Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přijímací pohovor Pokud jste pozváni na přijímací pohovor, znamená to, že máte pro danou práci - pozici předpoklady Pečlivě se připravte na přijímací pohovor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přijímací pohovor Pokud jste pozváni na přijímací pohovor, znamená to, že máte pro danou práci - pozici předpoklady Pečlivě se připravte na přijímací pohovor."— Transkript prezentace:

1 Přijímací pohovor Pokud jste pozváni na přijímací pohovor, znamená to, že máte pro danou práci - pozici předpoklady Pečlivě se připravte na přijímací pohovor Zhodnoťte své možnosti pro danou práci (porovnávejte je s požadavky kladenými na konkrétní pracovní pozice) KLÍČOVÉ OBLASTI Schopnosti Relevantní zkušenosti Kvalifikace Dosavadní praxe Osobnost

2 Přijímací pohovor Příprava na pohovor: stanovte si cíl
prostudujte informace o firmě připravte si vlastní argumenty buďte připraveni Cíl (např.) „Získám práci tak, že na pohovoru prokážu, že jsem pro ni ten nejlepší s ohledem na moje schopnosti a dovednosti, využitelných zejména při řešení odborných projektů“.

3 Přijímací pohovor Prostudujte informace o firmě …
vynaložíte úsilí pro získání dané práce máte zájem o firmu projevíte nadšení (ovládejte informace o firmě, konkurenci, odvětví, trendech apod.) Zdroje: webové stránky výroční zprávy reklamní brožury

4 Přijímací pohovor Připravte si vlastní argumenty …
např. požadavek na týmovou spolupráci (připravte si příklad) Buďte na pohovor připraveni … seznamte se s místem pohovoru vezměte sebou pozvání ( , dopis) relevantní materiály (certifikáty, …) poznámkový blok

5 Přijímací pohovor Základní dokumenty: Životopis
Motivační dopis (žádost o přijetí) Popis práce – popis funkčního místa (charakter práce, odpovědnost) Požadavky na zaměstnance (schopnosti a dovednosti) 2 typy otázek u pohovoru Obecné (jsou stejné pro všechny účastníky pohovorů) Speciální (otázky vytvořené přímo pro vaší osobu)

6 Přijímací pohovor První dojem Pozitivní: pevný stisk ruky
elegantní a přiměřené oblečení (orientujte se dle zaměstnanců) Negativní: pozdní příchod nedbalý vzhled nevhodné oblečení

7 Přijímací pohovor Úvod pohovoru úsměv oční kontakt
posaďte se až po vyzvání přijměte vodu, kávu, čaj neformální konverzace nervozita (způsobena strachem a obavami) Prevence: Co nejlépe se připravte!!!

8 Přijímací pohovor Dovednosti pro zvládnutí pohovoru Reagujte
Buďte přesvědčiví (komunikujte sebevědomě) Buďte aktivní Buďte nadšení „KONTAKT OČÍ JE ZÁKLADNÍ PODMÍNKOU PRO VYTVOŘENÍ DOBRÉHO DOJMU“

9 Přijímací pohovor Pohovor – struktura obecné otázky
otázky vyplývající z vaší žádosti o místo poskytnutí informací o firmě a nabízené pozici prostor na dotazy

10 Přijímací pohovor Co může vzbudit nezájem při přijímacím pohovoru:
nedostatek relevantních zkušeností osobní vlastnosti nevhodné pro danou práci pomalejší postup v kariéře mezery v zaměstnání lžete, předstírejte, odpovídejte vyhýbavě mějte špatnou náladu, buďte znechuceni, panikařte kritizujte předchozí zaměstnavatele

11 Přijímací pohovor Pohovor – typy otázek
Mimo obecných a specifických otázek lze definovat: Hypotetické otázky Technické otázky Otázky navozující stres (obvinění ze lži, apod., účelem je test)

12 Přijímací pohovor Typy pohovorů Panelový pohovor:
časté ve veřejné správě účastní se 3-4 osoby (manažer, personalista, psycholog, technik, zástupce odboru, apod.) Postupný pohovor obvyklý ve větších firmách Individuální pohovory s více lidmi (manažer, personalista, vedoucí oddělení apod.) Telefonní pohovor (filtr žádostí, předchází ústnímu pohovoru)

13 Přijímací pohovor Ukončení pohovoru
zeptejte se na závěr pohovoru jak bude vše pokračovat, v jakém časovém harmonogramu chtějte vědět zda bude druhé kolo, zda obdržíte vyrozumění poštou nebo vám zavolají po ukončení pohovoru vstaňte a rychle odejděte

14 Přijímací pohovor Nejčastější otázky: Řekněte mi něco o sobě?
Co se Vám nejvíce lidí na současné práci? Co bylo pro Vás největší výzvou v práci? Proč odcházíte ze své současné práce? Jaký byl (nebo je) Váš současný nadřízený? Co víte o naší firmě? Co očekáváte od nabízené pozice? Co podle Vás můžete vnést do této práce? Jak dlouho zamýšlíte zůstat v naší firmě? Jaké jsou vaše nejsilnější stránky?

