Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ."— Transkript prezentace:

1 SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ

2 PROJEKT „NEMOCI“ Vyberte si Jednu infekční nemoc
Jednu neinfekční nemoc Nemoc, které se nejvíc bojíte ke každé nemoci DOPLŇTE: Popište tělní soustavu, která je nemocí zasažená ( její funkci, význam, z jakých orgánů se skládá) + její obrázek Příčiny této nemoci a rizikové faktory (čím roste riziko vzniku této nemoci) Projevy nemoci + obrázek Možné následky po prodělání nemoci Jaká je běžná léčba nemoci Prevence (jak předcházet této nemoci)

3 Datum odevzdání: ve středu 3.6. 2015
Datum odevzdání: ve středu PRÁCE VE DVOJICÍCH Formát papíru: A3 (čtvrtka) Je možné psát rukou i na počítači, obrázky můžou být kreslené, tištěné i vystřižené. NA PROJEKTU SE HODNOTÍ: dodržení požadavků (viz zadání) správnost údajů grafická úprava (vzhled) nápaditost

4 Příští hodinu referát „UCHO“

5 HMAT ZRAK SLUCH ČICH CHUŤ

6 Smysly Prostřednictvím smyslových orgánů přijímáme informace o okolním světě. Známe pět základních smyslů – zrak, čich, sluch, chuť, hmat. Další smyslová ústrojí zaznamenávají změny ve vnitřním prostředí těla, např. tlak krve ve stěnách cév, napětí šlach, složení krve. Smyslový orgán = čidlo přijímá pomocí určitých druhů smyslových buněk podněty.

7 HMAT

8 Hmat – receptory v kůži Ve skutečnosti je hmat spíše soubor několika různých smyslů, které pomocí receptorů v kůži umožňují získávat informace z bezprostředního okolí. Informují tak o tlaku,  bolesti, chladu,  teple, či o vibracích. 

9 Nejcitlivější místo hmatu je na konečcích prstů a na špičce jazyka.
Přesnost a rozsah citlivosti dotyku se dá vyjádřit minimální vzdáleností, kdy rozlišíme 2 dotyky. Naopak nejméně citlivá jsou záda. Např. jazyk – 0,3 cm dlaň– 1 cm, hřbet ruky – 2,5 cm, záda – 4 cm.

10 pokožka škára podkožní vazivo ??? HMATOVÉ TĚLÍSKO

11 receptor tlaku a vibrace receptor bolesti ( volná nervová zakončení)
hmatový receptor receptor tlaku a vibrace receptor tepla receptor chladu receptor bolesti ( volná nervová zakončení)

12 BRAILLOVO SLEPECKÉ PÍSMO je speciální druh písma určeného pro nevidomé
BRAILLOVO SLEPECKÉ PÍSMO je speciální druh písma určeného pro nevidomé. Funguje na principu plastických bodů vyražených do materiálu, které čtenář vnímá hmatem. Písmo je pojmenováno podle francouzského učitele Louise Brailla, který poté, co v dětství ztratil zrak, v patnácti letech vytvořil toto písmo úpravou francouzského vojenského systému umožňujícího čtení za tmy.

13 CHUŤ

14

15 JAZYK

16 CHUŤOVÝ POHÁREK mozková kůra vlásky chuťových buněk smyslové buňky
talamus CHUŤOVÝ POHÁREK hypotalamus mozkový kmen podpůrné buňky neuron SMYSLOVÉ BUŇKY PODRÁŽDÍ NEURON, KTERÝ VEDE VZRUCH DO MOZKU hlavový nerv

17 ČICH

18

19 čelní kost dutina čelní kosti čichová kost čichové nervy čichová sliznice kost nosní nosní mandle

20 ČICHOVÁ KOULE NERVOVÉ ZAKONČENÍ ČICHOVÉ BUŇKY ČICHOVÝ NERV PODPŮRNÉ BUŇKY HLEN ČICHOVÁ KOST

21 smyslové vnímání Smyslové orgány = čidla přijímají pomocí smyslových buněk podněty z prostředí a předávají je neuronům  do míchy a mozku. KOŽNÍ ČIDLA - tělíska a volná nervová zakončení ve škáře - k vnímání hmatu, teploty a bolesti, reagují na mechanické podněty CHUŤ na jazyku – chuťové pohárky – vnímají sladkou, slanou, kyselou a hořkou chuť ČICH ve sliznici nosní dutiny Čich a chuť reagují na chemické podněty.

22


Stáhnout ppt "SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google