová grafika pro úplné začátečníky. Brno: Computer Press, ISBN Byly použity kliparty MS Office v rámci smlouvy Campus 3.


Stáhnout ppt "Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika, barevné modely"

Podobné prezentace


Reklamy Google