Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dobrodružná literatura -literární epický žánr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dobrodružná literatura -literární epický žánr"— Transkript prezentace:

1 Dobrodružná literatura -literární epický žánr
řadí se mezi tzv. zábavnou nebo oddychovou literaturu Rozvíjí fantazii člověka, obohacuje jeho představivost Je přechodem od méně náročné literatury k náročnější Prostřednictvím oblíbených hrdinů upevňuje v mladém čtenáři určité mravní postoje, které jsou jednoznačně kladné Zahrnuje také určitou sumu poznatků Už Homérova Odyssea je příkladem díla, jehož kompozice je postavená na základě dobrodružně spojených epizod.

2 Světoví autoři dobrodružné literatury

3 Karel May německý spisovatel, romanopisec a autor dětské literatury
Díla : -Syn lovce medvědů Duch Llana Estacada Vinnetou Old Shatterhand Poklad na stříbrném jezeře V Říši stříbrného lva

4 Jules Verne [žil verné]
francouzský spisovatel Díla : Pět neděl v balóně Cesta kolem světa za osmdesát dní Ze Země na Měsíc Cesta do středu Země Děti kapitána Granta Dva roky prázdnin aj.

5 Mark Twain [tvejn] americký spisovatel , novinář Díla :
Dobrodružství Toma Sawyera  Dobrodružství Huckleberryho Finna

6 Významní čeští představitelé
FRANTIŠEK FLOS dílo: LOVCI ORCHIDEJÍ VZDUCHOLODÍ DO SRDCE BRAZÍLIE Z PRALESŮ KONGA ALBATROS - román o cestě kolem světa, kterou na palubě letadla podniká dorůstající chlapec se svým otcem

7 FRANTIŠEK BĚHOUNEK (1898 – 1973)
dílo: V ŘÍŠI VĚČNÉHO LEDU A SNĚHU LEDOVOU STOPOU NA SEVER OD ZAMBEZI – román o Emilu Holubovi ROBINSONI VESMÍRU

8 Jaroslav Foglar Díla: Hoši od Bobří řeky Rychlé šípy Přístav volá

9 EDUARD ŠTORCH dílo: -LOVCI MAMUTŮ-román o životě pravěkých lovců ve starší době kamenné, hl. postavy Kopčem, Mamutík a Veverčák -OSADA HAVRANŮ -BRONZOVÝ POKLAD -U VELIKÉ ŘEKY -VOLÁNÍ RODU -HRDINA NIK

10 Eduard Štorch Lovci mamutů Ilustroval Zdeněk Burian

11

12 Lovci mamutů Román ze starší doby kamenné o životě jedné pravěké lovecké tlupy a její cestě z okolí Věstonic až na území Velké Prahy. Napínavý příběh o putování hlavních hrdinů Kopčema a Veverčáka, všech jejich dobrodružstvích, jejich vynálezech. HLAVNÍ POSTAVY: Veverčák, Mamutík, Ukmas, Kopčem, Dráp, Zajíc, Sova, Huňáč, Rváč UKÁZKA: Děti se bavily zajímavou hrou u potůčku. Stavěly hráz z kamení a dělaly si rybníčky z nadržené vody. Pokoušely se také chytit malé rybičky. Umazaný Cebík se přitom převalil do rybníčku a teď brečí a prská vodu. Kukačka ho utěšuje a ukazuje mu hezké kamínky v potoce. Děti tu v písku nacházejí hojná lesklá zrnéčka, sem tam i větší žluté kousky. Krásně svítí a děti jich za malou chvíli nasbíraly hromádku. I v kamenech, z kterých stavějí hráze v potůčku, třpytí se lesklá zrnka. Děti běžely do tábora pochlubit se svým objevem. Ženy bez zájmu pohlédly na zlatá zrnka - vždyť nejsou k jídlu! - a usmály se na děti. Pak šly ještě nasbírat zásobu dříví na noc.  

13 Ukázka Vinnetou- Karel May https://www.youtube.com/watch?v=O8Gzhb8sN5o
Záhada hlavolamu- Jaroslav Foglar

14 Děkuji za pozornost Vypracovala : Kamila Dorušáková 2.A 20.4.2015
Zdroj : internet


Stáhnout ppt "Dobrodružná literatura -literární epický žánr"

Podobné prezentace


Reklamy Google