Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Helena Bauerová Aj-Čj 3. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Helena Bauerová Aj-Čj 3. ročník"— Transkript prezentace:

1 Helena Bauerová Aj-Čj 3. ročník
Stravovací návyky USA Helena Bauerová Aj-Čj 3. ročník

2 O Američanech se říká, že jsou nejtlustější národ na světě
O Američanech se říká, že jsou nejtlustější národ na světě. Až 61 % obyvatel trpí výraznou nadváhou. Z celkových 280 miliónů obyvatel je to vysoké číslo.

3 Výzkum V roce 1970 Američané utratili 6 miliard dolarů za „fast food“, tedy za nezdravé jídlo; roku 2001 se tato částka vyšplhala na 110 miliard. Výzkum dále ukazuje, že se do jídla vkládá mnohem více peněz než do aut, počítačů nebo vzdělání.

4 Historie Jedním ze zakladatelů tzv. „fast food“ byl Američan Carl Karcher, mladý farmář, který se ve 30. letech 20. stol. přestěhoval do většího města a začal podnikat. Nejprve si otevřel malý stánek s hot dogy, za několik měsíců měl takových stánků několik a po nějaké době si otevřel první restauraci, do které můžete vjet autem, tzv. drive-in.

5 McDonald´s Koncem 30. let si dva bratři otevřeli restauraci s hamburgery, ale protože byli nespokojení s klasickým vedením restaurací, propustili všechny zaměstnance, vyhodili staré talíře a příbory a nahradili je plastovými. Později přijali zaměstnance, kteří se nemuseli učit všechnu práci, ale každému byl přidělen jeden konkrétní úsek, např. smažení hranolek.

6 Program pro zdravé stravování
Byl vytvořen Program pro zdravé stravování ve školách. Zjistilo se:

7 Účinky na děti Příčinou obezity je příliš mnoho tučných jídel, nadbytek cukru a nedostatek pohybu. Roku 2003 proběhl na Univerzitě v Tennessee výzkum, který ukázal, že stravovací návyky matky mají velký vliv na dítě. Ze 24 nejméně oblíbených jídel vévodila zelenina v 17 případech. Naopak nejoblíbenější byly sladkosti a samozřejmě i „fast food“.

8 Velké porce Dalším problémem ve stravování jsou příliš velké porce, které nám nabízí řetězce typu McDonald´s nebo KFC ve formě BigMac a podobných výrobků. Roku 1957 vážil průměrný hamburger 28 gramů a obsahoval 210 kalorií, zatímco dnes hamburger váží 170 gramů a najdeme v něm 618 kalorií.

9 Oblíbený druh jídla V následující tabulce jsou uvedeny oblíbené druhy jídel, která lidé jedí v restauracích:

10 Obezita Jak vzniká obezita? Je způsobena větším přísunem kalorií, než je tělo schopno za den spálit. Jsou i další faktory, které se na této civilizační chorobě podílejí: genetická predispozice, snížená funkce štítné žlázy, věk, léky atd. Epidemie obezity je také zapříčiněna tím, že jsou nezdravá jídla finančně dostupná, zatímco zdravá jídla jsou mnohdy drahá.

11 Následky Obezita způsobuje mnohá onemocnění, např. infarkt myokardu, cukrovku; příčinou smrti může být i bakterie E-coli obsažena v jídlech rychlého stravování.

12 Nápoje Dalším problémem ve stravování Američanů je nadměrná spotřeba nápojů s vysokým obsahem cukru. Například jedna plechovka Coca-Coly nebo Pepsi obsahuje 9 lžiček cukru, větší balení dokonce 15 lžiček. Kvůli velkému množství cukru navíc tyto nápoje způsobují větší žízeň, a tedy i vyšší spotřebu.

13 Roční spotřeba Coca-Cola a jí podobné sladké nápoje jsou součástí Ameriky už přes sto let. Odhaduje se, že jeden Američan v průměru zkonzumuje 238 litrů těchto tekutin ročně.

14 Stravování ve školách Nezdravá strava jasně vede nad zdravou. Jedna studie ukázala, že 76 % amerických škol prodává pizzy nebo hamburgery a 80 % nabízí různé koláčky a sušenky a v 60 % školách můžeme najít hranolky. I když se zdá, že se školy zaměřují jen na nezdravou stravu, není to úplně pravda. V 90 % škol je k dostání ovoce a zelenina, nízkotučné jogurty a další. Problém je, že si studenti ve většině případů zvolí právě tu nezdravou stravu.

15 Co říct závěrem? Vyřešit problém nezdravé výživy zejména u malých dětí je velký problém a vliv médií je obrovský. Rodiče by se měli snažit vést děti ke zdravému způsobu života; stravování v rychlých občerstveních by mělo být jen občasnou a ne každodenní záležitostí. „Fast food“ není jen problém Spojených států, dostal se až daleko za jejich hranicemi a jen na nás, jak se s ním vypořádáme. Je to ale běh na dlouhou trať.


Stáhnout ppt "Helena Bauerová Aj-Čj 3. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google