Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘÍDAVNÁ JMÉNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘÍDAVNÁ JMÉNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 PŘÍDAVNÁ JMÉNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Co jsou to přídavná jména?
Přídavná jména nám vyjadřují vlastnosti podstatných jmen. Co jsou to podstatná jména? Podstatná jména jsou názvy osob, zvířat a věcí. To znamená, že přídavná jména nám vyjadřují vlastnosti osob, zvířat a věcí!

3 Jak poznáme přídavná jména?
Přídavná jména nám odpovídají na otázku JAKÝ JAKÁ JAKÉ Nebo KTERÝ, KTERÁ, KTERÉ.

4 Vymysli co nejvíce přídavných jmen, která se hodí k podstatnému jménu:
SOUTĚŽ 1. Vymysli co nejvíce přídavných jmen, která se hodí k podstatnému jménu: strašák sestra dítě

5 Vymysli co nejvíce přídavných jmen, která se hodí k podstatnému jménu:
SOUTĚŽ 2. Vymysli co nejvíce přídavných jmen, která se hodí k podstatnému jménu: pes želva slůně

6 Vymysli co nejvíce přídavných jmen, která se hodí k podstatnému jménu:
SOUTĚŽ 3. Vymysli co nejvíce přídavných jmen, která se hodí k podstatnému jménu: vlak váza letadlo

7 Najdi v textu přídavná jména.
Děti bruslily na malém rybníku. Celá rodina se opalovala na písečné pláži. Pyšnil se pavím peřím. Soused si koupil nové auto. Do vlasů si kudrnatá Karolína zapletla růžové mašličky. Na strmém kopci stála velkolepá zřícenina středověkého hradu. V počítačovém kroužku pracujeme s výukovými programy. Malý chlupatý pejsek si vesele hrál s gumovým míčkem. Hladový Jirka jedl vepřový řízek.

8 Druhy přídavných jmen Podle zakončení rozlišujeme tvrdá a měkká přídavná jména: TVRDÁ – koncovka se mění podle rodu podstatného jména -ý, -á, -é. /mladý muž, mladá žena, mladé dítě/ MĚKKÁ – koncovka je ve všech rodech -í. /jarní mrak, jarní květina, jarní počasí/

9 Podtrhni tvrdá přídavná jména.
modré oči, kovová trubka, liščí ohon, hlavní uzávěr, cvičební sestava, křehká postava, drahý nábytek, kozí sýr, rybí kost, velký bratr, pomalý krok, dokonalý plán, malý oddíl, sobí spřežení, velrybí mládě, kosí zpěv, tichý muž.

10 K přídavným jménům vymysli ve všech rodech jména podstatná:
Např. zelený – zelený strom, zelená louka, zelené světlo dřevěný kulatý ostrý velký malý sladký slaný

11 K přídavným jménům vymysli ve všech rodech jména podstatná:
sluneční vodní jarní rybí kuřecí lesní cizí

12 Najdi protiklad dlouhý bílý mokrý bosý otevřený malý silný světlý hranatý denní kyselý vysoký veselý tichý

13 Skrývačka – najdi přídavná jména.

14 ŘEŠENÍ SKRÝVAČKY

15 Použité zdroje: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: < [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "PŘÍDAVNÁ JMÉNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google