Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světlo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světlo."— Transkript prezentace:

1 Světlo

2 Co je vlastně světlo? Světlo je elektromagnetické záření o vlnové délce viditelné okem, obecněji elektromagnetické vlnění v rozmezí od infračerveného po ultrafialové. V některých oblastech vědy a techniky může být světlem chápáno i elektromagnetické záření libovolné vlnové délky.

3 K čemu je světlo potřeba?
světlo je důležitým faktorem zevního prostředí organismů, podmiňujícím jejich život. Většina organismů vyžaduje jako nutnou podmínku vývoje střídání denního světla a tmy. Bez světla by nebyl život na zemi

4 Jaké je využití světla? Světla se využívá v mnoha přístrojích (LCD obrazovkách, DVD přehrávačích, v mobilech), s jeho pomocí se svařuje i řeže, nebo třeba operuje. Světlo se využívá v mnoha oblastech (mezi ně patří např. komunikace, zdravotnictví, výrobní technologie). Pomocí světla pozorují lidé i vzdálená vesmírná tělesa, která vyzařují, odráží nebo jiným způsobem jsou ovlivněna světlem.

5 Rychlost světla…. A kdo jí změřil?
První přesné měření provedl Dán Ole Rømer roku Pozoroval pohyb planety Jupiter a jejího měsíce teleskopem a zpozoroval odchylku ve zdánlivé oběžné době . Rømer vypočetl rychlost světla na 227 000 km/s. První úspěšné měření pozemskými prostředky provedl Hippolyte Fizeau v roce Fizeau poslal svazek světla na zrcadlo, kterému do cesty vložil točící se ozubené kolo. Při známé rychlosti otáčení kola vypočetl rychlost světla na 313 000 km/s.

6 Žárovka…. Žárovka je jednoduché zařízení k přeměně elektrické energie na světlo. Funguje na principu zahřívání tenkého vodiče elektrickým proudem, který jím protéká.

7 A co je to ta zářivka? Zářivka je nízkotlaká výbojka, která se používá jako zdroj světla. Tvoří ji zářivkové těleso jehož základem je nejčastěji dlouhá skleněná trubice se žhavícími elektrodami naplněná rtuťovými parami a argonem. V nich nastává doutnavý výboj.

8 Co jsou ty frekvence světla?
Různé frekvence světla vidíme jako barvy, od červeného světla s nejnižší frekvencí a nejdelší vlnovou délkou po fialové s nejvyšší frekvencí a nejkratší vlnovou délkou.

9 Světelné spotřebiče

10 Teplo

11 Co je vlastně teplo? Teplo (též tepelná energie) je část vnitřní energie, kterou těleso přijme nebo odevzdá při tepelné výměně druhému tělesu. Je třeba rozlišovat dvě různé veličiny: teplota, která vyjadřuje stav tělesa, a teplo, které vyjadřuje změnu stavu tělesa.

12 Co se jak nazývá? Teplo potřebné k ohřátí látky o jeden teplotní stupeň se nazývá tepelná kapacita. Teplo potřebné k ohřátí jednoho kilogramu látky o jeden teplotní stupeň se nazývá měrná tepelná kapacita (měrné teplo). Teplo potřebné k ohřátí jednoho molu látky o jeden teplotní stupeň se nazývá molární tepelná kapacita (molární teplo).

13 Zdroje tepla…. Zásobují teplem přímo jednotlivé spotřebitele nebo spotřebiče tepla (etážové topení,domovní zdroje tepla,lokální topidla)

14 …..nejčastější spotřebiče

15 Děkujeme za pozornost Jan Benda Jakub Kalík Mirka Klíčová Filip Král
Andrea Linhartová Anežka Procházková David Soudil Václav Vejvoda


Stáhnout ppt "Světlo."

Podobné prezentace


Reklamy Google