Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:   Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 KTERÝ SVĚTADÍL JE TADY OZNAČEN ZELENOU BARVOU?
Asie

3 Asie Je největší světadíl. Žije v něm 2/3 obyvatel naší planety.
Na západě sousedí s Evropou a Afrikou, na východě je obklopen Tichým oceánem. Na severu Severním ledovým oceánem, na jihu Indickým oceánem.

4 KTERÝ SVĚTADÍL JE OZNAČEN ZELENOU BARVOU?
Amerika

5 Amerika Po Asii je to druhý největší světadíl.
Žije v něm téměř 900 milionů obyvatel. Nachází se na západní polokouli a táhne se od Arktidy až téměř k Antarktidě. Dělí se na Severní Ameriku, Střední Ameriku a Jižní Ameriku.

6 KTERÝ SVĚTADÍL SE ZDE UKRÝVÁ?
Afrika

7 Afrika Je třetím největším světadílem.
Leží na jih od Evropy a na západ od Asie. Omývá ho Středozemní a Rudé moře, Indický a Atlantský oceán. Největší ostrov, který patří Africe, je Madagaskar. Územím prochází rovník, obratníky Raka a Kozoroha.

8 KTERÝ SVĚTADÍL BUDE TADY?
Antarktida

9 Antarktida Leží na jih od jižního polárního kruhu.
Břehy obklopují Atlantský, Tichý a Indický oceán. Světadíl je pokryt pustou krajinou s ledem a sněhem. Průměrná síla ledu je m, nejnižší teplota dosáhla -89,2 °C.

10 KTERÝ SVĚTADÍL JE TADY OZNAČEN ČERVENOU BARVOU?
Evropa

11 Evropa Je to druhý nejmenší světadíl.
Ale druhý nejvíce zalidněný světadíl. Na severu jej omývá Severní ledový oceán, na západě Atlantský oceán, na jihu Středozemní a Černé moře. V Evropě leží Česká republika.

12 KTERÝ SVĚTADÍL ZBÝVÁ? A NAJDEME HO TADY…..?
Austrálie

13 Austrálie Je od ostatních světadílů značně vzdálená.
Je to nejmenší a řídce osídlený světadíl. Žije v něm asi 20 milionů obyvatel. Na světadílu se rozkládá jen jeden stát – Australský svaz. Jeho břehy omývá Indický a Tichý oceán. Součástí Austrálie je ostrov Tasmánie.

14 Dávali jste pozor? Nyní odpovídejte na otázky:
Který světadíl je největší? Který světadíl je nejmenší? Který světadíl je pokrytý vrstvou ledu a sněhu? Ve kterém světadíle leží Česká republika?

15 Nyní si zkontrolujte své odpovědi:
Největší světadíl je Asie. Nejmenší světadíl je Austrálie. Světadíl pokrytý vrstvou ledu a sněhu je Antarktida. Česká republika leží v Evropě.

16 Všechny uveřejněné odkazy :
Obr. č. 1. Dado. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < Obr. č. 2. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < Obr. č. 3. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < Obr. č. 4. [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: < Obr. č. 5. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: < Obr. č. 6. Ssolbergj. [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na WWW: <


Stáhnout ppt "Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google