Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Správné odpovědi dotazníku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Správné odpovědi dotazníku"— Transkript prezentace:

1 Správné odpovědi dotazníku
Průzkum vědomostní úrovně populace v oblasti poskytování první pomoci při infarktu myokardu Správné odpovědi dotazníku Barbora Máchová 2015

2 Co je infarkt myokardu? Náhlé přerušení krevního zásobování části srdce vlivem uzávěru srdeční tepny. Náhlé přerušení krevního zásobování části srdce vlivem prasknuté aorty. Náhlé přerušení činnosti srdce vlivem protržení srdeční chlopně. Nevím.

3 Jaké jsou nejčastější příznaky infarktu myokardu?
Palčivá bolest na hrudníku, která může vystřelovat do levé horní končetiny, krku nebo zad; dušnost, bledost, pocení. Palčivá bolest na hrudníku, která může vystřelovat do levé horní končetiny, krku nebo zad; bolest hlavy, kašel. Palčivá bolest na hrudníku , dušnost, bledost, pocení, zimnice, křeče. Nevím. Pozn.: Také se bolest může projektovat do dolní čelisti, břicha… Může se objevit nevolnost a pocit na zvracení, proto může být někdy infarkt špatně diagnostikován jako náhlá příhoda břišní.

4 Které telefonní číslo použijete pro přivolání první pomoci při podezření na infarkt myokardu?
B) 156 C) 155 D) 150 E) Nevím.

5 Akutně začnete pociťovat palčivou bolest na hrudníku, co uděláte?
Ihned si půjdu lehnout, protože v tuto chvíli potřebuji spánek. Začnu kašlat, čímž si zabezpečím normální krevní oběh alespoň do té doby, než se dostanu do zdravotnického zařízení. Přeruším jakoukoliv fyzickou aktivitu, přivolám pomoc, sednu si a snažím se klidně dýchat. Nevím.

6 Při podezření na infarkt myokardu u postiženého při vědomí poskytneme první pomoc následujícím způsobem A) Zavoláme zdravotnickou záchrannou službu, postiženého posadíme, uklidníme a neustále sledujeme až do příjezdu zdravotnické pomoci. B) Zavoláme zdravotnickou záchrannou službu a postiženého uložíme do stabilizované polohy. C) Zavoláme zdravotnickou záchrannou službu, postiženého položíme, zvedneme dolní končetiny a postiženého sledujeme až do příjezdu zdravotnické pomoci. D) Nevím.

7 Pozn.: -Dokud je postižený při vědomí je důležité se snažit snížit mu utrpení do příjezdu zdravotnické záchranné služby. Při poloze v sedě se postiženému snáz dýchá. Pokud bychom ho uložili do stabilizované polohy, nemohli bychom moc dobře kontrolovat vědomí a stav dýchání postiženého. V případě, že by upadl do bezvědomí, nepoznali bychom to ihned a vznikla by prodleva před začátkem resuscitace.

8 Při podezření na infarkt myokardu můžeme kromě nitroglycerinu podat i běžně dostupný lék, který?
Paralen Ibalgin Acylpyrin Vitamin C Nevím. Pozn.: Totéž jako Aspirin nebo Anopyrin. Tyto léky obsahují kyselinu Acetylsalicylovou, která má protisrážlivý účinek. Zabraňuje tedy srážení krve a vzniku nebo zvětšování uzávěru srdeční tepny.

9 Postižený náhle zkolaboval a nehýbe se
Postižený náhle zkolaboval a nehýbe se. Provádí lapavé nádechy jednou za patnáct sekund. Je nutné přivolat pomoc a : Ihned uložit postiženého do stabilizované polohy. Uložit postiženého na záda a ihned zahájit resuscitaci. Uložit postiženého na záda, podložit mu hlavu a ihned zahájit resuscitaci. Uložit postiženého na záda a zahájit dýchání z úst do úst, protože dechová frekvence postiženého je nedostatečná. Nevím.

10 Pozn.: Lapavé nádechy s takovouto frekvencí se nazývají ,,gasping“ a jedná se o známku selhání krevního oběhu. Dobrou zprávou je, že pokud objevíme postiženého s tímto příznakem, znamená to, že k zástavě oběhu došlo teprve před chvílí a při správně prováděné resuscitaci je vysoká šance na oživení. Bohužel většina laické veřejnosti vyhodnotí tento příznak jako dýchání a resuscitaci nezahájí. Pokud by Vás zajímalo, jak gasping vypadá, podívejte se například na toto video.

11 Resuscitaci zahájíme:
Záklonem hlavy Zvednutím dolních končetin Vytažením jazyka Předklonem hlavy Nevím.

12 Pozn. : Záklonem hlavy zajistíme zprůchodnění dýchacích cest
Pozn.: Záklonem hlavy zajistíme zprůchodnění dýchacích cest. Dříve se učilo vytahovat zapadlý jazyk, pokud však zakloníte hlavu, dojde k zprůchodnění i při zapadlém jazyku. Bohužel mnoho lidí postiženému na zemi podloží hlavu nějakým předmětem, aby neležel na tvrdé zemi, čímž však dojde k předklonu hlavy a uzávěru dýchacích cest.

13 Nepřímou srdeční masáž provádíme
Na dolním okraji hrudní kosti Uprostřed hrudní kosti Asi 5 cm vlevo od středu hrudní kosti Asi 5 cm vpravo od středu hrudní kosti

14 Hrudník stlačujeme do hloubky
1-3 cm 5-6 cm 8-10 cm Nevím. Pozn.: U dětí asi jedna třetina hrudníku.

15 Doporučená frekvence stlačování hrudníku je
30-50 za minutu 50-70 za minutu 70-90 za minutu za minutu Nevím. Pozn.: Zajímavou pomůckou je resuscitovat do rytmu některých písniček, například Rolničky.

16 Pokud nedojde k obnovení životních funkcí, provádíme srdeční masáž:
Maximálně 20 minut Až do příjezdu zdravotnické záchranné služby Pouze 10 minut, poté uložíme postiženého do stabilizované polohy. Nevím. Pozn.: Samozřejmě jen v případě, že na to fyzicky stačíme. Nezachraňujeme za cenu ohrožení sám sebe.

17 Použité zdroje RAMA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RAMA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RAMA. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Správné odpovědi dotazníku"

Podobné prezentace


Reklamy Google