Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASIE Přírodní podmínky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASIE Přírodní podmínky."— Transkript prezentace:

1 ASIE Přírodní podmínky

2 největší světadíl leží výhradně na severní polokouli s Evropou má pevninskou hranici, od Afriky ji odděluje Rudé moře, od Ameriky Beringova úžina břehy Asie omývají vody všech oceánů povrch Asie je velmi členitý – roviny, náhorní plošiny, vysoká a dlouhá horská pásma v místech střetu pevninských a oceánských litosférických desek dochází k častým zemětřesením a projevům sopečné činnosti v Himálaji leží nejvyšší hora světa Mt. Everest v jihozápadní Asii se nachází nejhlubší proláklina Mrtvého moře

3 Úkoly Kudy prochází hranice mezi Asií a Evropou?
Která okrajová moře Tichého oceánu omývají břehy Asie? Ve kterém podnebném pásu leží ostrovy Čukotský, Kamčatský, Korejský, Malajský? Vyhledej na mapě jména významných horských pásem v Asii Která pohoří přesahují nadmořskou výšku 8000 m? Zjistěte vrcholy, které ji překračují. Na kterých asijských ostrovech a poloostrovech najdeme nejvíce činných sopek a proč? Vyhledejte největší asijské nížiny, porovnejte hustotu jejich zalidnění.

4 Podnebí, Vodstvo, Přírodní krajiny
na území Asie zasahují všechny podnebné pásy polokoule mohutné sibiřské veletoky 40 % rozlohy Asie tvoří bezodtoké oblasti nachází se zde největší jezero na světe (Kaspické moře) a nejhlubší jezero na světě (Bajkal) na území Asie najdeme všechny přírodní krajiny

5 Úkoly Které podnebné pásy zasahují na území Asie?
Které mořské proudy omývají břehy japonských ostrovů? Co je to monzun? Co je to tajfun? Najdi, které velké vodní toky ústí do Severního ledového oceánu? Které řeky náleží k úmoří Tichého a Indického oceánu? Které významné řeky protékají na území Indie a Číny? Jaké typy přírodních krajin najdeme v Asii? Co je to permafrost? Vyhledejte pouště, kterými prochází rovnoběžka 40°sš

6 Úkoly – nadpis Obyvatelstvo
Vyhledejte nejhustěji osídlené oblasti Asie a zjistěte, ve kterých podnebných pásech se nacházejí. Ve kterých přírodních krajinách se nacházejí? Kde žije většina obyvatel Asie, na věnkově nebo ve městech? Vyhledejte oblasti, které nejsou osídlené vůbec. Proč? Na území kterých států najdeme centra bývalých starověkých civilizací? Které státy Asi jsou nejvyspělejší? Kterým jazykem hovoří nejvíce lidí na světě? Kolik je průměrný věk obyvatel v ČR? Kdo to byl Mahátma Gándí? Jaká náboženství najdeme na území Asie? Které hlavní rasy jsou v Asii zastoupeny? Které dva státy jsou nejlidnatější na světě? Ve kterých státech Asie vládnou komunistické režimy?

7 Úkoly (Blízký východ) Které státy spadají do oblasti Blízkého východu (vyhledej i na mapě) Který stát (státy) Blízkého východu náleží do Evropy i do Asie? Jak se jmenuje průliv, na jehož obou březích leží největší turecké město Istanbul? Jaké dva názvy toto město v minulosti mělo? Dříve byl Istanbul hlavním městem jedné velké říše, které? Jak se nazývá hlavní město Turecka? Která moře lemují oblast Předního východu? Jaké podnebí převládá v této oblasti? Ke střetu jakých náboženství dochází v oblasti Předního východu? Proč má hlavní město Kypru 2 jména? V učebnici na straně 100 si prohlédni vlajku Kypru a zkus zjistit, co symbolizuje? Kdy vznikl stát Izrael? Co je to Organizace pro osvobození Palestiny? Který stát Předního východu je nejvyspělejší a proč? Proč je v Mrtvém moři vyšší slanost vody než v ostatních mořích? Jaké důsledky má vysoká salanita moře na plovoucí předměty a živočichy? Zopakuj si proč se vedly křižácké války a kde se odehrávaly?

8 Úkoly (Střední východ)
Jaké starověké říše se rozkládaly na území Středního východu? Které dnešní státy do této oblasti patří? Na jaké poloostrově a v okolí kterého zálivu se oblast rozkládá? Jaké podnebí zde převládá? Je zde dostatek vláhy? Pokud ne, jak to řeší? Vyhledej v atlase, co se v této oblasti chová a pěstuje? Jaké nerostné suroviny se zde těží? A kde převážně? Čím je proslulá Mecca? Kdo to je Saddám Husajn? Co znamená česky název Mezopotámie? Co je to mocca? Jaké náboženství převládá v oblasti Středního východu? Co viš o postavení žen v islámských zemích?

9 Úkoly Zakavkazsko Na území jakého pohoří se nachází oblast Zakavkazska? Komu zakavkazské republiky v minulosti patřily a kdy získaly samostatnost? Jaká náboženství převládají v jednotlivých státech? Co se v této oblasti pěstuje a chová? Zásoby jakých nerostných surovin jednotlivé státy disponují? Co je to bourec morušový? Jakým způsobem Ázerbájdžán vyváží ropu a zemní plyn? Jaký je nejvyšší vrchol Kavkazu? Jaké nadmořské výšky dosahuje? Jaké další národy žijí v oblasti Zakavkazska?

10 Úkoly Střední Asie Které státy spadají do oblasti Střední Asie?
Čím je tato oblast ohraničena na západě a čím na východě? Proč tato oblast trpí nedostatkem vody? Proč dochází k vysychání Aralského jezera? Které pouště leží v jeho blízkosti? Které 2 řeky zde přiváděly svou veškerou vodu? Ve kterém státě se těží velké množství uhlí, barevných kovů a ropy? Jaké náboženství v těchto zemích převažuje? Proč se zemím Střední Asie říká postsovětské republiky? Co jdou to celiny? Co je to Bajkonur? Co je to kumys? Co je to perzián? Čím jsou významné města Samarkand a Buchara, kde je najdeme? Orientace na mapě: vyznač si region Střední Asie a označ barevně státy (žlutě), které pod něho spadají, vyznač jejich hlavní města (červeně), vyznač modře řeky Amudarja, Syrdarja, Aralské jezero, hnědě poušť Karakum a Kyzylkum.


Stáhnout ppt "ASIE Přírodní podmínky."

Podobné prezentace


Reklamy Google