Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Starověké Řecko Mykény

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Starověké Řecko Mykény"— Transkript prezentace:

1 Starověké Řecko Mykény
Dagmar Zemanová Zdroj:

2 Přehled dějin Řecka 

3 Příchod řeckých kmenů 
Řekové (HELÉNI) nebyli původními obyvateli dnešního Řecka Indoevropské kmeny začaly přicházet do Řecka kolem roku př. n. l. Kmeny byly na nižší úrovni a dočasně zabrzdily vývoj a pak postupně splynuly s původním obyvatelstvem Tak zvanou Velkou migraci zahájili ACHÁJOVÉ (osídlili severní Řecko, Peloponés, ostrovy v Jónském moři) Druhou vlnu v polovině druhého tisíciletí způsobili IÓNOVÉ Migraci završili DÓROVÉ

4 Aiolové (severozápadní kmeny)
THÉBY ATHÉNY MYKÉNY SPARTA Achájové př. n. l. Iónové př. n. l. Dórové př. n. l. Aiolové (severozápadní kmeny)

5 Mykénské Řecko 16. – 11. BC  centrum na Peloponéském poloostrově
palácové hospodářství obyvatelé – řečtí Achájové největší paláce – Mykény, Tiryns, Pylos, Théby, Athény a další Zdroj:

6 Pylos Zdroj:

7 Mykény Porovnej archeologické lokality
Knóssos Zdroj:

8 Mykénská civilizace paláce budované podle krétských vzorů
centra obehnána mohutnými hradbami kamenné kvádry kladené na sebe hmotnost 10 t označení KYKLOPSKÉ ZDIVO Kdo byli bájní Kyklopové? Zdroj:

9 Kyklopové bájní obři s jedních okem uprostřed čela
vystupují v řeckých bájích Odyssea – hrdina Odysseus jako zajatec Kyklopů oslepil Polyféma lidé věřili, že mykénské paláce postavili obři Kyklopové Proč? Zdroj:

10 Mykény Zdroj:

11 Mykény Zdroj:

12 Mykény Lví brána Nejznámější část paláce
Zdroj:

13 Mykénské paláce

14 Tiryns Zdroj:

15 Théby Zdroj:

16 Mykénská kultura Písmo 
používali lineární písmo B mluvili a psali starou řečtinou Kde jsme se s tímto písmem již setkali? Zdroj:

17 Šperky, zbraně, keramika 
nalezeny v bohatě vybavených hrobkách pojmenovány jako šachtové hroby nejznámější archeolog Heinrich Schliemann Zdroj:

18 Heinrich Schliemann 1822 – 1890 jeden z nejznámějších archeologů světa  pocházel z chudé rodiny, ale vypracoval se svou pílí, ctižádostí a schopnostmi na bohatého obchodníka nakonec se vzdal podnikání a život zasvětil hledání antických památek nalezl pozůstatky bájné Tróji  Zdroj:

19 Heinrich Schliemann Zajímavosti
Byl velmi nadaný k učení jazyků a měl vynikající paměť: Dorozuměl se až v 13 jazycích (anglicky, nizozemsky, francouzsky, španělsky, italsky, portugalsky, rusky, starou a moderní řečtinou, …). Učil se jich 25, během celého života a talent pro ně vždy zapíral. Nejspíš byl dítětem štěstěny: Když u holandských břehů ztroskotala loď jedině jeho zavazadlo doplavalo téměř neporušené na pláž; Jindy požár zničil celé dřevěné město krom pár domů kamenného hotelu, kde Schliemann nocoval. Když jel do Ameriky pátrat po nezvěstném bratrovi a dověděl se, že je již mrtev, nedalo mu to a přítomnosti na kontinentu využil k návštěvě amerického prezidenta ve Washingtonu. Měl talent a možná jistou chladnokrevnou schopnost využít ku svému prospěchu všechno, co se namanulo. Například při požáru nakoupil suroviny, po kterých byla druhý den maximální poptávka. Zdroj:

20 Šperky, keramika Zdroj:

21 Agamemnonova maska  nejznámější mykénský nález
král Agamemnon byl jeden z hrdinů Trojské války masku našel Schliemann r.1876 v hrobě pokrytém zlatými šperky  pojmenoval ji po bájném králi Zdroj:

22 Řemeslné výrobky Zdroj:

23 Řemeslné výrobky Zdroj:

24  Společnost velké rozdíly mezi vládnoucí vrstvou – králové a jejich rodina a válečníci (paláce, bohatě vybavené hroby) a prostým obyvatelstvem (neopevněné vesnice, zemědělci, řemeslníci) paláce centrem „ministátečku“ – válčili mezi sebou zdatní řemeslníci a obchodníci – obchod s Egyptem, Malou Asií, Sýrií, Palestinou aj.

25 Trojská válka V době existence mykénské civilizace se měla odehrát známá trojská válka. Co jsi o ní četl/a, slyšel/a nebo viděl/a? Znáš pojmy? jablko sváru Achillova pata trojský kůň odysea Zdroj:

26 Zánik mykénské civilizace 12.st.p.K. 
oslabení vzájemnými válkami pokles mezinárodního obchodu přírodní katastrofy  nápor cizích válečníků = tzv. mořské národy (kmeny, které útočily v moře i z pevniny na vyspělé civilizace) a dalších řeckých kmenů – Dórů

27 Pocvič si angličtinu

28 Opakování Co je na obrázcích?

29 Opakování Co bylo tzv. kyklopské zdivo? Co je na obrázku?

30 Opakování Kdo se zasloužil o objevování řeckých památek?
Co připomíná tato rekonstrukce?


Stáhnout ppt "Starověké Řecko Mykény"

Podobné prezentace


Reklamy Google