15 Přijímací pohovor Jaké jsou vaše slabé stránky?
Kdy vidíte sám sebe za 5 let? Jak by vás popsali vaši kolegové? Jak by vás popsali vaši přátelé? Jaké máte zájmy?

16 Přijímací pohovor Obtížné otázky na pohovorech
účelem je vidět jak reagujete ve stresu potvrdit si, že říkáte pravdu (pokud pochybují) Vždy : buďte klidní nedostaňte se do defenzivu udělejte pauzu, pokud ji potřebujete

17 Přijímací pohovor Obtížné otázky Kategorie : otázky o vás
otázky o vaší kariéře otázky týkající se nabízené práce otázky vyzívající vás k sebekritice otázky nutící vás být negativní otázky o výši vašeho platu neočekávané otázky

18 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky o vás: Co vás motivuje?
Máte problém poslouchat něčí příkazy? Jak se vyrovnáváte s kritikou? Máte rád rutinní úkoly?

19 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky o vás:
Jaký je váš styl řízení? Jste dobrým manažerem? Jste přirozeným vůdcem? Jak pracujete v týmu? Jak přistupujete k typickým projektům?

20 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky o vás:
Jak pracujete ve stresu? Jste kreativní? Jak dostanete z lidí to nejlepší? Jak ve svém týmu řešíte konflikty? Co o vás říká váš nadřízený? Co máte na práci nejméně rádi?

21 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky o vaší kariéře:
Proč pracujete tak dlouho u svého současného zaměstnavatele? Proč pracujete u současného zaměstnavatele jen tak krátkou dobu? Připadáte mi jako fluktuant. Proč jste si až do dnešní doby nové místo nenašel? Jakých největších úspěchů jste dosáhl ve svém současném (posledním) zaměstnání?

22 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky o vaší kariéře:
Kdybyste mohl začít od začátku, které rozhodnutí ve své kariéře byste změnil? Považujete svou dosavadní kariéru za úspěšnou? Kdy očekáváte povýšení?

23 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky o nabízené práci:
Jak jste mohl přijít na tento pohovor, když jste zaměstnán? Jak nabízená práce zapadá do vašeho kariérního plánu? Co vás na této práci oslovilo nejméně? Oslovil jste ještě nějakou jinou firmu? V kterých firmách a o jaké pozice jste se ucházel?

24 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky o nabízené práci:
Jak dlouho by vám trvalo přispět naší firmě něčím užitečným? Vaše kvalifikace může být vzhledem k nabízené práci vyšší? Jaké si myslíte, že jsou hlavní trendy v tomto odvětví?

25 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky vyzívající vás k sebekritice:
Popište nám nějakou situaci, kterou byste mohl řešit lépe? Jaká rozhodnutí jsou pro vás obtížná? Popište situaci, kdy byla kritizována vaše práce?

26 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky vyzívající vás k negaci
Jaké jsou největší slabosti vašeho nadřízeného? Jak byste ohodnotil svou současnou firmu? S jakými lidmi se Vám špatně spolupracuje?

27 Přijímací pohovor Obtížné otázky Otázky o výši platu
Jaký je Váš současný plat? Jaký očekáváte plat? Jakou si myslíte že máte cenu?

28 Přijímací pohovor Vaše otázky: Kolik bude činit můj plat?
Na jak dlouhou dovolenou budu mít nárok? Jak dlouhá je přestávka na oběd? Dostanu vlastní kancelář? Mohl bych začínat v 8.30?

29 Přijímací pohovor Vaše otázky: Proč se uvolnilo toto místo?
Pracovníka na vyšší pozici hledáte mezi interními nebo externími pracovníky? Jaké možnosti budu mít u vás k získání další kvalifikace a dalších zkušeností? Jaký je rozhodující cíl pro nabízenou pozici v nejbližších 6ti měsících?

30 Přijímací pohovor Vaše otázky: Kde chce být firma za 5 let?
Máte nějaké výhrady pokud jde o mé schopnosti pro nabízenou pozici? Kdy mohu čekat, že se mi ozvete?

31 Přijímací pohovor pokud vám na pohovoru nekladou otázky, pravděpodobně vás přijmout nechtějí na každý pohovor se důkladně připravte neptejte se na plat, vypadali byste, že vás nic jiného nezajímá mnoho uchazečů neposlouchá otázky, hovoří o čem chce, a ne, na co byli tázáni nikdy nezmiňujte u pohovoru více, než jste uvedli v životopise

32 Přijímací pohovor myslím si X věřím nikoho nekritizujte
nepřipusťte žádné významné slabé stránky při odpovídání nikam nespěchejte


Stáhnout ppt "Přijímací pohovor Pokud jste pozváni na přijímací pohovor, znamená to, že máte pro danou práci - pozici předpoklady Pečlivě se připravte na přijímací pohovor."

Podobné prezentace


Reklamy Google