Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Perspektiva.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Perspektiva."— Transkript prezentace:

1 Perspektiva

2 Co to je? Jev zvaný perspektiva způsobuje, že se nám vzdálené předměty jeví menší než předměty blízké Stejně tak vzdálenosti v pravidelných rozestupech, jako jsou např. stožáry elektrického vedení, se zdají být s rostoucí vzdáleností menší

3 Historie Perspektivu v minulosti využívali hlavně malíři první náznaky perspektivy už byly zřetelné ve starověkém Egyptě (Egyptští malíři pozorovali, že postavy a předměty v bezprostřední blízkosti jsou veliké, a s roustoucí vzdáleností od pozorovatele ztrácejí na velikosti až zcela ,,mizí".)  Na kresbách a malbách znázorňujících děj s ústřední postavou faraona, jeho kněží a úředníků (např. na malbách výjevů z lovu nebo válečného tažení), vynikal faraon jako hlavní osoba v popředí nevšední velikostí, menší byli znázorňováni kněží, ještě menší válečníci a úplně nejmenší zajatci Poté se perspektiva vyvíjela a největší rozkvět perspektivy můžeme sledovat v renesanci.

4 Perspektiva v Egyptě

5 Další příklad perspektivy z minulosti

6 Perspektiva Perspektiva vznikla z latinského perspicere, což znamená prohlédnutí skrz něco. Je to jeden z prostředků, jimiž se zobrazuje na dvourozměrné ploše trojrozměrný objekt. Toto zobrazení zachovává ve své základní podobě prostor, objekty a jejich vzájemné vztahy tak, jak je vidí oko. To znamená, že vzdálenější objekty jsou menší.

7 Rozdělení perspektivy
Lineární (centrální, renesanční) se zrodila z poznání sbíhavosti linií do jednoho nebo i do několika úběžníků. Objevil jí Agatharch ze Samu ( 460 př.n.l), ale používat jí začli až renesanční umělci Vzdušná (atmosférická) se týká především malířství. Spočívá v tom, že barvy vpředu jsou jasné a teplé, zatímco barvy v pozadí se jeví rozmazaně a studeně.

8 Příklady lineární perspektivy

9

10 Příklady atmosférické perspektivy

11

12 Fotografování a perspektiva
Nedodržením zásad perspektivy vzniká spousta fotografií, které jsou pro lidské oko nepochopitelné Ve většině případů se využívá nepoměr vzdálenosti mezi fotografovanými objetky

13 Příklady

14

15

16


Stáhnout ppt "Perspektiva."

Podobné prezentace


Reklamy Google