Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Darina Ornová Helena Maňáková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Darina Ornová Helena Maňáková"— Transkript prezentace:

1 Darina Ornová Helena Maňáková
GYROSKOP Darina Ornová Helena Maňáková

2 Co je to gyroskop? Zařízení, které dokáže určit svoji orientaci v prostoru. Je to vlastně setrvačník, těžké kolo otáčející se v ložiscích s nepatrným třením. Otáčející se setrvačník má moment hybnosti, takže jeho osa bez působení vnějších sil udržuje stále stejný směr. Používá se např. v letectví, kde dokáže určit náklon letadla apod. Obvykle je realizováno pomocí setrvačníku uloženého v Cardanových závěsech. Osa točícího se setrvačníku si pak udržuje stále stejný směr bez ohledu na náklon zařízení, v němž je gyroskop namontován.

3 Gyroskopy v letadle

4 Co je to precese? Pokud se v gravitačním poli zavěsí gyroskop na lanko a roztočí, osa otáčení je v pravém úhlu k závěsu a gyroskop se otáčí podél osy shodné se směrem působení gravitační síly. Tento typ pohybu se nazývá precese. Čím větší je setrvačník a čím rychleji jej roztočíte, tím výraznější je precese.

5 Co bychom vám rády ukázaly
Precesi s jedním i dvěma disky, aneb co se stane, když precesi zamezíme/pomůžeme Nutaci, aneb co se stane, když gyroskop vychýlíme o úhel +/-30° od roviny, ve které probíhá precesní pohyb

6 Reference Instruction Manual and Experiment Guide for the PASCO scientific Model ME-8960 CD Jak věci pracují Internet A mnoho díků patří Doc. Pechovi z FELu za zasvěcení do tématu.


Stáhnout ppt "Darina Ornová Helena Maňáková"

Podobné prezentace


Reklamy Google